BG | EN

Марин Захариев: Не плащам наем на фирмата на брат си

Г-н Захариев, през 2011 година, когато ставате заместник-кмет, не декларирате абсолютно нищо, т. е. вие нямате нито спестявания, нито заеми, нито автомобил – нищо. Нали така?

Точно така, каквото е по закон над 5000, над 10 000 за имоти. Тогава, за моя радост, и покойният ми баща беше жив, защото аз след това съм декларирал и неща, които съм наследил.

През 2012 година обаче декларирате, че сте предоставили заем от 51 000 лева. Как ги спестихте за няма и една години?

През 2012 година с инвестиционна цел брат ми закупува апартамент. Той регистрира фирма с идея да се отдава под наем този апартамент. Тогава стана ясно, че тук, в една сграда, съдия продава апартаменти и се разбрахме семейно – аз, баща ми, брат ми, майка ми. Той каза, аз съм в Пловдив, не е лошо тук да има апартамент, който да ползвам, пък през това време да го давам под наем като инвестиция. И се разбрахме – добре заедно, семейно да му помогнем, да го закупим. За тази цел аз като държавен служител взех кредит, който съм декларирал, от 40 хиляди лева и с други спестявани средства дадох заем на фирмата на брат ми, за да придобие този апартамент, който после той придоби и се даваше под наем.

Вие вземате кредита от Интернешънъл Асет Банк през 2012 година. Всъщност това е ипотечен кредит. Брат ви се съгласява неговият апартамент да бъде ипотекиран. Няколко месеца по-късно обаче сочите, че кредитът е 25 000. Как успяхте да изплатите за толкова кратко време 15 000 лева?

Ще ви кажа веднага. Както казах, това беше една семейна инвестиция, и майка ми, баща ми и брат ми и аз вече с оглед на това, че има лихва по този кредит, се разбрахме да се вземе първоначално и после със спестени средства на семейството да се погасява по възможност по-бързо кредита. Започнали сме да погасяваме, най-вероятно там може да се види, че са погасявали и майка ми, и брат ми суми, които са били семейни и за 3-4 години се погасява, за да не се трупат много лихви.

А какво се случи с този предоставен заем от 51 000, който вие сте предоставили по-късно, защото той не присъства повече в декларациите ви. На кого дадохте този заем?

Ами няма промяна. Той е даден на брат ми. Апартаментът си е личен на фирмата, така че по заема нямаме движение.

А през 2015 година, когато декларирате пред Община Смолян конфликт на интереси, посочвате в декларацията за конфликт на интереси, че имате кредит 40 000 лв. към Асет Банк?

Да.

Всъщност по рано посочвате, че кредитът е 25 000 лв. Как така пак се оказа 40 000 лв.?

Ами, аз да ви кажа, това са минали 5-6 години, не знам по декларациите… Щом казвате, че е така, но колегите, които ни попълват декларациите в Общината, които попълват, казват, че се декларира само променено обстоятелство. Т. е. декларираш веднъж кредит, той върви и вече в момента, в който е отпаднал, го декларираш, че е отпаднал. В 2015 година накрая най-вероятно е отпаднал кредитът и аз съм го декларирал като обстоятелство, което означава, че той е погасен вече. Сега дали чисто при попълването всичко е било ОК, но това е хронологията. То, разбира се, че може да се види, погасяван е кредитът от семейството и 2015 година отпада като такъв.

Погасявате кредита, обаче веднага на следващата година си купувате автомобил за 21 000 лв., т. е. доста пари печелите?

Да, благодаря на Общинския съвет, не е тайна за никого, че в началото на втория мандат заплатите бяха повишени. За автомобила, между другото, парите са преведени от сметката ми, т. е. по сметката ми постъпват. Сега не знам тук това доколко е конфиденциално. Аз нямам притеснения. Аз имам трудов договор с Община Смолян с повишена заплата от 2015 година, имам граждански договор и втори трудов договор, тъй като съм ръководител на няколко проекта, имам и трудов договор с Варненски свободен университет, работя и събота, и неделя в университета, и парите, които са ми по сметката, декларирам, че не съм получавал… Сега от баба ми и от брат ми, ако съм получил нещо семейно, но нямам никакви други постъпления по сметката извън моите трудови и граждански взаимоотношения и извън семейството ми. Парите за автомобила съм ги превел от сметката. Така че това са средства от няколко трудови правоотношения, от граждански договор, от семейството, и пак казвам, че може да бъде проверено, че са преведени от сметката ми. Така че действително това са средствата.

В декларацията пред КПКОНПИ от 2017 година посочвате, че съпругата ви има доходи от 5500 лева от предходната година и също така, че тя е закупила ателие за сумата от 48 000 лв. Предходните години обаче не посочвате доходи на съпругата Ви. Как е успяла и тя да спести 48 000 лв.?

Доходите, които се посочват в декларацията, са доходи извън трудово правоотношение. Жена ми още преди да се познаваме, доколкото знам, от 16 годишна работят с майка си, имат студио за красота и това е наистина още преди да се познаваме. Аз се радвам, че тяхното семейство работи. На един етап те започнаха да ползват помещение, което се разбраха да изплащат малко по малко. Изплатиха някаква сума.  Те са три жени фактически – жена ми, майка й и баба й със собствени спестявания. И нашето семейство мисля, че помогнахме с някаква дребна сума. Успяват, вече изплащайки го година-две, да си закупят това ателие. Аз мисля, че там при покупката, както знаете, по банков ред се плаща, има пари, които са внесени от баба й, от майка й, и от нея. По отношение на средствата, които казахте. Те са явно, каквото ми е казала. Аз не й следя сметките на жена ми, но те са явно в тази година извън трудовите й правоотношения. Значи тя 2017 е била на 25 години. Аз казвам, че тя работи от 16 годишна, баба и майка й, да са живи и здрави – от 40 години, и изплащайки… Мисля, че 2014 – 2015 започват да го изплащат. Сега наистина това са си техни неща, майка й там е дори във фирмата, аз не им се и бъркам, придобиват това помещение, в което си работят и до ден днешен.

Студиото, което е закупила, преди това е било собственост на фирма „Свефис“ ЕООД, която през 2014 година стартира проект – европейски проект, за създаване на студио за красота. Това е същото студио, което съпругата ви купува. Имате ли някакво отношение към този европроект?

Честно да ви кажа, даже не знам по коя програма и какъв е проектът, тъй като в момента, в който те, хората, предишните собственици, си го работеха студиото, жена ми бяха под наем. После, на един етап, почна да се ползва от жена ми студиото и се изплащаше, като предмет на сделката е само помещението, а доколкото знам, предишната фирмата са кандидатствали по европроект за оборудване, дейност и т. н. Сега дали някакви хора са назначавали, дали са купували оборудване, нямам отношение. Жената съвестно, която беше, предишна собственичка, имаше уговорка да си ползва и да си работи, защото те са там два фризьорски стола, за маникюр и друг – тя е фризьор и си е ползвала, и си е работила с клиенти по отношение на проекта. Т. е. заявявам категорично, че съпругата ми е придобила само помещение, а проектът е бил свързан с някаква дейност и оборудване, към което ние нямаме никакво отношение. Но потвърждавам това, че жената със съгласието на съпругата ми си е работила на едното място фризьорско. И дали това е по отношение на проекта, дали по друга…,  нямам информация. И са ни декларирали, пък и това беше записано в документите, че средствата за обекта, когато те са го купували, не знам преди няколко години, са си техни средства, т. е. средства в обекта – европейски, по никакъв начин не са намесвани и тоя проект си е техен за някаква дейност.

Вие живеете в апартамент, който е купила фирмата на брат ви и през миналата година не сте декларирали, че живеете в апартамент на брат ви, който е купила неговата фирма? На какво се дължи този пропуск?

Казах, че апартаментът беше от фирмата отдаван под наем на един етап. На по-късен етап, задълбочавайки си отношенията с вече сегашната ми съпруга, брат ми замина за чужбина и каза: „Ползвайте го, така или иначе, има го! В интерес на истината той е доста малък, като за туристи, той е две стаи 60 кв. м. Ние решихме, така или иначе го има наличен, да го ползваме и сме го ползвали в годините. Разбира се на нас постоянните адреси са ни в Райково, там където е семейната ни къща. И тука искам да вметна, че вече 2017-а, мисля, че съм декларирал, след като баща ми почина, и наследени имоти от него. Не е тайна, че майка ми е от Нареченски бани, баба ми има имоти и там, и в Старозгорско. Въпросът е, че към момента жената си е жива, да е жива и здрава. Така че, слава Богу, радвам се, че и моите родители имат някаква собственост, която ще остане за мене и за брат ми. Апартаментът сме го ползвали, като сега до 15 май действително аз ще го декларирам това нещо, че апартаментът се ползва и от нас, който е на брат ми. През изминалата година имаше някакви тълкувания, че трябва да се декларира, кое колко се ползва през половината, през цялата година. Действително ние го ползваме от няколко години, но основно през последните две. Така че в сегашната ми декларацията това нещо ще си го посоча. Това беше една новост, която се въведе миналата година, и нямаше ясно тълкувание. Но аз мисля, че доколкото в публичното пространство слушам, проблемът с предоставянето на чуждо имущество е дали фирмата, която го е предоставила, е участвала в субсидии, в проекти. Като аз тук нямам никакви притеснения, тъй като фирмата с инвестиционна цел се закупи (апартамента – б. а.) от брат ми, тя го е давала под наем и няма абсолютно никаква дейност.  Брат ми понастоящем е в чужбина и по никакъв начин той или неговата фирма е нямала взаимоотношения нито с Община Смолян, нито с проекти, единствено с отдаването под наем. Така че тук нямаме никакъв конфликт (на интереси) и ще си го декларирам това през тази година, като още сме в срок.

Като е с инвестиционни намерения закупен апартаментът, Вие плащате ли наем на фирмата на брат си?

Не, след като той е приключил там с договори за наем с фирми, е казал: „Ползвай го!“. Сега, брат ми е в крайна сметка. Тук съм с чиста съвест, не му плащам наем. Ако сме искали да правим нещо скрито и нередно, винаги можем да пуснем някакъв символичен наем, но… Както следяхте преди време, имаше подобен казус, няма абсолютно никакъв проблем. Защото, както казах, фирмата е на брат ми. Аз имам един брат. И тя по никакъв начин не е участвала… Доколкото разбрах, казусът с финансовия министър беше дали фирмата е получавала средства.

В декларацията за конфликт на интереси никога не сте посочвал, че е възможно да възникне с фирмата на брат ви конфликт на интереси?

Да, тъй като се посочва, ако фирмата участва по обществени (поръчки). Даже аз, доколкото знам, защото ние сме малък град, имам колеги в Общината, чийто съпруг, мъж, братовчед имат строителни фирми, доставки. При участие в комисия, при подписване на договор, конкретно вече индивидуално те подписват декларации. Представете си жена, която работи в Общината, мъжът й има строителна фирма, тя да подпише, може да възникне. Те конкретно подписват. Но аз тук, не ми се е налагало никога, защото, убеден съм, брат ми е живял в Пловдив, после е в чужбина, и нито на него, нито на мене ми е минавало през главата той по някакъв начин да участва в общински поръчки и дела.

Брат ви чрез тази фирма е купил и други имоти обаче в същата сграда. Кой ги ползва, пак ли вие ги ползвате?

Брат ми е купил и изби, складови помещения. Аз го ползвам едното складово помещение, което ще си го декларирам също. Значи имотът за гуми, колело, там нещо, а другите не се използват в момента. Те са извън този имот. Купени са изби и складове. Те са едни големи помещения, си спомням, тоест три изби ги продаваха на едно, и после допълнително. Аз ще си декларирам това, което ползвам – апартамента и склад.

Зарко Маринов
19 април 2019 г.

P. S. На следващия ден след интервюто (20 април, събота) Марин Захариев се обади по телефона и поиска да направи две уточнения:

Първото е, че съпругата му Екатерина Захариева е имала предварителен договор за покупката на студиото за красота от фирма „Свефис“. Те си го изплащат, по думите на Захариев,  по предварителен договор за около 1 – 2 години и след плащане на остатъка през 2017 г. го прехвърлят. Светослава Фисинска заявила, че трябва да продължи да ползва студиото, защото имала проект. Сключили с нея договор за наем да ползва едно работно място. Договорът не е вписан в Имотния регистър.  Година за година го правят, за едно работно място само” – заяви зам.-кметът на Смолян. И предварителният договор не е вписан. „Те са изплатили грубо 20 000 лева за две години и 28 000 лева са платили през 2017 г.” – допълни той.

„Когато си купувах колата през 2016 г. продадох две други. Имах Пежо 307, което продадох за около 5 000 лева, 4 800 примерно, един „Ленд Роувър“, той се водеше на баба ми, и двете коли ги продадох за около 10 000 лева. Аз продадох две коли, жена ми ползваше „Пежо“-то, аз „Ленд Роувър“-а, за 10 000 лева и си купих една за 20 000 лева.“ – каза Марин Захариев.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините