Мечетата, които бяха намерени изоставени в Родопите, вече са върнати в природата

Трите мечета, които бяха намерени изоставени в Родопите, вече са върнати в природата.
Снимка: Фейсбук/Борислав Сандов

Трите мечета, които през юни миналата година бяха намерени изоставени в Родопите, бяха върнати в природата.

Новият им дом вече е в Национален парк „Централен Балкан“.

През лятото на 2021 г. мечетата Хуба, Вихър и Горан бяха открити от екипа на РИОСВ – Смолян стресирани, уплашени и без майка, като за кратко бяха настанени в „Парка за мечки“ в Белица. Няколко месеца след това бяха гледани в гръцкия център „Арктурос“, където има условия за реадаптация на животните и последващото им връщане в естествена среда.

„В Министерство на околната среда и водите обсъждаме възможността за създаване на Спасителен център за големи диви бозайници, защото у нас такъв все още няма. Продължаваме да работим за подобряване на политиките за опазване на мечките, като засилваме контрола върху бракониерството и подобряваме методите за компенсиране на земеделските производители, които са били ощетени от набези на мечки“, съобщи министърът на околната среда и водите Борислав Сандов.

Междувременно местни медии съощиха, че през ноща в събота срещу неделя мечка е влязла в градина, намираща се между две къщи в Чепеларе. Животното е отворило един от трите кошера на стопаните и си е извадило пита мед. Преди това през деня мечката е обикаляла ливада на 70-80 метра над къщите. Чепеларци пишат в социалните мрежи, че са я видели много хора, дори деца я снимали. 

Мечката няма страх от хората, описват очевици. Според тях животното е на около 2-3 години.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам