BG | EN

Математиката ще реши при кого да отиде четвъртия мандат в Габрово

Илюстративна снимка: parliament.bg

ДПС или БСП ще вземат мандат от Габрово – това е въпросът преди предстоящите на 9 април избори за български парламент. Почти сигурно е, че в областта, която изпраща само четирима депутати в Народното събрание, трима от тях ще са от ГЕРб-СДС, ПП-ДБ и „Възраждане“.

Нагласата на избирателите в област Габрово за извънредните парламентарни избори на 9 юни най-добре би могла да се прогнозира на фона на изборните резултати от последните пет избора. Защото когато се говори за възможно разпределение на четирите мандата от Габрово, няма как да не бъде отчетена тенденцията на намаляващо харесване на ПП-ДБ, ясно отчетлива дори когато двете формации не бяха обединени, растящата подкрепа за „Възраждане“, при това в пъти, почти изчезващия електорат на БСП и ИТН и относително запазващите се нива на одобрение към ГЕРБ-СДС.

Таблица: „За истината“

Последното няма как да се промени, след като в двете най-големи общини в региона Габрово и Севлиево местните власти са на ГЕРБ, а в Севлиево много здраво и от години преплетени с ДПС.

Само „Възраждане“ привлича гласове, всички останали губят

„За истината“ извади от архивите на ЦИК гласовете за основните претенденти за място в следващия български парламент от 4 април 2021 г. до 2 април 2023 г. Резултатите категорично показват, че всички губят гласове, единствено „Възраждане“ отчита все по-голяма подкрепа. Изразено в цифри, това означава почти пет пъти увеличение на гласовете за партията, което й осигурява депутат от Габрово в трите Народни събрания от ноември 2021 г., октомври 2022 г. и април 2023 г. При това водачът на листата Даниел Петров се появи сякаш от нищото и не беше популярно лице в региона, което потвърждава тенденцията избирателите по места да не гласуват за личности, а по симпатии към определена партия или коалиция.

Ако е вярно, че „Възраждане“ са постигнали тавана на своята подкрепа и избирателите им не са прекалено изморени да ходят до секциите, партията почти сигурно ще вземе мандат в града на хумора и на 9 юни т.г.

ГЕРБ-СДС е в изгодна позиция

Без съмнение мандат ще спечелят и ГЕРБ-СДС и то не защото първи в листата им е Томислав Дончев, който в последните парламенти не показва загриженост за регионални проблеми, а защото ГЕРБ е здраво вклинена в местната власт от години. Това й дава един ход преди останалите формации и то се вижда и от изборните резултати през годините. Макар и с намаляващ брой гласове за хората на Борисов, отливът от подкрепа е някакви четири хиляди гласа, които не могат да окажат влияние на разпределението на мандатите. Няма как обаче от ГЕРБ да се надяват на два мандата, както беше след изборите през април 2021 г., защото оттогава в разпределението вече се намесиха ПП-ДБ, а и както стана ясно „Възраждане“ вече е фактор и в регионалната политика.

ПП-ДБ може би ще загубят гласове, но ще вземат мандат

Третият мандат по всяка вероятност ще отиде при ПП-ДБ, макар че се очертава коалицията да запише нов спад на доверие. Причините за подобна прогноза са две – първата е водачът на листата в габрово Явор Божанков, който не е известно да се е появявал в региона от последните избори, а другото са сериозните усилия, които бяха положени през последната една година за очернянето на ПП-ДБ и през местните власти.

За ИТН е почти сигурно, че не могат да разчитат на мандат от Габрово и остава четвъртият мандат да отиде при БСП или ДПС.

Депутат с под две хиляди гласа – такава е системата

Действително е странно, че депутат може да се стане с под две хиляди гласа, но точно това се случи на два пъти в Габрово с водача на листата на ДПС. През ноември 2021 г. партията изпрати в Парламента Юсеин Вейселов с 1672 гласа, през октомври 2022 г. той стана депутат със стотина гласа повече.

На този фон БСП също би могла да разчита на един мандат, но както и при ДПС, математиката ще реши от коя партия ще е четвъртият габровски депутат. След като Нинова не се съобрази с местните социалисти и постави начело на листата в Иван Ченчев, е много вероятно малко над трите хиляди гласа, които БСП получи на последните избори през пролетта на 2023 г. да се стопят още малко, което я поставя почти на едно ниво по подкрепа с ДПС. А при такъв резултат преразпределението на гласовете е решаващо за това къде отива мандата.

Рубриката „Анализи“ представя различни гледни точки. Не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на „За истината“.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Най-четени анализи

monsterid
Емилия Димитрова
Емилия Димитрова - Данкова работи като журналист от завършването на висшето си образование, а от 2015 г. развива собствен сайт за новини от Севлиево и региона. Била е главен редактор на вестник „Севлиево днес“, журналист във вестник „Росица“ и отговорен редактор на новините в кабелна телевизия „Киви-ТВ“ в Севлиево. От 2015 г. е координатор на „Програма Достъп до информация“ за област Габрово. Носител на наградата „Златен ключ“ на „Програма Достъп до информация“ за 2018 г.

Още от автора

Политици за присмех, но все по-малко смешни – първите хора в държавата „дефилираха“ на карнавала в Габрово

Без съмнение с всяка следваща година политиците превземат все повече от карнавала, но карикатурите им будят все по-малко смях.

Като сладолед на слънце се топи БСП в Габрово,  докато Нинова се упражнява в партийно строителство

БСП в Габрово и БСП на „Позитано“ не говорят на един език от години, но този път разминаването прехвърли границите на разумното.

ВАС решава ще даде ли зелена светлина на Румен Гайтански за горене на боклук край с. Върбовка

Във връзка с предложения инсинератор се водят няколко съдебни дела, като до момента съдът устойчиво се произнася в полза на “Петрургия”, подчертават от Антикорупционния фонд, откъдето са провели собствено разследване, установило редица нарушения и поводи за съмнения в безпристрастността на ангажираните със случая институции.

Още анализи

Нагледахме се на сериали за опазване на статуквото от епохата „Цацаров – Гешев“

Зpитeли cмe нa гpaндиoзeн ĸpими cepиaл, cyпep пpoдyĸция, c yчacтиeтo нa знaĸoви фигypи нa бългapcĸaтa пoлитичecĸa cцeнa, c пoддъpжaщaтa poля нa пpoĸypopи, пoлицeйcĸи шeфoвe и нa oxpaнитeлнитe cлyжби.

Колко проруски депутати ще изпрати България в Брюксел

Предстоящите избори за Европейски парламент са белязани от опасения за увеличаващата се подкрепа към крайното дясно. Често пъти това са и формации, които открито подкрепят Русия. Колко проруски евродепутати ще изпрати България?

Такива са нравите и правилата в милиционерска република България

Запис след запис - разкриващ вътрешните диалози на една политическа партия - ПП. Като граждани ние отдавна нямаме илюзии, но слава Богу, все още не сме си загубили акъла напълно, та да бъдем управлявани от оперативните мероприятия на знайни и незнайни милиционери.