BG | EN

Четвърти ден протест на моньори и енергетици затваря възлови пътища (обновява се)

Блокадата на АМ "Тракия"
Блокадата на АМ „Тракия“
Снимка: Венелина Попова

Премиерът Николай Денков отправи покана за среща в Раднево към протестиращите миньори и енергетици

За истината, 2.10.2023

Премиерът акад. Николай Денков отправи покана за среща към протестиращите миньори и енергетици, съобщиха от пресцентъра на Министерския съвет. Той ги кани на разговор за конкретните стъпки на енергийния преход във въглищните региони Стара Загора, Перник и Кюстендил във вторник, 3 октомври, от 11:00 часа в административната сграда на „Мини-Марица Изток“ ЕАД в Раднево. 

Писмото, подписано от министър-председателя, е адресирано до повече от 30 представители на синдикатите на национално, регионално и локално ниво в трите области и в предприятията, засегнати от плановете за поетапно излизане на България от въглищната енергетика до 2038 г. 

В срещата в Раднево ще участват също министри от правителството, които имат отношение към темата.

Четвърти ден са затворени възлови точки на движение в Стара Загора, блокирани са автомагистрала „Тракия“ и Проходът на Републиката, заради протести на миньори и енергетици в страната. Недоволните пробиха по обяд полицейската блокада край автомагистрала „Струма“ и излязоха на пътя. 

По-рано днес правителството публикува финалните териториални планове за справедлив преход на областите Стара Загора, Перник и Кюстендил. 


Протестиращите се обединиха около шест искания

За истината, 2.10.2023

Протестиращите енергетици и миньори успяха да постигнат споразумение относно осем ключови точки, които да бъдат интегрирани в териториалните планове. Това съобщи БНТ. Според информацията, точките ще бъдат представени на среща с лидерите на парламентарните групи и ще бъде подписано съответното споразумение. Едва след тази среща ще бъдат обсъждани възможности за прекратяване на протестите.

По-късно, Би Ти Ви информира, че окончателните искания на протестните участници се свеждат до шест:

  1. Заделяне на средства за съхранение на въглищните централи като критична инфраструктура в енергийната система на страната.
  2. Безотлагателно изпълнение на решенията на Народното събрание от 31.01.2020 и 12.01.2023.
  3. Незабавно започване на разработване на енергийна стратегия за България до 2050 г., като се настоява за задължително участие на социалните партньори.
  4. Отлагане на либерализацията на енергийния пазар за домакинствата от януари 2026 г., докато се достигне средноевропейското ниво на домакинствата в риска от енергийна бедност.
  5. Повишаване на прозрачността на инвестиционните процедури и включване на централите, мините и засегнатите общини в съответните регионални териториални планове, свързани с техните проекти.
  6. Абсолютно изключване от териториалните планове на всякакви предложения за конверсия на регионите, свързани с въглища.

За Националната телевизия от синдикатите, организиращи протестите са съобщили, че в момента разглеждат публикуваните по-рано днес на уебсайта на Министерството на енергетиката планове за справедлив преход.


Ограничено е преминаването през Хаинбоаз в района на село Гурково, както и през разклона към Стара Загора и Хасково

За истината, 02.10.2023

Ограничено е преминаването през прохода Хаинбоаз в района на село Гурково, детелината на автомагистрала „Тракия“ към Стара Загора и Хасково на 208-и километър и главния път София- Бургас.

БТА припомня, че вчера протестиращите не приеха поканата за преговори, отправена от министър-председателя акад. Николай Денков и настояха за извънредно заседание на Министерския съвет с една точка, а именно изтегляне на внесените териториални планове. Te поискаха оставката на енергийния министър Румен Радев. „Срокът за внасяне е спазен в ЕК, сега искаме да бъдат коригирани и да бъдат нанесени нашите искания“, казаха пред БТА от местния синдикат на КНСБ в ТЕЦ 2.

Премиерът Николай Денков да заповяда на протеста и даде предложенията си. Това каза пък президентът на КТ „Подкрепа“ Димитър Манолов на протеста на миньорите и енергетиците на автомагистрала „Тракия“.  „Така искат колегите и аз също мисля, че така е по-добре“, коментира той. 

Имаме нужда от съгласие как да се развие енергетиката, основано на реални факти, не на политически измислици, заяви премиерът.


Магистрали и пътища са блокирани от миньори, а технология за декарбонизация* може да бъде приложена веднага

Венелина Попова, 29.09.2023

Стотици протестиращи работници от „Мини Марица изток“ блокираха автомагистрала „Тракия“ в двете посоки на изхода от Стара Загора и пътя към Хасково.

Реципрочен брой полицаи и жандармеристи охраняваха миньорите с каски, щитове и палки.

Атанас Илков – директор на Дирекция „Национална полиция“ към МВР и ст. комисар Лазар Христов – директор на ОД на МВР в Стара Загора опитаха неуспешно да разубедят миньорите да вдигнат блокадата и да освободят движението по магистралата.

Пред „За истината“ работниците заявиха, че днешният протест не е синдикален, въпреки че се развяваха знамена на КНСБ и „Подкрепа“.

Всички, с които разговаряхме, имаха едни и същи искания – източномаришкият минен басейн да бъде експлоатиран поне до 2038 година и държавната ТЕЦ „Марица изток“ 2 да гарантира сигурността на енергийната ни система. В противен случай, заяви един от анкетираните работници България от износител на електроенергия, ще се превърне в нетен вносител на ток, както се случи през май тази година.

Според протестиращите няколко поредни правителства, а не само това на премиера Николай Денков са виновни за сегашното положение. И въпреки, че Националният план за възстановяване и устойчивост от 2020 година беше преработван няколко пъти резултатът се вижда – „ние отново сме на барикадите по магистрали и други възлови места в страната“, коментира един от младите миньори. Той е сигурен, че планът може да бъде предоговорен с ЕК, защото засяга не само бъдещето на няколко региона, но цялата енергийна независимост на България. На въпроса могат ли въглищните тецове да постигнат изискванията на ЕС за очистване на вредните емисии, отговорът беше еднозначно „да“: „Тези, които ще решат съдбата ни, не обръщат внимание на една статистиката- ние имаме огромен горски фонд, който пречиства въздуха“.

протест миньори магистрала
Снимка: Венелина Попова

Технология за очистване на емисиите от въглероден диоксид има разработена от фирма „Елфи тех“, финансирана със 700 хил. лв. собствени средства. Професор Жеко Ганев – автор на пилотния модел коментира пред „За истината“, че има решение на Българския енергиен холдинг (БЕХ) от 2020 г. технологията да бъде приложена в ТЕЦ „Марица изток2“ и дори подписан договор с централата, който не е изпълнен и до днес, въпреки демонстрациите пред министри от различни кабинети, „защото директорът чака някой от София да му нареди“.

По думите му протестът не трябва да се изразява в блокади на магистрали и пътища, а като се спре за кратко производството на въглища и електроенергия.

Вместо генерални решения в полза на запазване на сигурността на националната енергийна система, депутатът от ДПС Делян Пеевски предлага да се заплатят по 36 заплати на работниците, които не искат да останат в държавното предприятие за рекултивация на мините, което предстои да се създаде.

Професор Ганев уточнява и още един важен факт – ЕК няма изисквания за спиране на въглищни централи, а за съкращаване на вредните емисии и досега в Европа са инвестирани близо 12 млр. евро за създаване на такива технологии.

  

 *Декарбонизация – намаляване на емисиите от въглероден диоксид

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините