BG | EN

Мечката, която се разхождаше в Габрово, е уловена и преместена в балкана

Спасителна акция за преместването на мечката край Габрово
Снимка: WWF

Мечката, която бе забелязана многократно в покрайнините на Габрово през последните седмици, е уловена и преместена високо в планината, но местонахождението й се пази в тайна от съображения за нейната сигурност.

Животното, което беше скъсило опасно много дистанцията си с хората, е било упоено и преместено от екип на природозащитната организация WWF в рамките на спасителна акция, в която е участвал представител на габровското Ловно-рибарско дружество „Чардафон“, а от Дирекция „Национален парк Централен Балкан“ са предоставили ремарке за транспортиране на мечката и техника за улавянето ѝ.

Веднага след като станало ясно, че мечката е попаднала в заложения капан, спасителният отряд по спешност се отправил към мястото.

„Използвахме капан тип “кълверт” – един от най-безопасните и хуманни видове капани“, споделя Александър Дуцов, старши експерт в програма „Опазване на видове“ във WWF, на сайта на организацията.

Капанът тип „кълверт“ е голяма конструкция с рампа и врата от едната страна, а вътре в него е инсталирана примамка. Когато мечката дръпне примамката, вратата автоматично се затваря. Големината на самата конструкция и бързината на затваряне свеждат до минимум шанса мечката да бъде наранена от вратата, уточнява Дуцов.

Специалистите упоили животното, след което го прегледали и извършили измервания на различни параметри – дължина и височина на тялото, ширина на лапите, дължина на опашката и състояние на зъбите. Данните са необходими, за да се установи общото физическо състояние на мечката и начина, по който се развива. На врата на животното вече е поставен GPS нашийник, с който ще се следи неговото местоположение в бъдеще. След всичко това мечката е транспортирана до новия си дом в Стара планина, далеч от населени места.

Мечките обитават огромни индивидуални територии и могат да изминават десетки километри на ден. При преместването им обаче се появява факторът „стрес“, на който разчитаме, за да откаже животното да се приближава до населени места. Методът е често практикуван в чужбина. Надяваме се мечето да се адаптира успешно към новата си среда, смята Александър Дуцов.

За мечката край Габрово бяха подадени множество сигнали през последните седмици. В социалните мрежи се появиха редица снимки и видеоклипове, на които се виждаше, че тя не показва страх от хората и спокойно се разхожда по улиците в крайните квартали на града.

Експертите на WWF напомнят, че подобно поведение е рисково и е предпоставка за евентуални конфликти между мечки и хора. От организацията предупреждават, че през пролетта видът е активен в търсенето на храна, а много населени места у нас са разположени в близост до райони, обитавани от мечки.

Мечките обичайно избягват срещите с хора, отбелязват от WWF, но през пролетта е и техния размножителен период, което оказва влияние на поведенията им. Едрите мъжкари понякога проявяват агресия в търсенето на партньорка, което пък кара по-дребните мечоци и майките с малки мечета да странят от тях и да слизат в ниското, близо до населени места.

WWF призовава: не хранете мечките! Това е един от най-важните съвети, за да се избегнат конфликти между мечки и хора. Дивите животни лесно привикват към достъпна храна, но това може да им навреди, да ги направи опасни и дори да доведе до фатален край за тях, предупреждават природозащитниците.

WWF е една от водещите природозащитни организации в световен мащаб. Мисията й е да спре влошаването на околната среда на планетата, за да може в бъдеще хората да живеят в хармония с природата.

През 2006 г. WWF официално регистрира неправителствената организация WWF България. Организацията се е посветила на опазването на гори, реки и защитени територии. Работи за ограничаване на климатичните промени и следи за нарушения на природозащитното законодателство. Помагаме за защитата на емблематични видове като кафявата мечка и дунавските есетри. WWF работи в сътрудничество с други природозащитни организации и институции, както и с бизнеси, медии, училища и университети.

WWF е част от коалицията от неправителствени организации „За да остане природа в България“.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините