BG | EN

Медицинските работници протестираха за адекватно заплащане и нормални условия на труд

Медицински сестри излязоха на протест пред областната управа в Шумен.

Медицински сестри излязоха на протест пред областната управа в Шумен. Снимка Радиан.бг

Медицински сестри, лаборанти, фелдшери и физиотерапевти в много градове на страната се включиха днес в националния протест за достойни условия на труд и адекватно заплащане.

В Шумен десетки медицински сестри, основно от областната болница в Шумен, излязоха днес на протест пред областна управа с искания за незабавни реформи в здравеопазването, достойни условия за труд и адекватно заплащане, предаде регионалното издание „Радиан“.

Търпението на всички медици се изчерпа и днес казваме „стига“, предупреди д-р Петко Загорчев – началник на спешното отделение в МБАЛ – Шумен, цитиран от изданието. По думите му, „болниците трябва да бъдат върнати в своята нормална структура, те трябва да бъдат подчинени на министерството, заплатите да бъдат щатно регламентирани от министерството и финансовият поток, който осигурява нормални заплати на лекари, сестри и санитари, трябва да бъде регламентиран и осигурен от държавата, а не от здравната каса“. Д-р Загорчев призовал управляващите незабавно да променят системата на финансиране на болниците, защото всичко друго е „прах в очите“.

Медицинските работници в Благоевград също излязоха на протест. Точно в 15:00 часа настоящи, бивши служители и граждани, които ги подкрепят в исканията им се събраха пред сградата на Поликлиниката в Благоевград, за да заявят своите искания, съобщи регионалното издание „Благоевград нюз“. Сред основните искания и тук бе адекватното заплащане на труда им. „Професията ни е високо квалифицирана. Не може да учиш толкова време, да се раздаваш, да даваш от себе си и накрая да получаваш неадекватно заплащане. Обстановката в отделенията също трябва да се промени. Нямаме носилки, искаме нормално оборудване в отделенията. Най-важни за момента са носилките и човешкия ресурс, който е много малък, защото условия за работа няма. Младите колежки, които знаят език, се насочват към Западна Европа или Африка, дори там е по-добре.“, посочва, цитирана от изданието медицинска сестра Ани Димитрова, която работи в системата от 20 години.

протест на медицинските сестри в Пловдив

Медицинските сестри в Пловдив изразиха недоволството си, развявайки националния флаг. Аплодираха химна и се разгневиха с култовото рок парче на Ахат „Черна овца“, Снимка: „Под тепето“

Десетки медици от пловдивските здравни заведения се събраха на протест пред Общината, за да поискат достойно заплащане на труда им и повече от уважение от страна на институциите. Здравните работници са категорични, че няма да отстъпят от исканията си и ще продължат с протестните действия, ако системата в тяхната сфера не се промени, съобщи пловдивското издание „Под тепето“.

Медицинските сестри запазват протестната си готовност и ще организират следващите си прояви заедно с колегите си от страната, които от днес обявиха безсрочен протест. Засега като следваща дата за протест се обсъжда 1 април.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините