BG | EN

Мащабен атракционен проект на „Уолтопия“ няма да се реализира в Бургас

Фирмата, която трябваше да изгради и стопанисва атракцион в парк „Езеро“ в Бургас, се отказа от концесията.

Това се разбира от писмо, внесено в Общинския съвет в Бургас. Компанията „Адвенчър Фасилити Косептс енд Мениджмънт“(АФКМ) е част от акционерното дружество  „Уолтопия“. Тя трябваше да изгради съоръжение, т.нар. „Дървото“.

Инвестиция за 2 млн. лв.

През 2021 г. компанията „Уолтопия“ организира конкурс и обяви, че ще инвестира над 2 милиона лева в изграждането на две съоръжения в две български общини. Една от избраните беше именно Бургас. Инвеститорите предпочетоха терена в парк „Езеро“ заради добрата си локация – в близост до морето, конната база и Фестивалът на пясъчните фигури. По проект съоръжението трябваше да наподобява дърво на височина 26 метра на площ от около 3200 кв. м., с въжен парк с препятствия и детски стени за катерене.

За да се реализира проекта, Общинският съвет в Бургас одобри терена да бъде отдаден на концесия на дружеството за срок от 10 години. Преди дни стана ясно, че фирмата „Адвенчър Фасилити Косептс енд Мениджмънт“ е внесла писмо в местния парламент с искане за прекратяване на концесията.

„Ние ги харесваме“ – Къде се разминаха инвеститорът и Общината

„Независимо от добрите взаимоотношения между страните и многократно засвидетелстваното им желание за успешен завършек на проекта за поставяне на одобреното съоръжение за активно забавление, година след подписване на договора за наем не е започнало изграждането на довеждаща инфраструктура до обекта, нито може да започне изграждане на одобреното съоръжение от страна на фирмата“, посочват от компанията. От там допълват, че „в контекста на бързо променящата се социално-политическа и икономическа обстановка в страната, проектът страда до степен, в която АФКМ не счита за оправдано продължаването му“. Според фирмата, имотът е блокиран за използване от Общината и гражданите на Бургас вече от една година, което ощетява хората.

„Всъщност в публичните пространства инфраструктурата се изгражда от Общината, тя е възложител, но за да бъде изградена такава е необходимо да се знаят какви биха могли да бъдат изходните данни – мощности на присъединяване. Ние сме предприели съответните действия като сме съгласували и изготвили скици с експлоатационните дружества, за които имаме изходни данни. В една от скиците има дори съществуваща инфраструктура за тази територия, така че не е точно изцяло неизпълнен нашият ангажимент. Просто за останалата част е било необходимо да ни бъдат предоставени изходни данни. Имали сме многократни срещи с дружеството. Те са ни представяли като визия какво биха искали да направят, каква ще е тяхната инвестиция, която не е никак лоша и ние я харесваме и дори оставаме отворени към нея“, коментира гл. архитект на Община Бургас Тихомир Райчев. Въпреки това, точни изисквания за довеждащата инфраструктура, дружеството не е представило в рамките на последната година. „Това ни беше необходимо, за да знаем къде какво ще присъединят. Никога не сме спирали разговорите с тях. Ние ги харесваме. Тяхната инвестиция е добра. Това, което беше заявено, беше, че са си преразгледали инвестиционната програма и поради тази причина се отказват, но ние не сме се отказали от този проект“, допълни арх. Райчев.

И един въпрос за 14 хил. лв.?

Фирмата обаче не просто иска да прекрати концесията, но и иска да й бъдат върнати заплатените депозит за участие в търга в размер на около 10 000 лв., както и първата месечна вноска в размер на над 4000 лв. Един от аргументите е, че дружеството, в качеството му на наемател, никога не е влязло във владение на имота. От Община Бургас обаче не отговориха дали средствата ще бъдат възстановени на компанията.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините