BG | EN

Малка добричка община е първата в страната със собствена фотоволтаична електроцентрала

Покривът на общинската сграда
Снимка: Община Крушари

Малката добричка община Крушари, съобщи, че е първата в страната със собствена фотоволтаична електроцентрала.

От края на м. октомври нуждите от електрическа енергия за сградата на община Крушари се задоволяват от монтираната на покрива й инсталация за производство на електроенергия от възобновяеми източници, посочват от общинската администрация.

Общо 64-те соларни панели, инсталирани на покрива на сградата, са с обща максимална генерирана  мощност 30 kW, уточняват от общината.

Финансирането на първата зелена инвестиция в общината е по проект „Партньорство за адаптация към климатичните промени“ по Оперативна програма „Опазване на околната среда и климатични промени“, финансирана от Финансовия механизъм  на Европейското икономическо пространство 2014-2021.

Проектът се изпълнява с водещ партньор община Смолян и партньори общините Асеновград, Свиленград, Крушари и Плеядес България ООД – компания, развиваща дейност в сферата на устойчивото развитие и партньор от Норвегия – Университетът за наука и технологии в Трондхайм. Програмен оператор на програмата е Министерство на околната среда и водите.

До края на 2023 г. още пет общински сгради ще получат енергийна автономност чрез реализацията на различни проекти, посочват от общинската администрация.

Село Крушари е център на община, разположена в област Добрич, с територия от 417,5 кв. км., в която влизат 19 населени места, със 7 243 жители. Селското стопанство е основен поминък на населението. Земята за обработване е 276 500 дка., сочи справка в официалния сай на общната.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините