BG | EN

Мандатът на общински съветник от Стара Загора беше прекратен след разследване на „За истината“

Общинският съветник от Стара Загора Янко Янков
Снимка: Фейсбук профил

Общинската избирателна комисия (ОИК) в Стара Загора прекрати предсрочно мандата на Янко Янков –  общински съветник от местната коалиция „Алтернатива на гражданите – ВМРО“. Причината е присъда за купуване на гласове на местните избори през 2019 г. за листата на „Алтернатива на гражданите“, потвърдена от Върховния касационен съд.

Комисията приключи заседанието си за пет минути, докато журналисти, общински съветници и граждани очакваха пред залата да бъдат поканени. Председателката на ОИК Теодора Крумова не е подложила на гласуване заседанието да бъде закрито и така е нарушила закона, който казва, че заседанията на комисията са открити за граждани. Коментарът й е бил еднозначен: „Нямам намерение да каня никого“.

До днешното решение на избирателната комисия се стигна, след като Върховният касационен съд изпрати до кмета на Стара Загора подписани и заверени копия от своето решение по делото и присъдата на Софийския апелативен съд.

Това се случи в деня, в който „За истината“ сезира съда, че на своето предишно заседание на 8 май комисията отказа да прекрати мандата на осъдения общински съветник с мотива, че не разполага с тези документи.

На същото заседание мнозинството от членовете й гласуваха, че трябва да се изчака и решението на Върховния съд от заседанието по делото за тълкуване на присъдата, поискано от Янков и защитата му. Липсата му днес, обаче, не попречи на комисията да гласува за прекратяването на пълномощията на общинския съветник. Самият той на пресконференция, обявена часове преди заседанието на ОИК обяви, че „За истината“ е заблудила аудиторията като е написала, че на 15 май заседание на ВКС не е имало, а е насрочено за 20 май и призовката му от съда била за тази дата.

По този повод се обърнахме отново към Роза Георгиева – началник на канцеларията на председателя на Върховния съд, която потвърди, че заседанието е проведено в отсъствието на Янков и адвоката му.

Екранна снимка от сайта на Върховния административен съд, от която става ясно, че на 15 май т.г. е имало заседание.
Илюстрация: „За истината“

Осъденият общински съветник обяви, че подава оставка пред журналисти, а не по предвидения в закона ред. Така той се опита да представи оттеглянето си като доброволно и с мотивите „да запази достойнството на кмета Живко Тодоров и председателката на ОИК,  атакувани, че разпъват чадър над него“.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Най-четени: Още за новините

monsterid
Венелина Попова
Венелина Попова е дългогодишен журналист в БНР, от 2001 година е кореспондент на програма "Хоризонт" от Стара Загора. Два пъти е заставала на подсъдимата скамейка за свои разследвания, излиза от тях с присъдата "невиновна". Носител е на наградата за гражданска доблест "Паница", има награди от Националния омбудсман и от Родовата фондация "Митрополит Методий Кусев".

Още от автора

„Исторически парк“ – бутафорно времеубежище и визитка на новата партия „Величие“

Партия „Величие“ събра над 100 хиляди гласа и вече е част от 50-то Народно събрание. Новата „политическа“ формация е на Ивелин Михайлов и Николай Марков, кой реално стои зад нея можем само да предполагаме.

Платеният и контролиран вот отново победиха на изборите в Старозагорския регион

Само две от парламентарно представените досега партии в България увеличиха резултата си в абсолютни стойности на изборите от 9 юни – ДПС и ИТН в 27-ми Старозагорски избирателен район.

Георги Георгиев, обвинен за насилието над Дебора Михайлова, бил задържан незаконно, за да бъде спасен от линч, твърдят адвокатите му

Бившият областен директор на полицията в Стара Загора Лазар Христов (сега шеф на Дирекция „Вътрешна сигурност“ в МВР) убеждавал в телефонен разговор адвоката на Георгиев, че тъй като обстановката е "взривоопасна", в полицията обвиняемият щял да бъде защитен от евентуална саморазправа. 

Още за новините

Какво ни очаква с либерализацията на енергийния пазар за бита

Какво ни очаква с либерализацията на енергийния пазар за битови потребители? Каква е логиката да съществуват търговци на електроенергия между операторите и потребителите и как продаваната от тях енергия ще бъде по-евтина? Как ще се случи всичко това? Какво да имате предвид, когато си изберете търговец? За всичко това и още теми, свързани с енергийния пазар, разговаряме с Велин Величков, регионален мениджър на „КЕР ТОКИ ПАУЪР“ ЕАД.

Воден спасител: Морето е най-опасно от 1 до 15 август

Морето е най-опасно за плажуващите от 1 до 15 август, когато се появява мъртво вълнение със западен вятър. Това заявява водният спасител от Варна Красимир Керанов. Тази година и температурата на водата, и на въздуха край морето са по-високи в сравнение с предходните лета и се очаква тенденцията за по-горещо време да се запази до края на сезона.

Няма ли влак и автобус, няма и устойчиво развитие

Пътуващите с междуселищни автобуси и пътнически влакове хора не са много. Но пък тия, които го правят, се сблъскват с тъжна реалност – транспортните връзки непрекъснато намаляват. Процесът е траен от зората на демокрацията, силен тласък му даде ковид пандемията. Жизнен стандарт, устойчиво развитие, екология, нормален живот без обществен транспорт? – Забрави!