Личен пример – кметицата на Ивайловград се е снимала върху мозайките във вила „Армира“ още през 2017 г.

Кметът на Ивайловград Диана Овчарова (третата от дясно наляво) заедно с областния управител на Хасковска област Станислав Дeчев (до нея) са стъпили направо върху мозайките от IV в. във вила „Армира“ за снимка с участници в спектакъла „Камъче в мозайката на Европа“.
Снимка: Иван Атанасов / „Сакар нюз“

Кметът на Ивайловград Диана Овчарова (ГЕРБ) и областният управител на Хасково Станислав Дачев са давали „личен пример“ за нарушаването на забраната да се стъпва върху античните мозайки в историческия паметник вила „Армира“ край Ивайловград. Това показват снимки, с които „За истината“ разполага.

Първата от тях е от 2017 г. На нея Диана Овчарова е заснета заедно с още петима участници в поетична вечер, седнали на столове, поставени направо върху мозайките, датирани към IV в.

Кметът на Ивайловград Диана Овчарова на поетична вечер през 2017 г. във вила „Армира“.
Снимка: Иван Атанасов / „Сакар нюз““

Други три снимки, само че от 2018 г. са запечатали моменти от спектакъла „Камъче в мозайката на Европа“, изигран също направо върху мозайките във вила „Армира“. За снимка след края му с обувки върху историческия паметник са стъпили и всички участници в спектакъла. Заедно с тях са се снимали областният управител на Хасково Станислав Дeчев и отново Диана Овчарова.

През 2018 г. спектакълът „Камъче от мозайката на Европа“ е изигран направо върху мозайките от IV в. във вила „Армира“
Снимка: Иван Атанасов / „Сакар нюз“

По време на сватбена церемония, състояла се миналата неделя гостите бяха заснети да се разхождат върху мозайките по време на ритуала, воден лично от Овчарова. Снимките от сватбата бяха публикувани във Фейсбук от Димитър Иванов. В профила си той разказа, че след като направил забележка, кметицата на Ивайловград лично му казала, че не е негова работа да следи за спазването на реда в музея. След това тя обяснила на сватбарите, че нямало проблем да се разхождат върху мозайките, включително и с обувки с токчета, тъй като те били залепени много здраво, а освен това били обработени със специални материали.

Сватбата, която стана повод за скандала със съхранението на мозайките във вила „Армира“
Снимка: Фейсбук

В понеделник, потърсена от Би Ти Ви, Овчарова се оказа в болнични, а вместо нея обяснение за недопустимото отношение към историческия паметник даде заместничката й Светла Моллова. Според нея стъпването върху мозайките се наложило заради задължителната дистанция от 1.5 м. между гостите на сватбата, за да бъдат спазени противоепидемичните изисквания на Министерството на здравеопазването. Четирите снимки от 2017 и 2018 г., които публикуваме тук обаче опровергават напълно това оправдание.

Още във вторник Министерството на културата започна проверка, която трябва да установи нанесени ли са щети на паметника от национално значение. „Това определено е нарушение на Закона за културното наследство, Община Ивайловград, която стопанисва обекта трябва да го пази от разрушаване, в което определено не се включва ходенето по мозайката“, каза Слави Славов от регионалния инспектор от Главна дирекция „Инспекторат за опазване на културното наследство“ в Министерство на културата.

Част от декорацията на вила „Армира“
Снимка: Иван Атанасов / „Сакар нюз“

Вила „Армира“ е една от четирите римски вили в света, които са запазени до днес. Тя е открита е през 1964 г. по време на строителството на язовир „Ивайловград“. Заради изящната й мраморна декорация, но и заради мозайките си тя е наричана „Бижуто на Източните Родопи“. Преди време паметникът беше реновиран с близо 2 млн. лв., осигурени от фондове на Европейския съюз. През февруари т.г. Община Ивайловград подписа договор за изпълнение на проект „Устойчиво развитие на археологически обект – антична вила Армира край Ивайловград“ по процедура „Развитие на туристически атракции“. Финансирането е в размер на близо 8 млн. лв., които ще бъдат осигурени от Оперативна програма „Региони в растеж“.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам