BG | EN

„Липсва особено мнение в протоколите“ – ВАС потвърди избора на кмета на Севлиево

Статуята на Свободата в центъра на Севлиево
Снимка: Минчо Тодоров

Липсата на особено мнение от членовете на секционни и Общинска избирателна комисии, както и отразяването на разногласия относно броенето на бюлетини, означава, че резултата от вота е правилен и не се налага повторно преброяване на бюлетините. С тези аргументи Върховният административен съд (ВАС) отхвърли жалбата на ПП-ДБ срещу резултата за кмет на Севлиево.

Решението е от 12 април т.г. и се забави два месеца и половина, въпреки, че делата за изборите обикновено се гледат бързо.

Произнасянето бе по жалба на един от кандидатите за кмет на Севлиево Богомил Петков, издигнат от „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ). През октомври 2023 г. Петков не стигна до балотаж, а разликата между него и Светлана Георгиева, която на 4 ноември м.г. бе на втори тур със спечелилия вота Иван Иванов, е само 29 гласа. Тази нищожна, според Петков разлика, би могла да се стопи, ако коректно са броени действителни и недействителни бюлетини, заради което той поиска от съда да допусне повторно преброяване на бюлетините.

Това си искане Петков мотивира с над 20% недействителни бюлетини в Севлиево, което, посочва в жалбата си той, е над средното за страната (15.43%)

Искането бе отвърлено от Административния съд в Габрово, а в последствие това потвърди и ВАС, като отчете, че от броя на недействителните бюлетини не може да се направи извода, че те неправилно са определени като такива.

На втора инстанция бе отхвърлено и искането за повторно преброяване на гласовете. Според съда това повтаря изборния процес, за което има секционни и общинска избирателни комисии. Подобно искане „би било допустимо само ако от протоколите на секционните избирателни комисии е видно, че съществуват спорове между членовете на СИК за резултатите от гласуването, които са надлежно обективирани с вписването на мотивирани особени мнения“, смятат върховните магистрати и посочват, че при вота в Севлиево такива не са отразени.

Решението на ВАС е окончателно.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините