МВР: От 84 млн. лв. за автомагистрала „Хемус“, 60 млн. са изнесени в сакове и чували

На брифинг днес Бойко Рашков представи нередностите, открити при сторителството на АМ „Хемус“.
Снимка: скрийншот от видео на живо

От близо 84 млн. лв., авансово преведени за Лот 5 на АМ „Хемус“, 60 млн. са изнесени кеш в сакове и чували. Това сочи разследване на ГДБОП, резултатите от което бяха представени на брифинг днес.

На пресконференцията беше обяснено как предварително платените пари за изграждането на автомагистрала „Хемус“ са се движели между различните фирми и къде са отишли на финала.

От думите на разследващите се разбра, че от отпуснати авансово 84 млн. лв. от „Автомагистрали Хемус“ АД на „Водно строителство“ АД, за строителството на Лот 5 на магистрала „Хемус“ 60 млн. лв. са изтеглени и изнесени в сакове и чували. Преди да се изтеглят парите, те били прехвърлени на кухи фирми, собственост на малограмотни и социално слаби лица. Парите са били изтеглени в деня на тяхното постъпване и са изнесени в чували и сакове, без предварително искане. Фактурите издадени на кухи фирми са на обща стойност 70 млн. лв.

Според шефа на Национална агенция по приходите Румен Спецов по тази схема от неплатен ДДС държавата е ощетена с 20 млн. лв.

Оказало се още, че фиктивно са назначавани служители непосредствено преди превода на сумите, а след получаването им, буквално след няколко дни са освободени и назначени често в друга фирма фантом. Въпросните служители после при разпитита казали, че никога не са работели в тези фирми. Някои от тях по това време дори са били в чужбина, показало разследването.

Общо за изграждането на Лот 5 са отпуснати авансово 90 млн. лв. като до момента реално строителни дейности там няма.

В рамките на разследването, за месец и и половина са разпитани 200 души.

Наложи се на 3-ти ноември в условията на неотложност да образуваме досъдебно производство, обясниха още разследващите. Направени са претърсвания в София, Благоевград и Монтана. Спешността на действията е била предизвикана от сигнали, че се подготвя унищожаване на документи.

Министърът на вътрешните работи Бойко Рашков съобщи, че има данни за подготовка на среща на шефове на пътни фирми в Гърция, на която да се планират действия срещу служебното правителство, включително и нови протести с тежка техника в центъра на София.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам