BG | EN

Микроязовир преля и затвори за няколко часа участък от АМ „Тракия“

Снимка: скрийншот НОВА ТВ

Днес преди обяд за няколко часа бе блокирано движението в посока София на АМ „Тракия“ от пътен възел „Мухово“ до пътен възел „Ихтиман“ заради преливане на микроязовир при 37-ия км на магистралата. Движението бе пренасочено по пътя София-Ихтиман.

При преливането на язовир „Джаков мост“ няма пострадали хора и опасност за имотите в района, съобщи пред „Хоризонт“ комисар Тошко Бързилов от главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“. Той обясни, че е започнало източване на микроязовира в безопасна за магистралата посока.

„Няма данни за пострадали хора. Сега няма опасност за имотите в района. Всичко това, което се прави, е превантивни мерки за недопускане на пострадали граждани. При необходимост ще бъдат допълнително вкарани хидропомпи, които да изпомпват водата. На този етап не се налага. Надявам се, след прокопаването на канала, обстановката да се нормализира, а АПИ да предприеме своите действия за укрепване на застрашения участък от автомагистралата“, каза още комисар Бързилов.

На място работят екипи от Ихтиман, Пирдоп и Елин Пелин, пояснява БНР.

Кметът на Ихтиман Калоян Илиев каза за националното радио: „Този микроязовир си има стена, има си преливник, нормално е при по-високи дъждове и по-високо количество на вода този преливник да прелива. Водата си се оттича в дерето, което минава под магистралата и отива в следващият язовир в Ихтиман, само че нивото на микроязовира спрямо магистралата е около 15-20 метра и язовирът, който е 15-20 метра под мигастралата няма как да я залее. Няма опасност от скъсани стени, няма опасност от наводнения, застрашени хора, наводнена магистрала“.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините