Лом и Видин ще кандидатстват с общ проект за газифициране

„В интерес и на Видин, и на Лом, на цяла Северозападна България, е възможно най-скоро, с общи усилия и действия, да газифицираме и двата града“, заявиха кметовете.
Снимка: Община Лом

Общините Лом и Видин обединяват усилията си за газификация на двата града. Финансиране ще се търси от средствата от Европейския съюз, предвидени в Плана за възстановяване и устойчивост на България. Целта е да се даде тласък в съживяването и икономическото развитие на региона и привличането на нови инвеститори.

Начинът, по който ще бъде постигната целта, конкретни действия, възможностите и предизвикателствата бяха обсъдени на съвместна среща между кметовете на Лом и Видин д-р Георги Гаврилов и д-р Цветан Ценков, експертите проф. Живко Желев и д-р и.н. Георги Стаматов, които имат богат опит в реализацията на енергийни проекти. В екипа, който ще подпомага общините в действията им за газификация е и проф. Иво Рангелов, преподавател в университета в Илменау, Германия, съобщиха от общинския пресцентър на Лом.

Първата стъпка ще бъде изготвянето на предпроектно инвестиционно проучване с икономическа обосновка на база анализ на нуждите от газ на бизнеса и битови абонати в двата града. Вторият етап е кандидатстване за финансиране на проекта за довеждащи газопроводи до двата града, а след това ще бъдат създадени дружества с общинско и частно партньорство, които да управляват транспортирането и търговията с газ и други енергийни източници.

„Ще се постараем максимално бързо да подготвим необходимита документация и много се надяваме след изборите на 14 ноември да имаме редовно правителство, с което заедно да работим за изключително необходимата газификация на Видин и Лом.“, заявиха кметовете на двата града.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам