BG | EN

Мандатите на кметовете на 7 старозагорски села може да бъдат прекратени

кутия с бюлетини
Илюстративна снимка: Севлиево онлайн

Мандатите на седем кметове на села в Старозагорска община, избрани на последните местни избори, може да бъдат прекратени. Това стана ясно след извънредно заседание на Общинската избирателна комисия(ОИК), проведено на 22 февруари т.г.

Присъстващите 11 членове на ОИК са разгледали Заявление по чл. 49, ал. 1, т. 1 от Закона за противодействие на корупцията,

според който лицата, заемащи публични длъжности, подават декларация за съвместимост.

Заявлението е подадено от адвокат Велина Атанасова  – председател на Комисия за противодействие на корупцията и предотвратяване и установяване на конфликт към Общинския съвет в Стара Загора.

Пълномощията на кмета на несебърското с. Баня са прекратени предсрочно

Пред „За истината“ тя отказа да посочи конкретните мотиви, с които сезира ОИК. Но проверка в системата АПИС показа, че въпросните лица след избирането им за кметове през есента на 2023 г. не са прекратили в посочения от закона срок участието си в търговски дружества.

Ето и посочените в Заявлението кметове:

1. Иван Енев Костадинов – кмет на село Калитиново от ДПС е регистриран като едноличен търговец. 

2. Иванка Петкова Иванова – кмет на село Бъдеще от партия ГЕРБ  е председател на Народно читалище „Васил Левски 1921“ – организация с нестопанска цел, която освен със средства от членски внос, получава субсидия от държавата и от общинския бюджет.  

3. Николай Киров Жеков – кмет на село Лясково от ГЕРБ е и едноличен търговец.

4. Николинка Дечкова Дечева – кмет на село Петрово от партия ГЕРБ е и председател на настоятелството на Народно читалище „Св. св. Кирил и Методий 2002“

5. Радка Цветкова Желева – кмет на село Хрищени от партия ГЕРБ е едноличен търговец

6. Радостина Петкова Калчева – кмет на село Калояновец от ГЕРБ е член на Контролния съвет на Потребителна кооперация „Успех“

7. Танка Нанкова Бабадалиева – кмет на село Оряховица от ГЕРБ е в УС на Потребително организация „Единство“, член на Съвета на директорите на „Казанлък Индъстри АД“, съдружник в „Детик“ ООД и съдружник в „Загра инженеринг“ ООД и в „Берое ТМ“ ООД.

ОИК прекрати пълномощията на кмета на район „Приморски“ във Варна

Общинската избирателна комисия се е запознала с постъпилите от адвокат Атанасова документи и на основание на Закона за противодействие на корупцията и на Закона за местната власт и местното самоуправление

е уведомила кметовете на седемте села от Старозагорска община.

В тридневен срок те могат да направят писмени възражения пред ОИК, а след изтичането му и при установяване, че за всичките кметове са налице законовите обстоятелства за прекратяване на пълномощията им, ОИК ще излезе с решение на 27 февруари т.г. 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините