BG | EN

Как медиите по света отразиха убийството на журналиската Виктория Маринова в Русе

Снимка: скрийншот bbc.com

Редица неправителствени организации и чуждестранни медии публикуваха позиции и материали по повод жестокото убийство на 30-годишната тв водеща и административен директор на регионална телевизия в Русе Виктория Маринова.

Международната организация „Репортери без граници“ призова българските власти да „хвърлят цялата светлина върху този ужасяващ акт“ и да осигурят защита на колегите на Маринова, предаде „Франс прес“, цитирана от Дневник.

АФП съобщава, че представителят за свободата на медиите в Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) Арлем Дезир е заявил, че е шокиран от убийството на разследващ журналист, и призовал за цялостно и стриктно разследване.

Комитетът за защита на журналистите (КЗЖ) призовава българските власти да извършат задълбочено разследване на убийството на българската журналистка Виктория Маринова, водеща и административен директор на местния телевизионен канал ТВН, пише в декларация на комитета, съобщава „Франс прес“, цитирана от БТА.

„КЗЖ е шокиран от варварското убийство на журналистката Виктория Маринова. Българските власти трябва да положат всички усилия и да използват всички ресурси, за да извършат цялостно разследване и да изправят отговорните пред правосъдието“, е заявил в Брюксел представителят на комитета в Европейския съюз Том Гибсън.

За убийството съобщи и британският вестник „Гардиън“.

Би Би Си съобщава, че българката Виктория Маринова е третият известен журналист, убит в Европейския съюз през последната година.

Британската медия цитира Харлем Дезир, представител на проекта „Срещу организираната престъпност и корупцията“, в който Маринова е участвала. Той настоява за сериозно разследване на случая и наказание за извършителите.

И организации, и медии припомнят, че в Европейския съюз през изминалата година са убити двама журналисти заради работата им. Словашкият разследващ журналист Ян Куцяк бе застрелян през февруари 2018 г. в Словакия, а известната малтийска разследваща журналистка Дафне Каруана Галиция бе убита през октомври 2017 г. от експлозия в колата й близо до дома й в Малта.

В материала си Би Би Си припомня, че по отношение на свободата на медиите България е на последно място в ЕС, според проучването на международната организация „Репортери без граници“.

Все още няма задържан за убийството на Виктория Маринова. Полицията съобщава, че работи по всички версии.

Вътрешният министър е заявил пред медиите вчера, че по случая се проверяват лица от криминалния контингент, както и настанените в местната психиатрия, която е близо до мястото на инцидента.

Сигналът за намерено тяло в храстите по крайбрежната алея в близост до тенис кортовете в Русе е подаден от случайно преминаващ гражданин. На място полицаите са открили обезобразеното тяло на Маринова. Множество травми по главата и задушаване са станали причина за смъртта й. Нападението е било извършено в светлата част на деня.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините