BG | EN

МВР прекрати обществената поръчка за три нови центъра за настаняване на мигранти

Изградените без строително разрешение фургони в центъра за мигранти край Харманли
Изградените без строително разрешение фургони в центъра за мигранти край Харманли
Снимка: Иван Атанасов/“Сакар нюз“

МВР е прекратило обществената поръчка за изграждане на три центъра за настаняване на мигранти с общ капацитет 3 хил. души в Малко Търново, Елхово и Любимец, съобщи mediapool.

Поръчката предизвика напрежение в трите града, след като местните хора научиха за намеренията на МВР от медиите. Бяха организирани и протести срещу бъдещите центрове. В отговор от министерството заявиха, че парите – над 8 млн. лв. без ДДС, идват от ЕС и ако лагерите не бъдат построени, България ще търпи санкции, припомня медията.

Други грешки, отбелязани от екипа на mediapool по отношение на обявената поръчка, са свързани с посочения адрес на дирекцията за обществени поръчки в Министерството на вътрешните работи (МВР), където като държава, вместо България, са изписани Ветнам и Габон, но тези грешки са били коригирани впоследствие чрез заявление за промяна на документацията.

Дали МВР ще обяви нов със същия предмет, от документа на интернет страницата им не става ясно, отбелязва mediapool. Като се имат предвид обществените настроения и предстоящите евроизбори, а и местните наесен, е много вероятно решението да се отложи, предполага медията.

В момента всички центрове за настаняване на мигранти в България са почти празни. В Харманли са около 150 души при капацитет 2 700 човека. Освен това, като резерва има фургони, които не са използвани, допълва по темата регионалното издание „Сакар нюз“.

През октомври м.г. „За истината“ информира, че дружеството, поставило нови фургони в лагера за временно настаняване на мигранти край Харманли, търпи сериозни загуби, тъй като възложителят на поръчкта Държавна агенция за бежанците не е платила за извършената работа. Причината е абсурдна – повече от година след приключване на строителството, възложено от държавата, местната власт все още не е издала разрешение за извършването му, тъй като никой не го е поискал. А това прави построеното незаконно.

Фургоните бяха поставени в Регистрационно – приемателния център край Харманли през април 2017 г. по обществена поръчка, възложена от Държавната агенция за бежанците. Изпълнител е дружеството „Балкан контейнер”, а договорът на стойност 1.4 млн. лв. с ДДС е сключен на 3 април 2017 г. Финансирането на поръчката бе осигурено от европейския фонд „Убежище, миграция и интеграция“.

Цялата история с незаконно поставените фургони можете да прочетете тук.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините