BG | EN

ВиК – Шумен отказа дебат за най-скъпата вода в страната

Заседание на Общински съвет – Шумен
Снимка: Диана Желязкова

В Шумен, където се плаща най-скъпата вода в цялата страна – 3,40 лв. за кубик, местната власт се оказа безсилна да проведе какъвто и да е дебат с ръководството на ВиК-дружеството, въпреки сериозните финансови проблеми на предприятието и огромното гражданско недоволство.

Управителят на водното дружество отказа да се срещне с общинските съветници и да присъства на извънредна сесия, насрочена специално по проблемите на водния сектор.  Местният парламент повече от година обсъжда провеждането на такова заседание, а конкретният повод беше предстоящото общо събрание на ВиК – Шумен, на което да се приемат отчетът на дружеството за 2018 г. и одитният доклад.  

От двата документа става ясно, че пасивите на ВиК – Шумен надхвърлят активите с близо 1,5 милиона лева, дружеството има висящи банкови задължения в размер на 6 млн.  лв., а несъбраните вземания от граждани и фирми са за близо 4 млн.  лв.  Одитният доклад показва, че дружеството е изпаднало в неплатежоспособност, коментираха съветници от икономическа комисия, а председателят на комисията Иван Ламбов постави под съмнение дори възможността ВиК – Шумен да продължи да съществува като икономическо предприятие.

Тревожните констатации в отчетните документи станаха причина да се свика извънредна сесия на общинския съвет в Шумен. На заседанието съветниците смятаха и да се запознаят с новия управител на ВиК, който досега не е присъствал на сесия, въпреки че общината има 23 % в капитала на водното дружество. 

ВиК – Шумен има нов управител от 8 май т.г.. Тогава на поста с министерска заповед беше назначен бившият шеф на ВиК – Ловеч Илиян Илиев. Той зае мястото в Шумен като временно изпълняващ длъжността, след като предишният управител подаде оставка, а насроченият конкурс се провали.       

Новият управител на ВиК – Шумен успя да ядоса и гражданите, и местния парламент.

Илиев сътвори своеобразен антирекорд още с първите си публични прояви – в рамките на два дни първо ядоса гражданите, като отказа да намали цената на водата дори със символичните 10 стотинки, както беше обещал ексминистър Николай Нанков, а после вбеси и местния парламент с отказа си да се появи на извънредната сесия, посветена на дружеството, което ръководи.  Илиев допълнително наля масло в огъня, като постави своеобразни условия към съветниците – да си задават въпросите към него писмено, защото тази комуникация му била по-удобна и ако искат да го видят, да отидат на среща в неговия кабинет.

Заради отсъствието на ВиК – шефа, сесията се провали.  На излизане от сесийната зала съветници от различни партии бяха единодушни, че управителят на ВиК е направил мечешка услуга на управляващите и е успял да настрои всички срещу тях. „Можем да обобщим, че от днес започна предизборната кампания в Шумен“, коментира съветник от десните партии и подчерта, че всяка политическа сила извън ГЕРБ вече има печеливша тема за кампанията си – водата в Шумен.

Цената от 3,40 лв. за кубик, която шуменци плащат, е най-високата в страната, но по никакъв начин не кореспондира с това, което хората получават срещу парите си.  Градът няма пречиствателна станция за питейни води и се захранва директно от язовир „Тича“, затова водата е с лошо качество и гражданите избягват да я пият.  Проблемите продължават с  чести аварии по ВиК – мрежата и липсата на санитарно – охранителна зона на язовир Тича.    

Пресконференция на управителя на ВиК – Шумен Илиян Илиев
Снимка: Диана Желязкова

Сега към проблемите с качеството и цената на водата се добави и притеснителната информация за финансовото състояние на ВиК-дружеството, изнесена в отчета за 2018 г. и одитния доклад.  ВиК – Шумен има задължения за близо 7 млн. лв.  Те включват краткосрочни задължения за около 2 милиона лева и друг дълг от над 5 млн. лв. по стар договор за рехабилитация на водопроводите. Това задължение се оспорва в съда и в момента е на втора инстанция. Дори и да загуби делото, дружеството ще разчита на помощ от „големия собственик“ – държавата, заяви на пресконференция новият управител на ВиК – Шумен Илиян Илиев.  Той свика журналистите, за да отговори пред тях на част от поставените въпроси и да заяви, че няма да присъства на сесия. Илиев смята, че въпреки сериозните проблеми, дружеството не е в безнадеждно състояние и не е изпаднало в неплатежоспособност.

Новият управител подчерта, че най-важната му задача е да реализира проектът за изграждане на пречиствателна станция и довеждащ водопровод, който се оценява на около 130 млн. лева.  86 % от средствата ще бъдат от европейско финансиране, а ВиК ще трябва да участва със собствени средства в размер на близо 17 млн. лева, за които ще търси кредит от финансови институции.

На същата пресконференция Илиев заяви, че няма никакво намерение да намалява цената на водата.  Такова обещание беше дадено от ексрегионалният министър Николай Нанков, когато в Шумен избухна гражданско недоволство заради поредното поскъпване на водата до 3,40 лв. за кубик.  Тогава дори местната власт поиска да се върне старата цена и Нанков обеща, че следващият управител ще намали цената с 10 стотинки. „Министър Нанков е говорил като политик, но аз не искам да се политизира темата, защото намаляването на цената няма да реши никакви проблеми, а в същото време ще създаде сериозни неприятности на дружеството и няма да можем да получим банков заем“, заяви управителят на ВиК-Шумен.  Той даде да се разбере, че ще се съобразява само с „големия собственик“, както го нарече – държавата, която притежава мажоритарния дял от 51 % във водното дружество.

Бойкот на ВиК или референдум ?

Позицията на ВиК-шефа ядоса общинските съветници от всички политически сили.  Дясната група „За Шумен“ отказа да присъства на сесията и на нейните банки бяха поставени плакати с надписи „Протест“.  Председателите на останалите политически групи коментираха остро демонстративното поведение на Илиян Илиев и настояха да се проведе следваща сесия, на която ВиК-шефът да бъде задължен да присъства.   

„Идването в общинския съвет е задължение на председателите на съветите на директорите и  на управителите на търговски дружества с общинско участие“, заяви зам. председателят на общинския съвет в Шумен адвокат Пламен Петков /АБВ/.  Според него, финансовото състояние на ВиК – Шумен изисква оздравителен план. Считам, че интересите на гражданите на община Шумен са накърнени и ние трябва да търсим вариант за оздравяване на дружеството, коментира Петков

Управителят на ВиК не може да бяга от публичен дебат, беше категоричен и председателят на групата на БСП Иван Йонков.  „За съжаление, общинският съвет досега през цялото време се е съгласявал и е приемал всички предложения на ВиК и накрая се оказахме в състояние дори да не можем да поканим шефа му на една публична дискусия“, коментира Йонков.  Той оспори твърденията на ВиК-шефа Илиян Илиев за стабилното състояние на дружеството.  „Одиторът е разтревожен от истинското финансово състояние на дружеството и го е заявил многократно в своя доклад.  Затова искаме да чуем какво ще прави оттук нататък този управител. Ние сме 12 страни в това дружество, начело с държавата, и е редно да чуем какво смята да прави. Утре на този управител ще му се наложи да тегли поне 13 милиона заем, за да изпълнява проектите за пречиствателната станция.  Но в неговите писмени отговори няма нито дума за това, нито пък по доклада на одитора“, заяви Иван Йонков.

Като трагично определи състоянието на ВиК и председателят на групата на ДПС адвокат Метин Джамбазов.  „Фактът, че новият управител не е дошъл, не го освобождава от отговорност. Ние трябва да реализираме правата си по чл. 123 от Търговския закон като съдружници и тук е мястото, с решение на общинския съвет да реализираме правата си, като искаме конкретни отговори на конкретни въпроси“, заяви Джамбазов.  Според него, по-сериозният прочит на отчета на ВиК показва, че резултатите са трагични, а това изисква позицията на общинския съвет.

С отказа си да дойде на сесия, който беше приет от съветниците като неуважение и пренебрежение, новият ВиК-шеф не постави добро начало на запознанството си с Шумен.  „Той дава ли си сметка, че ние можем да призовем шуменци да не плащат вода? Разбира ли какъв политически сигнал ще бъде това?“, заявиха след провалената сесия част от съветниците.

Междувременно сред гражданите започват да се чуват гласове и против изграждането на пречиствателна станция, тъй като инвестицията неминуемо ще доведе до ново поскъпване на водата. „В Шумен вече вървят слухове, че цената водата ще стигне 6 лева и хората настояват за отговори“ предупреди на заседание на Икономическа комисия съветникът Валентин Велев.  Част от съветниците заявиха, че ще подкрепят и провеждането на местен референдум, ако гражданите искат въпросът да се реши с гласуване.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Най-четени: Още за новините

monsterid
Дияна Желязковаhttp://www.radian.bg
Диана Желязкова Собственик и главен редактор на информационния сайт Radian.bg. Работи като журналист от 1987 г. Ръководила е екип на регионалния вестник „Шуменска заря“, била е кореспондент на БТА. Диана има опит като директор на местната „Телевизия Шумен“, като автор и водещ на телевизионни предавания и като кореспондент на национални телевизионни канали. Тя е носител на многобройни журналистически отличия.

Още от автора

„Ядосах се и станах кмет“ – 7 години „Енерго про“ отказва да снабди с ток законно притежаван имот в Мадара

Кметът на Мадара Неделчо Неделчев за трети път осъди енергийното дружество „Електроразпределение Север“ заради отказ да пуснат ток до имота му. Неделчев заведе иск срещу Енергото за пропуснати ползи, тъй като липсата на електричество му пречи да да обитава собствения си имот, намиращ се в урбанизираната територия на селото. Преди това кметът на Мадара два пъти осъди енергодружеството по същия казус, а битката му с монополиста продължава вече 7 години.

Съдът отмени присъдата на единствения осъден за протест срещу носенето на маски

Шуменецът Билан /Бибо/ Янков, единственият осъден у нас за протест срещу носенето на маски по време на ковид-пандемията, беше оправдан от по-горната съдебна инстанция.

Прокуратурата прекрати разследването за пране на пари срещу близкия до Борисов Бейзат Яхя

Окръжната прокуратура в Шумен прекрати разследването за пране на пари срещу близкия до Бойко Борисов бизнесмен Бейзат Яхя.

Още за новините

От Айнщайн до Желю Желев – едно предизборно шоу на Слави Трифонов в Стара Загора

лави Трифонов дойде в Стара Загора в петък вечер, когато е време за забавления, а в заведенията може да се намери място само след предварителна резервация.

За три дни АЕЖ – България събра парите за правна защита на Mediapool

Само за три дни Асоциацията на европейските журналисти - България (АЕЖ) е успяла да събере сумата, необходима за правна помощ на електронното издание Mediapool.bg, след като то попадна под ударите на иск за 1 млн. лв., заведен от застрахователната компания “Лев Инс”.

Договорът за безвъзмездно отдаване на русенското летище не гарантира възстановяване на гражданските полети

Частният инвеститор “Еърпорт Русе”, който наскоро получи общинското Летище Русе за безвъзмездно ползване през следващите 10 години, не е длъжен да възстанови редовните граждански полети.