BG | EN

Медицинските специалисти се организират във Фейсбук за национален протест

Кадър от протеста на медицинските сестри през 2018 г.

Протестът е насрочен за 01.03.2019 г. от 12:00 часа пред сградата на Министерство на здравеопазването в София, а за останалите градове от страната – пред общините и се организира в социалните мрежи. За пореден път специалистите по здравни грижи ще настояват за достойно заплащане и условия на труд. 

В декларацията на медицинските специалисти по здравни грижи, която е адресирана до министър-председателя, министъра на здравеопазването и омбудсмана, се настоява за еднакво възнаграждение в размер на две минимални работни заплати за всички специалисти по здравни грижи независимо къде работят. Медицинските сестри искат допълнителното заплащане да бъде на база регламентирани правила в зависимост от натовареността, нощният труд да се плаща почасово, а работата в Спешното и отделението за анестезиология и интензивно лечение да бъде възнаградена допълнително.

Специалистите по здравни грижи настояват още за Колективен трудов договор на национално ниво, задължителен за всички структури в здравеопазването, както и за промяна в категорията труд.

Призивът, който медицински специалисти публикуваха във Фейсбук

„Това са най-основните ни искания за да запазим професиите на специалистите по здравни грижи и да останем и да работим в България !Защото ни омръзна да бъдем недооценени! Защото искаме нормални заплати и добри условия на труд! Защото ние сме тези, които се грижат за здравето на хората! Защото не искаме повече да носим системата на гръб“, е записано още в декларацията на специалистите по здравни грижи. На управляващите медицинските специалисти са дали време за реакция до 1-ви април. В противен случай ще последва нов протест, се разбира още от декларацията.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините