„Битката е за училищните земи“. Какво се крие зад смяната на един училищен директор от Делиормана?

Селиме Кърджалиева
Снимки: Диана Желязкова

Най-горещата тема в шуменската община Венец не са антиправителствените протести, а продължаващото от седмици напрежение заради готвената смяна на директорката на СУ „Н. Вапцаров“ Селиме Кърджалиева. Училището е единственото средищно учебно заведение в Делиорманската община, а директорката му е публична личност, бивш заместник-областен управител на Шумен.  Сега обаче длъжността й изненадващо е обявена на конкурс със заповед на началника на Регионалното управление по образование в Шумен Юлиян Тодоров.    

В конкурса нямаше да има нищо странно, ако не беше съществената подробност, че директорското място в училището не е вакантно. Титуляр на длъжността е кметът на Венец Нехрибан Ахмедова, а Кърджалиева е назначена за директор по заместване, като в трудовия й договор изрично е записано, че тя заема поста „до завръщане на титуляра“.  Това, според утвърдени юристи по трудово право, означава, че заповедта за обявяване на конкурс за такова място е незаконна.    

Същата позиция отстояват и двата синдиката в училището – КНСБ и КТ „Подкрепа“, които дадоха специална пресконференция в Шумен и заявиха, че са готови да защитават директорката с всички законови средства, включително и със стачки.

Какво се крие зад смяната на директора?

„Махат ме, защото се боря за училищните земи“ – така обобщава изненадващото си освобождаване от работа Селиме Кърджалиева.  И според нея, и според синдикалистите, а и според много от местните хора във Венец, зад отстраняването й стоят икономически интереси. Истинската причина за уволнението ми са училищните земи, за спасяването на които водя съдебни дела, казва Кържалиева.  Това посочиха пред журналисти и представителите на двата синдиката.

Пресконференция на КНСБ и КТ Подкрепа

Става въпрос за 311 декара училищни земи във Венец, които преди две години незаконно са били дадени под аренда от училищното настоятелство, без разрешението на директорката.  Затова тя води съдебни дела за връщането на земите на училището и вече е спечелила на първа инстанция, а след дни се очаква решението и на втора инстанция. 

Наемателят на земите обаче никак не е случаен човек. Арендаторът Илтер Бейзат е син на Бейзат Яхя, посочван като един от най-влиятелните хора в Североизточна България, дългогодишен активист на ДПС и председател на общинския съвет във Венец, неофициален домакин на любимата на властта ловна резиденция „Паламара“ и кадровик на ДПС в Делиормана до миналата година, когато беше изключен от партията заради заиграване с ГЕРБ.  

Договорът за 311-декара училищни земи, сключени с неговия син, и самата Кърджалиева, и синдикатите определят като скандален.  Земите са отдадени под наем за 20 години, като през първите две години училището ще получава само по 2 лева на декар!  Друга „дребна“ подробност е, че тогавашният председателят на настоятелството Рубил Руфи, който е сключил договора, в момента работи при г-н Яхя, казва Селиме Кърджалиева. И допълва: Около 400 декара има училището, и всички са разграбени! 

За сравнение, във Венец средната цена на земеделската земя е 964 лв. за декар – официално, неофициално вероятно са доста над 1000 лв., а средната рента е 53 лв. за декар. 

Директорката обяснява, че арендаторът „чака да ме уволнят и да си ожъне нивата, а земите след 20 години могат да станат негова собственост по давност, има някакви такива пролуки“. 

С решение от 14 ноември 2019 г. Шуменският районен съд обявява договора за аренда на училищните земи за недействителен, тъй като е бил сключен от лице, което няма представителна власт. Съдът разпорежда на фирмата – арендатор „ИлБеСе“ ЕООД, да предаде земите на училището. Преди месец делото беше гледано на втора инстанция.  В същия ден на сайта на РУО – Шумен се появи и заповед за провеждане на конкурс за длъжността й. Според Кърджалиева това изобщо не е случайно.  Ще се опитват да ме махнат по всякакви начини, за да може новият директор да подпише законен договор за аренда на земите, убедена е Кържалиева. 

Тя е изпратила жалба до министъра на образованието Красимир Вълчев, в която казва: „Поради възникнал съдебен спор за земеделските земи, собственост на училището и отдадени неправомерно под аренда от училищното настоятелство на местен бизнесмен с особено голямо политическо влияние в района, срещу мен е подета кампания за отстраняване от длъжност“. Сигнали за случая са изпратили и двата синдиката, като настояват просветният министър да спре незаконния конкурс за училището във Венец.  Писмото на синдикатите е подписано и от всичките 39 души, работещи в средното училище във Венец.

Директорката подозира и политическа поръчка

Освен икономическите интереси, които са основните в случая според Селиме Кърджалиева, тя подозира и политическа поръчка. Обществена тайна е, че управляващата партия ГЕРБ иска да влезе в община Венец, считана за бастион на ДПС, и вероятно разчита да го постигне чрез Бейзат Яхя.  „Той е известен като кадровикът в тези райони и сега ще назначава на държавните служби само хора на ГЕРБ“, прогнозира Кърджалиева.

Иронията в случая е, че самата тя и нейният съпруг – Орхан Кърджалиев, са основателите на ГЕРБ в община Венец.  Двамата създадоха общинската структура на ГЕРБ през далечната 2008 г. и сега са сред последните „оцелели“ учредители на партията в региона. Но вероятно не задълго. „Ние от самото начало „воюваме“ с Бейзат, който тогава управляваше Делиормана чрез ДПС, заради него станахме гербаджии, защото повярвахме, че Бойко Борисов ще спре такива хора“, казва в прав текст Орхан Кърджалиев.  И коментира с възмущение: Заради Бейзат Яхя досега не ни даваха да се развиваме в общината, и накрая той се прехвърли в ГЕРБ , а ние станахме политически трупове!

Самата Селиме Кърджалиева пред последните 10 години беше сред лицата на ГЕРБ в Делиормана – два пъти беше в листата за евродепутати, няколко пъти беше в листата за народни представители, беше заместник-областен управител, а и досега е член на националния съвет на ГЕРБ – жени.

„Нищо не съм направила срещу партията, но изведнъж прецениха, че вече не съм активна и затова трябва да ме уволнят. За това било взето решение на местно ниво, така ми казаха“, обяснява огорчената учредителка на ГЕРБ.  На въпроса: Не поискахте ли обяснения от Любомир Христов /кмета на Шумен, б.р./, той е областен координатор на партията, трябва да ви даде някакво обяснение?,  Кърджалиева отговори: Защо да му се обаждам? Той е наясно с всичко, решено е, че във Венец човекът им вече е Бейзат Яхя, той ще прави там структура на ГЕРБ. „Навремето, когато създавахме ГЕРБ във Венец, Любо Христов се биеше в гърдите, че няма да позволи на ДПС да правят незаконни работи, че ще ни пази от репресии и политически уволнения. А сега ме уволнява! Сигурно е забравил какво ни обещаваше“, казва Селиме Кърджалиева.  И обобщава:  Аз трябва да съм герой, защото се боря за училищните земи, а те ме уволняват!  Да спася земите и да ме махнат – това държава ли е?, пита риторично Кърджалиева.

Потърсихме за коментар началника на РУО – Шумен Юлиян Тодоров. По телефона той беше лаконичен: Заповедта за конкурса е напълно законна! „Селиме Кърджалиева не е уволнена, моята заповед е за обявяване на конкурс, написал съм основанието за издаването на заповедта, публикувана е, а г-жа Кърджалиева може да предприеме каквото сметне за добре“, каза шефът на просветния инспекторат.

Зададохме въпроси и към МОН, но от пресслужбата на министерството повече от седмица няма никакъв отговор.  

Междувременно синдикатите дадоха пресконфереция, за да изразят позицията си. Конкурсът е незаконен, а смяната на директорката е саморазправа с нея, защото се опитва да спаси училищните земи – това заявиха пред журналисти лидерите на двата синдиката в СУ „Н. Вапцаров“ Димитър Димитров от КТ „Подкрепа“ и Татяна Дочева от СБУ. В залата за пресконференции бяха дошли и почти всички учители от Венец, за да изразят подкрепата си за Селиме Кърджалиева.

„Знаехме, че битката за връщането на земите срещу такива хора ще е дълга и тежка, а сега директорката си плаща цената“ – така определи случващото се синдикалистката Татяна Дочева.  Според общинския съветник и адвокат Даниела Русева, мястото на училищния директор във Венец не е свободно, затова обявяването на конкурс за длъжността е незаконно. Няма такъв прецедент в цяла България – да се обявява конкурс за място по заместване, подчерта и представителят на КТ „Подкрепа“.  Ако все пак бъде назначен нов директор, има много голям шанс Селиме Кърджалиева да спечели съдебно дело за незаконното си освобождаване и да бъде върната на поста, прогнозира адвокат Русева.

Междувременно в училището във Венец беше направена проверка от МОН по повод жалбите на синдикатите и учителите. Странно защо, обаче, проверяващите се занимавали само с училищните земи, а не и с обявения конкурс, казаха учителите.

Това не е краят

В края на миналата седмица Районният съд в Шумен издаде обезпечителна заповед по заведено от Кърджалиева гражданско дело срещу обявяването на конкурс за длъжността й.  Съдът спира процедурата по провеждането на конкурса до приключване на делото.

Въпреки това обявата за конкурса стоеше на сайта на РУО – Шумен до вчера. Едва след намесата на съдия-изпълнител обявата е свалена, но началникът на инспектората заявил, че ще обжалват съдебното решение.  „Вероятно сега ще търсят други начини да ме махнат, може да ме уволнят дисциплинарно с някакви измислени мотиви“, казва Селиме Кърджалиева. И е убедена – това не е краят на историята, защото в Делиормана задкулисието е много силно…

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам