BG | EN

Мандатът на съветник от Стара Загора ще бъде прекратен след присъда за купуване на гласове

Ивета Лазарова, председател на Общинския съвет в Стара Загора (в средата) и осъденият за търговия с гласове съветник Янко Янков по време на пресконференция
Снимка: Община Стара Загора

Бюрото по съдимост към Районния съд в Стара Загора е изпратило на 26 април т.г. до общинската администрация изисканото от нея по служебен път свидетелство за съдимост на Янко Янков – общински съветник от „Алтернатива на гражданите (ВМРО). В него е посочено, че от 14 март т.г. той има влязла в сила присъда от 2 години „лишаване от свобода“ с 4 годишен изпитателен срок и глоба в размер на 12 хил. лева. Това потвърди пред „За истината“ Делян Иванов – секретар на общината в деня на получаване на документа в община Стара Загора. Въпреки това мандатът му все още не е прекратен.

Свидетелството за съдимост на Янко Янков бе поискано едва на 22 април т.г., т.е. 39 дни след като Върховният касационен съд (ВКС) излезе с решение за частично потвърждаване на присъдата му,

а „За истината“ писа по темата още на 18 март, когато съдът публикува на официалната си интернет страница това решение. Неоправданото забавяне от страна на администрацията беше обяснено с голямата натовареност на юридическия отдел на общината и с това, че Янков не бил сред нейните приоритети.

Този отговор е странен при високия обществен интерес към казуса с общинския съветник, предлагал пари на избирателите, за да гласуват за листата на „Алтернатива на гражданите“ на местните избори през есента на 2019 г.  

Общината следва да изпрати в началото на седмицата до Общинската избирателна комисия в Стара Загора този документ, който е достатъчен на комисията, за да се събере и вземе решение за прекратяване на пълномощията на Янков.

Уви, страстите по този казус няма да приключат до края на Страстната седмица,

защото общинската администрация очаква да получи от ВКС официален препис на решението по делото.

Писмото на общината с това искане е изпратено също миналия петък – 25 април. Но тъй като г-жа Роза Георгиева – началник на кабинета на председателя на ВКС обясни пред „За истината“, че касационният съд изпраща документите по едно дело единствено на апелативния и първоинстанционния съд, отправихме писмен въпрос до Софийската градска прокуратура, която внесе обвинението срещу Янков в Софийски градски съд, чие тогава е това задължение.

Прокурор Христо Кръстев се позова на чл. 30, ал. 5 от Закона за местното самоуправление и местната администрация, който посочва, че общинската администрация установява служебно обстоятелствата относно съдимостта на общинските съветници и със съответните други документи, издадени от компетентните органи, които се изпращат на общинската избирателна комисия в тридневен срок от издаването им. Въпреки това СГП е изпратила запитване до Софийския градски съд (първоинстанционен по делото) дали и кога са предоставени на община Стара Загора заверен препис от Решението на ВКС и целият комплект от документи по делото.

През този месец и половина след излизане на решението на ВКС, Янко Янков продължи да участва в две заседания на ОбС и в работата на комисиите, на една от които е и председател – тази по общинска собственост, да задава въпроси към администрацията и да получава отговори. Нещо повече –

на специална пресконференция Янков си позволи да каже, че е оправдан от Върховния касационен съд и очаквал на предстоящото му заседание през май, насрочено по негово и на адвокатката му искане, това да бъде потвърдено.

По този повод потърсихме мнението на Лора Георгиева – адвокат в Антикорупционния фонд(АКФ). След като се запозна с делото, тя коментира, че решението на ВКС е пределно ясно, а диспозитива и мотивите са еднозначни. И от тях не възниква никакво съмнение каква е волята на съда, който е разгледал всички възражения, обсъдени от въззивния съд и е взел смекчаващи вината обстоятелства. Затова спореуд адвокат Георгиева няма как да се смени диспозитива. Тя обърна внимание и на произнасянето на съда относно претенцията на жалбоподателя Янков за несправедливост на наказанието:

Срокът на лишаването от свобода и размерът на глобата са близки до предвидения специален минимум. Съвкупната санкция кореспондира на точно установения превес на смекчаващи обстоятелства и намаляването ѝ е неоправдано, предвид наличието на сериозни отегчаващи обстоятелства, каквито са броят на склоняваните да дадат вота си лица и обремененото съдебно минало на Янков“.

Общинският съветник има присъда отпреди десет години, постановена от Районния съд в Стара Загора и потвърдена от Окръжния затова, че като областен лидер на партията на Николай Бареков „България без цензура“ е публично е оклеветил в социалната мрежа „Фейсбук“ Илиян Илиев – продуцент и водещ на предаване в една от регионалните телевизии.

Янко Янков е санкциониран и от КПКОНПИ през март 2022 г. с глоба от 15 хил. лв., заради конфликт на интереси. (Съобщението на КПКОНПИ по този случай – ТУК)

Комисията е установила, че по време на пандемията от COVID-19 в качеството си на общински съветник той е внесъл и подкрепил решения на ОбС за намаляване на таксите и премахването на лихви за периода на извънредното положение на фирми-наематели на рекламно-информационни елементи и по този начин е реализирал облага за майка си, която е едноличен собственик на капитала и управител на рекламна агенция. Янков обжалва решението на КПКОНПИ пред ВАС, който все още не се е произнесъл.

Публичните изяви, както и участието на Янко Янков в заседанията на ОбС и комисиите към него, допуснати от председателката на местния парламент Ивета Лазарова, жената с която Янков съжителства на семейни начала, предизвика възмущението на голяма част от неговите колеги – общински съветници.

Адвокат Магдалена Овчарова от ПП-ДБ изпрати запитване до ЦИК относно предсрочното прекратяване на мандата на Янко Янков. От „Възраждане“ още на 20 март т.г. поискаха оставката на Лазарова и внесоха сигнал до ОИК за предсрочно прекратяване на пълномощията на Янков. На мартенската сесия съветниците от партията на Костадин Костадинов се опитаха да внесат като извънредна точка в дневния ред на заседанието декларация за оставката на председателстващата ОбС , но не получиха достатъчна подкрепа от останалите групи. А на априлското заседание декларацията влезе в дневния ред, но беше отхвърлена при гласуването й.

Заседанието на ОбС на 25 април т.г. се превърна в лошо режисирана театрална постановка, излъчвана онлайн по две регионални телевизии в Стара Загора. Янко Янков слушаше общинските съветници извън залата, след което в един патетичен монолог се представи като невинна жертва на съдебна грешка (недоразумение). На публиката можеше и да й бъде забавно, ако това наистина беше театър. Но беше грозна реалност.

Стефан Анков – председател на правната комисия на Общинския съвет в Стара Загора, влезе в ролята на адвокат на Янко Янков като се опита да представи казуса с присъдата му като неясен и неокончателно решен от съда. От какви подбуди и с какви мотиви – отговор на този въпрос няма кой да даде. Но във всички случаи подозрението, че  

има някакъв неясен сговор между ГЕРБ и осъдения общински съветник, който от началото на този мандат на ОбС се държи като човекът, който диктува дневния ред в него, остана. И дори се засили,

когато ГЕРБ и партиите с които образуват сегашното мнозинство в местния парламент, бламираха гласуването на внесената от „Възраждане“ оставка на председателката Ивета Лазарова. Юристи изразиха мнение, че няма правни, а само морални основания за това искане. Това беше и поводът Мария Динева, която председателства ОбС в миналия му мандат, да попита Лазарова защо си причинява всичко това, вместо да поиска вот на доверие от колегите си като първа сред равни. До гласуване обаче изобщо не се стигна, защото не можа да бъде сформирана комисия, която да отчете резултатите от тайния вот. Така страстите вместо да стихнат, се нажежиха, а кога и дали процедурата ще бъде продължена, или започната отново на следващо заседание, никой не може да каже.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Най-четени разследвания

monsterid
Венелина Попова
Венелина Попова е дългогодишен журналист в БНР, от 2001 година е кореспондент на програма "Хоризонт" от Стара Загора. Два пъти е заставала на подсъдимата скамейка за свои разследвания, излиза от тях с присъдата "невиновна". Носител е на наградата за гражданска доблест "Паница", има награди от Националния омбудсман и от Родовата фондация "Митрополит Методий Кусев".

Още от автора

Вяла кампания, липса на послания и отегчени избиратели

Както е видно за изборите – парламентарни и европейски се говори само в телевизионните студиа и то предимно за вторите.

Мандатът на общински съветник от Стара Загора беше прекратен след разследване на „За истината“

Общинската избирателна комисия (ОИК) в Стара Загора прекрати предсрочно мандата на Янко Янков -  общински съветник от местната коалиция „Алтернатива на гражданите – ВМРО“. Причината е присъда за купуване на гласове на местните избори през 2019 г. за листата на „Алтернатива на гражданите“, потвърдена от Върховния касационен съд.

Казусът с осъдения за купуване на гласове съветник от Стара Загора отново влиза в местната избирателна комисия

Общинската избирателна комисия в Стара Загора отказа да прекрати пълномощията на Янко Янков като общински съветник. 

Още разследвания

„Какво лошо има?“ – 1 млн. лв. за саниране на кметство с осем стаи в Мадара срещу 670 хил. за осеметажен блок в Шумен

Възможно ли е енергийното обновяване на двуетажна сграда с десетина стаи да струва повече от санирането на многоетажен жилищен блок с над 80 апартамента? Риторичен въпрос, както показва практиката от шуменското село Мадара.

Провал на ул. „Успех“ – след като похарчи 27 млн. лв. социалното министерство постигна 6.5% от заложените цели

За развитието на социалната икономика по времето на трима министри Министерството на труда и социалната политика изхарчва 27 млн. лв. Резултатът от усвоените милиони е 6.5% изпълнение на целите, заложени в проекта.

„В бързината да ме сготвят“ – съветник от Стара Загора, осъден за купуване на гласове, поиска ново – тълкувателно дело

Янко Янков има присъда за купуване на гласове, потвърдена от най-високата инстанция – Върховният касационен съд, но продължава да седи на първата редица в залата, където заседава местният парламент.