BG | EN

Милен Митев е новият генерален директор на БНР

Досегашният временно изпълняващ длъжността – Милен Митев беше избран за генерален директор на Българското национално радио.

При гласуването днес в Съвета за електронни медии (СЕМ) Митев получи четири гласа – на председателя Бетина Жотева и членовете – Галина Георгиева, Соня Момчилова и София Владимирова.

Розита Еленова се въздържа с аргумента, че всички кандидати са професионалисти, но им липсва богат мениджърски опит. Тя предложи на Митев да се дадат още 3 месеца като временно изпълняващ длъжността генерален директор на БНР и след това да има нов конкурс.

Митев е подкрепен заради реалистичната и в най-голяма степен отговаряща на изискванията концепция, обясниха гласувалите за него членове на СЕМ. Сред предимствата на кандидатурата беше посочено още, че е познат в БНР, че е запознат с българското, и с европейското медийно законодателство. 

Изслушванията на кандидатите за генерален директор на БНР – Милен Митев, Митко Димитров и Иво Тодоров и техните концепции за развиие на радиото се проведоха в понеделник и вторник.

До избора на генерален директор на националното радио се стигна, след като избраният с конкурс през 2020 година Андон Балтаков подаде оставка през август. Временно длъжността тогава пое шефът на Административната дирекция в БНР Милен Митев. По закон в тримесечен срок след това се провежда нов конкурс. 

Според публикуваната на сайта на БНР биография на Митев, той е роден на 4 март 1984 година. Завършва специалност „Право“ в Софийски университет „Св. Климент Охридски“. Започва работа в БНР през 2009 година като юрисконсулт. Притежава опит в областта на закрилата на авторски и сродни права, обществените поръчки, медийното, трудовото и административното право, управлението на имущество и участието в европейски проекти и програми. От 2013 до 2019 година е член на Правния комитет на EBU – Европейския съюз за радио и телевизия. В периода август 2018 година – юли 2019 година изпълнява длъжността директор на Дирекция „Правна и човешки ресурси“ на Българското национално радио. От септември 2019 до март 2020 година работи в Българската телеграфна агенция, първо, като главен юрисконсулт, а след това и като главен секретар. От 1 април 2020 година е директор на Административна дирекция на БНР, а от август 2021 г. – временно изпълняващ длъжността генерален директор на Българското национално радио.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините