BG | EN

„Мафията си има правителство“. Какво научи режисьорът Кевин Бут за България

Плакат на филма „Сенките на София“

Теодора Бързакова, Свободна Европа

“България се използва за източване на пари от Европейския съюз, които се прехвърлят в офшорни сметки и в крайна сметка се оказват в Русия“. Това е един от изводите, които режисьорът на филма „Сенките на София“ Кевин Бут си вади по време на заснемането на документалната лента. Другият е, че властта в България е „абсолютно корумпирана“, а „разковничето за това се крие в прокуратурата“, разказва той в скайп интервю за Свободна Европа от ранчото си в щата Тексас.

Двучасовият филм излезе официално на 15-и юли и може да бъде гледан на онлайн видео платформите Amazon, iTunes и Vimeo на цена от 5 долара. Бут казва, че работи със своя европейски дистрибутор да го направи по-достъпен за българска публика и преговаря с различни международни медии за неговото излъчване.

Бут посещава България през 2015 г. и 2016 г. и прекарва сумарно около половин година у нас. По думите му целта е да интервюира ключови играчи от „вътрешния кръг“ на властта, но и да провокира реакция със своите твърдения.

За „Сенките на София“ той се среща с Цветан Василев в Сърбия, където записват 4-часово интервю, в което говорят обстойно за „развитието на Делян Пеевски и неговото влияние в момента“. Среща Симеон Сакскобурготски и разговаря с него за влиянието на Русия у нас и дали Кремъл наистина поставя „свои хора“ на ключови позиции след 89-а година. И дали тези фигури днес „са превзели властта“.

Американският режисьор, който има зад гърба си три успешни документални филма за корупцията в САЩ и войната срещу наркотиците, се стреми и да провокира с подбора на хората, които интервюира.

Той организира посещението на Надежда Толоконникова от „Пуси Райът“, която слага качулки на Паметника на съветската армия в София. Интервюира бившия правосъден министър и прокурор на Румъния Моника Маковей, която казва, че „Русия мотивира корупцията в България, защото по-лесно се контролира една корумпирана държава“.

За „Сенките на София“ журналистът от „Биволъ“ Асен Йорданов завежда Кевин Бут на пристанище „Росенец“, базата на НАТО в България и „летните сараи“ на Ахмед Доган. Екипът от оператори дори лети със снимачен дрон над имение край София, за което се твърди, че се притежава от Делян Пеевски и майка му. Самият депутат и медиен магнат е описан като „сенчест мафиотски бос, свързан с КГБ“, а Бут разказва как е научил за задкулисното влияние на Пеевски в процеса на снимане на филма.

Кадър от филма „Сенките на София“. Режисьорът Кевин Бут интервюира Симеон Сакскобурготски.

Пред Свободна Европа режисьорът пояснява, че целта на филма е да разгледа какви методи за влияние прилага Русия в други държави, защото според Бут потенциалното вмешателство в американските избори е най-обсъжданата тема в САЩ в момента. „Всичко, което има общо с това как Русия манипулира избори, банкиранe, комуникации наистина много притеснява всички в Щатите“, разказва американският режисьор.

Според Бут разковничето на проблемите в България се свежда до прокуратората и това, че „тя всъщност се притежава от една шепа олигарси“. „Сенките на София“ са тази мафия, която според режисьора е създадена от КГБ след падането на комунизма и днес се е разрастнала до такава степен, че днес „мафията си има правителство“.

Бут е категоричен, че със своя филм той не се опитва да се бърка в ситуацията в България. „Аз правя филми, не се опитвам да оправя света. Аз съм просто един човек, който разкава една история. Това са моите впечатления от това, което са случва“, казва той.


Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

Рубриката „Анализи“ представя различни гледни точки. Не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на „За истината“.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Най-четени анализи

Още от автора

Бившият кмет на район „Северен“ в Пловдив отива на съд за търговия с влияние

Окръжна прокуратура - Пловдив предаде на съд за търговия с влияние бившия кмет на район "Северен" в града Ральо Ралев, съобщиха от държавното обвинение.

“Осемте джуджета” отвътре: Интервю с Любена Павлова, част II

„На някой се даваше по 2, 5,10. Имаше и по 20 хиляди лева. И следователи, и прокурори и съдии. Имаше и полицаи, които взимаха пари. Някой има болни роднини, друг има деца, и иска да израстне кариерно. Не всички са чисто корумпирани и боклуци. Имаше читави хора, които идваха със своите причини“.

Община Тервел подготвя обществена поръчка за подмяна на водопровод и асфалтиране

Общината е спечелила проект на стойност 1 570 343 лв. без ДДС, по общинската мярка на Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г.

Още анализи

АКФ: Широко затворени очи срещу корупцията по високите етажи

Реалната картина на корупцията по високите етажи на властта остава скрита за антикорупционните институции и те все още са далеч от това да проявяват систематичност, професионализъм и независимост в борбата с корупцията

След записа: няма заплаха за суверенитета, проблемът е друг

Проблем в изтеклия разговор има, но той няма общо с българския суверенитет, Даниел Смилов обяснява.

България: „Сблъсък на кръстниците в държавата на мафията“

Две авторитетни чужди издания коментират калния политически трилър в България. Швейцарският "Нойе Цюрхер Цайтунг" дори говори за "сблъсък на кръстниците в държавата на мафията".