BG | EN

Ловци и риболовци от Северна България излязоха на протест

снимка: скрийншот от БНТ 2

Повече от 100 ловци и риболовци от Северна България излязоха на протест. Представители на ловно-рибарските дружества от Монтана, Берковица, София, Плевен, Враца, Перник и Троян изразиха недоволството си пред сградите на Районна прокуратура и съда в Монтана. Исканията им са за законодателни промени, които да дадат възможност за налагане на по-строги санкции за бракониерите.

Според протестиращите, при над 50 акта, съставени на бракониери и бракувани километрични мрежи до този момент няма нито един осъден.

През последната година се води денонощна война с бракониерите на язовир “Огоста”. Извадени са над 6 км. мрежи, заведени са досъдебни производства, но бракониерите на риба продължават да мародерстват, посочват още участниците в протеста.

Рибарите настояват за промяна в закона за рибарството и аквакултурите и за по-строги мерки и санкции срещу бракониерите. Те искат пълна забрана за нерегламентирано използване на мрежести уреди и ток за улов на риба. Искат и по строги санкции за нарушителите в Наказателния кодекс.

120 служители на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури пазят водоемите в цяла България. Те са крайно недостатъчни в борбата с бракониерите, допълват още протестиращите.

Галин Байчев – районен прокурор от Районната прокуратура в Монтана обяснява, че към момента има образувани три досъдебни производства за бракониерство и няма чадър над бракониерите от страна на Районна прокуратура – Монтана. По думите на Байчев, при действащото законодателство, най-тежкото наказание за незаконен риболов е една година лишаване от свобода.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините