Международна група за фишинг и пране на пари е разкрита в Пловдив

Подробности за акцията бяха представени днес на пресконференция от Румен Попов, окръжен прокурор, Димитър Александров, началник-сектор БОП и Петър Петров, наблюдаващ прокурор. Снимка: Под тепето

В Пловдив е разбита международна група за фишинг и пране на пари, съобщиха от прокуратурата. По данни на разследващите са били пресечени опити за пренасочване и укриване в непроследяеми сметки по света на десетки милиони долари и евро. 

Българските спецслужби са ударили групата след информация, че се готви трансфер на близо 40 милиона евро, които бързо да бъдат изтеглени и пренасочени за изпиране чрез подставените лица. 

Сигнал за това са били данни за първи транзакции за 1 750 000 долара и 1 400 000 евро, съобщи на брифинг днес окръжният прокурор на Пловдив Румен Попов.  

Българският „принос“ в организацията се осъществявал от двама души – мъж и жена, с предишни присъди за измами, които набирали т.нар. „мулета“, от социално слабите и нискообразовани среди. Срещу минимално заплащане от около хиляда лева последните разкривали на свое име поне по две фиктивни фирми и банкови сметки, в които постъпвали откраднатите пари. След това, „мулетата“  предоставяли електронен подпис пълен достъп до активите на организаторите, които е трябвало да пренасочват парите с множество международни  банкови транзакции. 

Окръжна прокуратура – Пловдив привлече като обвиняеми С.Х., на 42 г., с ливанско и българско гражданство, и 61- годишната Б.Я., за това, че на 14 април 2021 г. в гр. Пловдив в съучастие, като помагачи на извършителя са му предоставили достъп до банкови сметки чрез онлайн банкиране и по този начин са извършени 107 пъти финансови операции с имущество – пари на стойност 1 617 000 евро, с левова равностойност 3 162 577,11 лева, за което са знаели, че са придобити чрез компютърна измама. И двамата са осъждани. Жената три пъти – за измами, обсебване и съставяне на неверни документи, а мъжът за неплащане на издръжка и закана за убийство.

Още двама организатори се издирват с Червена бюлетина на Интерпол. Единият е датски гражданин от арабски произход, а другият е ливанец. Установените досега посредници с фиктивни банкови сметки у нас са 15 души.

Разследването продължава.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам