BG | EN

Борисов изненадващо върна шуменския кмет Любомир Христов начело на местната организация на ГЕРБ

Бойко Борисов и Любомир Христов (в средата на снимката )
Снимка: ПП ГЕРБ

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов смени ръководството на регионалната си партийна структура в Шумен днес (1 ноември) след изненадващо посещение в града. На мястото на досегашния областен координатор и депутат от ГЕРБ Ралица Тодорова, Борисов върна предишния партиен лидер, кметът на Шумен Любомир Христов.

Повод за рокадата най-вероятно са не толкова добрите изборните резултати на ГЕРБ в региона. В Шуменска област ГЕРБ е на балотажи в Шумен, Велики Преслав и Каспичан. Шумен и Велики Преслав досега се управляваха от кметове на ГЕРБ и се очакваше те да победят още на първи тур, но това не се случи.          

 

„Любомир Христов е новият областен координатор на ГЕРБ-Шумен“, беше съобщено на сайта ПП ГЕРБ с обяснението, че решението е взето от Изпълнителната комисия на партията. От публикацията става ясно, че при посещението си в Шумен Борисов е поставил задача пред Любомир Христов и местната структура за пълна мобилизация на членовете и симпатизантите на партията за предстоящите

Балотажи в Шумен, Велики Преслав и Каспичан

Най-гореща е ситуацията в областния град. Кандидатът на ГЕРБ проф. Георги Колев, който се смяташе за безапелационен победител, не само че не спечели на първи тур, но и остана втори по гласове, след кандидата на БСП проф. Христо Христов

За Христов гласуваха 6 814 избиратели /26,74 %/ срещу 5 495 /21,56 %/ за кандидата на ГЕРБ проф. Колев

Тази ситуация доведе Борисов спешно в Шумен между двата тура и внесе драматичен обрат в партийните редици.

Досега Шумен се управляваше два мандата от кмета на ГЕРБ Любомир Христов, но в крайна сметка Борисов отказа да го подкрепи за трети мандат. Вместо това Изпълнителната комисия на ГЕРБ заложи на досегашния ректор на Шуменския университет проф. Георги Колев, бивш депутат от ДПС.

Публична тайна

е, че проф. Колев е изборът на шуменските депутати от ГЕРБ Илтер Бейзатов и Ралица Тодорова, до днес областен координатор на партията. Именно Бейзатов, като член на Изпълнителната комисия на ГЕРБ, е настоявал за кандидатурата на Колев, казват активисти на ГЕРБ. 

Това създаде огромно напрежение в местната партийна структура, тъй като Любомир Христов има много привърженици, особено в организацията в Шумен. В продължение на два мандата като кмет и областен координатор на ГЕРБ, Христов имаше възможност за огромно влияние във всички сфери, от него зависеха назначения и уволнения, възходът или падението на бизнеси, и всички други „екстри“ на пълната власт.    

След като партията все пак предпочете проф. Георги Колев, кметът Христов се обиди и дори не се появи на предизборната среща с Бойко Борисов при посещението му в Шумен. Което пък предизвика гнева на лидера на ГЕРБ и Борисов отправи към шуменския кмет дълго послание през медиите: „Искам през вас и медиите да се обърна към Любо.

ГЕРБ не сме династия,

мисля да си два мандата депутат, кмет, да сме открили десетки обекти, предприятия, църкви и да дойда в Шумен и да не ме посрещнеш – ме натъжи…Това мога да ти кажа, отсъствието ти днес не е отсъствие пред партията, защото когато Шумен нямаше вода, когато трябваше да се връщат казармите, прекрасните зали, санираните блокове, още предишния кмет направихме парка, започнахме проектите, пречиствателните станции, църквите…Помня времето в Хитрино. Нурдин постъпва по подобен начин, десетки милиони сложихме там. Милион от партийната субсидия“, каза Борисов и заяви, че не иска никой да му е благодарен: „Не сме се родили нито депутати, кметове, премиери, ние сме партия на народа. Никой друг не може да изброи решенията, финансирането и изпълнението на всичко това, каквото сме направили ние. И магистралата до Белокопитово. За Силистра, за Разград щеше да е готова до Търново. Всичко това сме направили ние, разбира се и с Любо. С кое го засегнах? Още преди половин година му казах, че искаме да променяме нещата. Просто за 20 години се изчерпваме“, продължи лидерът на ГЕРБ.

На тази среща в Шумен той представи кандидата за кмет проф. Георги Колев и обеща, че ако шуменци изберат кмет от ГЕРБ, той ще продължи да помага. На самия проф. Колев пък той пожела да стане академик, „ако някога стане министър на образованието“.

Днес

Борисов явно вече не е обиден

и натъжен от шуменския кмет, защото охотно му стиска ръката на снимките, разпространени от партийния пресцентър. Именно на Любомир Христов сега Борисов възлага пълна мобилизация в подкрепа на Георги Колев.

Как Любомир Христов и Георги Колев ще преодолеят проблемните си отношения, е въпрос с неизвестен отговор.   

Във Велики Преслав гласоподавателите ще избират между Янко Йорданов (ГЕРБ) и Христо Кюркчиев (ДПС). На първи тур досегашният кмет печели 2 164 гласа или 47.64%, а за Кюркчиев са гласували 827 избиратели (18.21%).

Балотаж ще има и в община Каспичан, където ще се състезават досегашната кметица Милена Недева (БСП за България) и кандидатът на ГЕРБ Златин Ценков. На първи тур Недева спечели 1 101 гласа (33.40%). За Ценков са гласували 965 жители на общината (29.28%).

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините