BG | EN

Медицински сестри излязоха на национален протест

Снимка: Скийншот bTV

Медицински сестри от цялата страна, които искат достойно заплащане, се събраха на национален протест пред Министерството на здравеопазването, съобщи БНР. Недоволството тръгна от организирани в социалните мрежи медицински работници.

Протестиращите медицински сестри и лаборанти носеха няколко плаката „Без нас няма здравеопазване“, „Подкрепете днес нас, за да има кой да подкрепи вас утре“. Медицинските сестри са изпратили основните си искания и са ги депозирали в Министерство на здравеопазването, Министерски съвет и омбудсмана Мая Манолова, а те са – болниците да не бъдат търговски дружества; основна работна заплата за медицинските сестри – в размер на две минимални работни заплати, но за цялата страна; допълнителни възнаграждения и регламентирани правила; връщане на медицинските стандарти; почасово заплащане на нощния труд; допълнително заплащане за медицинските сестри, които работят в спешните отделения и в отделението по интензивно лечение и анестезиология; разписване на Колективния трудов договор; възможност за регламентиране на сестринския труд, както и промяна в категорията на труд, която в момента е трета категория.

На протеста присъства и председателят на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи Милка Василева, която заяви, че асоциацията не се е разграничила от протеста. „Това, че синдикатите се дистанцираха от протеста е съвършено различен въпрос“, коментира г-жа Василева.

В цялата страна се организира подписка за  дългосрочна стратегия за здравните грижи, някои от сестрите ще протестират с лентички в лечебните заведения, други – пред болниците или общините. 

В Пазарджик медицинските сестри се събраха пред сградата на общинската администрация. Освен за стартовата заплата и подобряване условията на труд, специалистите по здравни грижи настояват и за сключването на Колективен трудов договор на национално ниво.

И в Бургас сестрите от най-голямата болница се събраха в 12 часа пред сградата на Общината в подкрепа на националния протест за стартова двойна минимална работна заплата и адекватно работно време, каза Добринка Христова от организаторите на недоволството в Бургас.

Протестен митинг организираха и в Плевен медицински сестри от общинското здравеопазване. Те настояват за достойно заплащане, професионално развитие и дългосрочна национална стратегия за здравните грижи у нас.

Ямболските специалисти по здравни грижи се включиха символично националния протест. Исканията им се подкрепят и от лекарите в областта. Недостиг на медицински сестри и лаборанти, ниско, дори обидно заплащане, лоши условия на работа. Това са част от причините здравните работници от Ямбол да се включат в националния протест, посочи председателят на регионалната асоциация Цветка Войчева.

Протестиращи имаше и във Враца. Основната заплата на редова медицинска сестра в областната врачанска болница е 540 лв. Според протестиращите е почти невъзможно да се живее с такава заплата.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините