BG | EN

Медиците в Спешна помощ – Горна Оряховица масово подадоха молби за напускане

Снимка: pixabay.com

Екипът на Спешна помощ – Горна Оряховица, се събра на извънредно събрание, на което присъства и областното ръководството на Центъра за спешна медицинска помощ и решиха да подадат оставки, предаде кореспондентът на БГНЕС в региона.

Само 5 минути след края на събранието 10 човека подадоха молби за напускане на системата на спешна помощ, а останалите 40 масово заявиха, че ще ги последват.

Поводът за масовото подаване на молби за напускане е поредното нападение на медицинско лице по време на работа. Това се случи в началото на седмицата когато 35-годишна жена от ромски произход нападна с юмруци фелдшера Наталия Армянова, а още тогава служителите в спешният център заявиха, че обмислят колективна оставка.

„Не се чувствам защитена и идвам със страх на работа. А да не говорим когато се подаде някакъв адрес особено нощно време и тръгвам само с шофьор, с какъв страх тръгвам, защото не знам там какво ме чака и дали ще се върна“, заяви Стела Маркова – медицински фелдшер.

Сред първите подали молба за напускане е и старши фелдшерът на отделението Иван Шишков. „Вече не се чувстваме защитени тука, психическият тормоз е много голям и вече не издържаме на този тормоз психически. Жалко, че оставяме такова голямо население около 60 000 без медицинско обслужване заради такива случаи, които напоследък много зачестиха“, каза той.

Служителите, които днес подадоха молби за напускане в следващият месец ще изработват предизвестия, което означава, че в края на февруари няма да има достатъчно екипи, които да поемат спешните случаи в Горна Оряховица и няколко съседни общини.

„Февруари месец ще бъде критично и проблемно, ако не размислят колегите. Пациентите ще чакат, когато единственият екип, който остане на работа, когато успее да ги обслужи, няма от къде да взема други. Тука е един регион около 80 000 човека“, заяви Валентина Хаджирадева, директор на ЦСМП – Велико Търново.

Филиалът на ЦСПМ – Горна Оряховица е вторият по големина в област Велико Търново и обслужва пациенти и от общините Лясковец, Стражица, Златарица и Елена.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините