Пътят за „Капитан Андреево“ е превърнат в бунище, но се чисти веднъж месечно

Автомагистрала „Марица“ се почиства след като опашката от чакащи камиони вече я няма
Снимка: Иван Атанасов/“Сакар нюз“

След като опашките от тирове на автомагистрала „Марица“, чакащи да преминат в Турция, намаляха, работници започнаха да събират боклуците, изхвърлени от шофьорите им. В продължение на месец банкета и канавката до южното платно на пътя за Турция, се бяха превърнали в бунище. То се простираше на километри от граничния контролно – пропускателен пункт „Капитан Андреево“ .

Институцията, която трябва да се грижи за чистотата в района на магистралата е Агенция „Пътна инфраструктура“. От там потвърдиха, че те са отговорни за периодичното почистване в сервитута на АМ „Марица“. Дейността се изпълнява от пътноподдържаща фирма, с която Агенцията има сключен договор. Те извършват обстойно почистване на отпадъци веднъж месечно.

Край пътя АПИ има поставени 15 бетонни кошове, които се препълват за няколко дни, а се почистват по един път на месец.

На 15 километровия участък преди границата има поставени 12 броя тоалетни. От АПИ съобщават, че те се почистват и обслужват два пъти седмично.

От фирмата, на която е възложено да събира боклуците посочват, че събират не само отпадъци, свързани с чакането на шофьорите, а и други предмети като хладилници, шкафове, дивани, кашони с бутилки. Според собствената им оценка, се справят с почистването, но ако има километрична опашка, за три дни около южното платно се превръща в сметище.

При едно обстойно почистване се събират над 30 тона отпадъци, заявяват още от фирмата.

Според данни, изнесени през ноември т.г. от Агенция „Митници“, през последните 5 години броят на обработваните товарни автомобили през ГКПП „Капитан Андреево“ се е увеличил двойно от 1200-1300 на над 2400 камиона на денонощие. Само за първите 20 дни на месец ноември т.г. са били били обработени близо 48 хил. камиона.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам