BG | EN

Милчо Левиев се отказа от званието „Почетен гражданин на Пловдив“

Милчо Левиев, Снимка: скрийншот YouTube

Световноизвестният джазмен Милчо Левиев официално се е отказал от титлата „Почетен гражданин на Пловдив“. Българският джаз музикант, композитор и пианист е обявил това в писмо, изпратено до кмета на Пловдив Иван Тотев, предаде БНР.

В писмото Милчо Левиев изказва разочарованието си от отношението на общинската администрация и определя отношението на кмета и на администрацията към него като към „НЕпочетен гражданин“. 

Една от причините, която Милчо Левиев изтъква за отказа си от почетната титла, е, че не е бил поканен на откриващото събитие за домакинството на града като Европейска столица на културата – кауза, която той винаги е подкрепял. Музикантът е огорчен и от факта, че не е получил поздравление от общината по повод 80-годишнината му.

„След избирането на Пловдив за Европейска столица на културата същата община прави всичко друго, освен да се отнася към мен почетно, камо ли почтено“. Джазменът подчертава, че винаги е подкрепял кандидатурата на Пловдив за Европейска столица на културата в борбата със София и се е борил за нея, а не е бил поканен за откриването. 

„Tвърдо не одобрявам Вашата администрация и се страхувам за вредите, които тя нанася на пловдивската култура, затова официално се отказвам от званието „Почетен гражданин на Пловдив“, пише още Милчо Левиев, цитиран от националното радио.

От община Пловдив са изразили съжаление за реакцията на Милчо Левиев и уточнили, че отличието се дава за „заслуги, а не за очаквани привилегии“.

От администрацията припомнят, пише в допълнение БНР, че 80-годишнината на маестрото е била почетена с голям концерт на 10 ноември 2017 г., за който Община Пловдив е платила наем и озвучаване на залата, както и нощувките на музикантите.

„Милчо Левиев никога не е кандидатствал лично с проекти, но неговото Сдружение за култура и образование „Милчо Левиев“ всяка година печели финансиране в размер на 10 хил. лв. Дори в тазгодишния културен календар има спечелени проекти за 15 хил. лв.“, са посочили още от пловдивската общинска администрация, като допълват, че концерт на Доминик Милър, подкрепен от фондацията на Левиев, ще се състои на 16 март и е включен в културния календар на Пловдив за 2019 г..

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините