МВР разчисти палатковите лагери и арестува протестиращи. Правителството няма да дава оставка

Протестиращите отговориха: Диктатурата трябва да спре. Няма да търпим повече! Изграждаме барикада!

Снимка: принтскрийн от видео, публикувано във Фейсбук

Маскирани полицаи и жандармеристи нахлуха в протестните палаткови лагери в София, Пловдив и Варна рано сутринта в петък. В столицата палатаките са били
разчистени с помощта на общината, паркираният пред Ректората бус е бил вдигнат с репатрак и откаран на наказателния паркинг, предаде Mediapool.


Операцията е започнала малко след 4 часа тази сутрин. На протестиращите е било обяснено, че палатките нарушават Закона за движение по пътищата. Арестувани са общо 12 души. Всички ще бъдат освободени, след като им бъдат съставени актове за неизпълнение на полицейско разпореждане. От сега нататък МВР няма да
допуска блокади, обяви шефът на „Охранителна полиция“ в СДВР Тони Тодоров, цитиран от изданието.

Оставка ли? Няма такъв вариант!

Решението за разчистване на блокадите е било взето след четири часа обсъждане на коалиционен съвет на управляващите, е обяснил пред Нова телевизия лидерът на НФСБ Валери Симеонов без да пояснява кой е предложил да се действа срешу протестиращите. Според него обаче те нарушавали закона вече месец. При
това положение изпълнителната власт нямало как да стои безучастна.
„Стигнахме до извода, че полицията трябва да си свърши работата. Ако бяхме оставили така нещата, то можеше да се стигне до малка градска гражданска война“, обяснява Симеонов. След съвета той трябвало да влезе в ролята на лошия вестоносец и да оповести решенията на управляващите.

Правителството няма да подава оставка през септември, заявява още Симеонов. Тази идея бе лансирана в четвъртък от вицепремиера Томислав Дончев. Според Симеонов обаче това била само негова лична позиция. „Такъв вариант не е обсъждан преди, нито в телефонни разговори. Това е било негова позиция“, пояснява той.

Стотици граждани се жалват

На „Орлов мост“ полицаи са натоварили на камион всичките палатки и спални чували на протестиращите, за да разчистят пътя. И на трите блокади в София е имало задържани. Един от арестуваните е пиар експертът Арман Бабикян, който е сред организаторите на демонстрациите. Другият задържан е активистът и бивш
журналист Пламен Даракчиев.

Повечето арестувани са били отведени в I-во РПУ. Бабикян е освободен няколко часа след задържането. Пред bTV той посочва, че е бил арестуван заради неизпълнение на полицейско разпореждане. На служителите той опитал да обясни, че правото на протест е гарантирано в конституцията, която е по-висш акт от Закона за движение по пътищата.

По думите на Тони Тодоров, през последната седмица в СДВР били постъпили стотици жалби от граждани, които се оплакват, че правото им на придвижване е било ограничено от блокадите, а според МВР протестите са незаконни, тъй като при нито една проява не е подадено задължителното по закон уведомление в Общината.
„Затова предприехме действия по освобождаване на кръстовища, за да осигурим правата на всички граждани, чието мнение се различава от това на протестиращите“, обяснява шефът на „Охранителна полиция“ в СДВР.
Тодоров заявява, че по време на операцията не е имало сблъсъци, а още по-малко полицейско насилие. С протестиращите били водени „нормални разговори“. Полицаите досега били „изключително толерантни“, но решили да действат, тъй като имало сериозно недоволство срещу блокадите и се опасявали, че напрежението може да ескалира.

Свободата не ще каскет, свободата иска Караджата!

„Добро утро, Северна Корея! Маскирани полицаи са разбили трите лагера в София, задържайки хората там. Време е да се изправим, сега! Отивам към 01 РПУ“, написа адв. Николай Хаджигенов от „Отровното трио“.

Пред bTV той посочва: „Барикдаите ще ги изградим отново, само че този път ще са в цялата страна. С действията на МВР не се възстановява общественият ред, а установеният корупционен ред“.

Малко по-късно „Отровното трио“ – Хаджигенов, Бабикян и Велислав Минеков призоваха във Фейсбук всички да се съберат пред министерския съвет вечерта и да носят „всички възможни средства за издигане на барикадите отново“.

https://www.facebook.com/watch/?v=332681914574291

„Свободата не ще каскет, свободата иска Караджата. Дойде времето, когато всеки един от вас е Караджата“, заяви Хаджигенов.

По време на полицейската акция центърът на София беше блокиран, а в петък сутринта движението бе напълно възстановено. Полицията разчисти палатките на протестиращите в Пловдив и Варна, както и от пътя Стара Загора към АМ „Тракия“.

В петък сутринта МВР съобщи за специализираната акция по разчистването на протестиращите, но без да каже за броя на арестуваните.
„МВР многократно е заявявало позицията, че уважава и гарантира правото на гражданите да протестират мирно в защита на своите права. Това обаче не трябва да става с цената на грубо нарушаване на правата на жителите на страната“, се казва в позицията на министерството, разпространена днес.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам