Местни избори 2019: Благоевград – рискове за ГЕРБ, ДПС със сериозна заявка за Общинския съвет

Благоевград
Снимка: www.bulgariatravel.org

Дванадесет са кандидатите, които ще мерят сили за кметския стол в Благоевград, а сред тях е и досегашният кмет на града Атанас Камбитов. Общински съветници, бивш член на ГЕРБ, независимият кандидат Румен Томов и няколко непознати имена, ще се борят за управлението на областния център. Коалиционните партньори на ГЕРБ във властта издигнаха свои кандидати за кметове – ВМРО – Иван Ризов, а НФСБ – Росен Георгиев.

Благоевград беше считан за непреодолима крепост на ГЕРБ, след като на чело на града през 2011 г. застана Атанас Камбитов. Той беше сред любимците на бившия втори в партията Цветан Цветанов. Именно това беше причината много хора да се усъмнят в бъдещото му политическо развитие, след като Цветанов загуби позициите си в управляващата партия.

ГЕРБ има и най-много общински съветници. Последните месеци обаче позицията на местната структура на партията беше дестабилизирана от вътрешнопартийни разпри.

Първото съмнение за разклатено доверие към сегашния кмет на града Атанас Камбитов, който вече има два мандата зад гърба си, дойде по време на събранията за определяне на вътрешните номинации. Те бяха общо пет н, като двама си направиха отвод, а разликата между Камбитов и втория в класирането бе едва 42 гласа. За сравнение, през 2015 г. той бе единодушно номиниран за поста от 246 членове на ГЕРБ. Срещу тогавашната единствена номинация с пълно мнозинство сега имаше сериозна конкуренция, а вътрешните брожения в местната структура станаха явни. На прага на предизборната кампания Камбитов отново беше обект и на множество сигнали за нарушения.

Под негово ръководство Благоевград се превърна в първенец по санирани блокове от Националната програма за енергийна ефективност. Ползите останаха на заден план заради лошото качество на изпълнението по места,

завишените цени и обръча от фирми,

които редовно получават обществените поръчки в града.

Стигна се дори до там, че след публикувани данни за свързаност между изпълнители зам.-кметът по строителството Янко Янков подаде оставка.

Десетки сигнали за обществени поръчки, получени от общински съветници и фирми, свързани с кмета, не даваха спокойствие на Камбитов по време на втория му мандат. Във фокуса на медиите попадна и шумният му и скъп 50-годишен юбилей, отпразнуван в столичен хотел. Обвинения, че не живее в Благоевград, а в София, също бяха сред критиките по негов адрес. През пролетта избухна и скандал, свързан с участието му във фирма, на която според Търговския регистър е бил управител по време на мандата си, а това е в разрез със закона. И в момента текат дела по казуса.

Въпреки всичко обаче Камбитов ще разчита на твърдо ядро, формирано от служители в местната администрация, която е около 500 души. Ако всеки служител и семейството му подкрепят Камбитов, той ще има около 2000 гласа, върху които ще трябва да надгражда. На фона на конкурентите си ще е с крачка напред още на старта.

Атанас Камбитов
Снимка: Официален сайт на ПП ГЕРБ

Срещу Камбитов се изправят независимият кандидат, подкрепен от БСП, инж.Румен Томов, досегашният кмет на с. Дъбрава и доскоро член на ГЕРБ Росен Георгиев – сега издигнат от НФСБ, кандидатът на ВМРО – Иван Ризов, треньорът по бокс Илия Илиев, Росен Христов (НДСВ), Атанас Киряков (Движение ЗАЕДНО за промяна), Людмила Костадинова (РЗС) и няколко общински съветници от сегашния общински съвет: Валери Смиленов (Нова алтернатива), Албина Анева – Томова (МИР), Калоян Ханджийски, („Демократична България – Обединение“ („ДА България“, ДСБ, Зелено движение) и Андон Тодоров, „(партия на Зелените (Воля)“.

Социологически проучвания предвиждат

балотаж между Камбитов и Томов,

като допускат сериозна възможност за пробив, защото нагласите са, че е възможна широка коалиция срещу Камбитов именно на втория тур.

И сред останалите кандидати има хора, които биха могли да съберат сериозна подкрепа. Очаква се да има висок процент наказателен вот срещу досегашния кмет, за който все още е рано да се каже кого ще успее да привлече. Тези, които до момента бяха съветници и са познати на гражданите, биха могли да „оберат“ част от този вот.

Росен Георгиев, който доскоро беше член на ГЕРБ и непосредствено преди началото на кампанията напусна партията, открито заявявайки, че Камбитов е една от основните причини за това, може да спечели подкрепата на онези членове на ГЕРБ, които са вътрешна опозиция. Такива със сигурност има, тъй като някои от тях не крият обидата си от отношението на кмета към тях. Малко преди номинационното събрание на ГЕРБ до медиите и Етичната комисия на партията бе изпратено отворено писмо от група, нарекла се „Отлъчени от ГЕРБ“, в което те разказват за авторитарно управление на Камбитов и незачитане на гласа на всеки член на партията. Именно тези хора биха могли да насочат подкрепата си към Георгиев.

Другата силна заявка и според социолозите – Румен Томов, е единственият кандидат, който до момента не е участвал в политиката. Опонентите му използваха това, за да посочат, че няма опит и не е разпознаваем. Само че хората в Благоевград масово не вярват на политици и един човек, който сега влиза в битката като „непознат“, може да бъде припознат от избирателите именно защото не е част от статуквото.

Срещу Томов вече има

„удари под кръста“

– фалшиви новини, публикувани в медии, създадени в началото на октомври с липсваща информация за собственост. Той е коментиран и от фалшиви профили в социалната мрежа, които се опитват да го дискредитират, докато защитават пламенно Камбитов.

Подкрепата, която Томов получи от БСП, се използва от опонентите му, които го „пришиват“ към партията. Пропуска се фактът, че кандидатурата му е издигната от инициативен комитет, чийто председател е бившият депутат от СДС Ясен Попвасилев.

За последната година

бюджетът на общината е 72,5 млн. лв.

(най-високият до момента в историята на Благоевград, с над 12 млн. лв. повече в сравнение с 2018 г.). С 18% повече са заложените средства за образование – общо 27,628 млн. лв. Отделно за педагогическия персонал, работещ в системата на общинското образование, е предвидено увеличение на възнагражденията средно с 20% за 2019 г. С 9,8% повече са средствата за делегираните дейности в здравеопазването. Очакваните приходи от местни данъци за 2019 г. са приблизително 10,5 млн. лв., което е с 5% повече от планираните за 2018 г. Очакваните неданъчни приходи са 12,3 млн. лв.

Въпреки този бюджет обаче

сериозен проблем са

липсата на инвестиции и ниските заплати

Едва преди началото на предизборната кампания се заговори за изграждане на индустриална зона, което да създаде условия за привличане на инвеститори и разкриване на работни места.

В началото на 2019 г. „Булгартабак холдинг“ затвори предприятието за производство на цигари в Благоевград. Около 2000 работници останаха безработни. Малко след това и заводът за волани затвори, като още 300 души загубиха работата си. С 809 лева средна брутна месечна заплата Благоевградска област е на последната позиция в класацията и трайно остава сред най-бедните в страната, изпреварвана дори от Видин и Кюстендил.

В града от години има съмнения, че само определени фирми печелят обществените поръчки. Непрозрачността принуди голяма част от предприемачите да изнесат бизнеса си на други места в страната. Малкият и средният бизнес се задъхват, а много голяма част от хората, които имаха семейни фирми, затвориха заради невъзможност да оцелеят.

Градът, който преди години бе притегателен център за младежи от цялата страна заради двата университета, днес се обезлюдява. Младите хора заминават в чужбина или търсят възможност за работа в София, защото в Благоевград възможностите са ограничени, а заплащането ниско. В момента най-големият работодател е общината, призна кметът в интервю за „Хоризонт“ преди време. В администрацията й работят около 500 души, обслужването обаче е далеч от задоволителното, преписки се бавят с месеци, а хората споделят, че комуникацията със служителите е трудна.

Другата битка, в която конкуренцията също е огромна, са 41 места в общинския съвет – за тях се борят 463-ма. В листите има много познати лица, които вече имат по няколко мандата зад гърба си, има и нови. Сред последните е колоритно – футболисти, актьори, адвокати, таекоундисти, боксьори, фризьори, продавачи, шофьори, бизнесмени.

Вероятно във вота за общинския съвет

най-голямата изненада ще се окаже ДПС,

ако се съди по резултата, който постигна на европейските избори през пролетта – 1923 гласа. Това е резултат, който до момента партията не е имала в Благоевград. Ако го пренесем към местните избори, хипотетично ДПС може да има двама или трима съветници.

На местните избори през 2015 г. ДПС имаше 337 гласа в община Благоевград, което е 6 пъти по-малко от гласовете, спечелени през май. Има ли ново ядро на ДПС в Благоевград? От снимки на пресцентъра на ДПС по време на кампанията за европейските избори стана ясно, че Делян Пеевски се появи за първи път от много време публично именно в област Благоевград. Тогава той присъства на предизборна среща в Белица, а снимките от нея веднага обиколиха медиите. Има ли общо появата му с постигнатите резултати и ползва ли се с подкрепата на местни хора и групи е въпрос, който много хора си задават.

ДПС беше първа политическа сила в благоевградските села Изгрев, Лешко и Церово. Вече има индикации, че освен амбицията да имат няколко общински съветници в Благоевград от ДПС се готвели да поискат и свой заместник-кмет в замяна на подкрепа при евентуален балотаж. Това със сигурност е притеснителен факт, защото в Благоевград ДПС не са имали електорат никога, нито сериозни структури. Затова няма как да постигнат целите си на местни избори, без да имат подкрепа „отвътре“. Откъде точно идва помощта обаче ще стане ясно едва след вота.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам