Лечебните заведения във Варна ще решават сами дали да възстановяват плановия прием

Илюстративна снимка: Елена Павлова

Лечебните заведения във Варна ще решават самостоятелно дали да възстановяват плановия прием и плановите операции, съобразно ковид ситуацията. Информацията беше анонсирана на редовния съвместен брифинг на областния управител на Варненска област Марио Смърков и директора на Регионалната здравна инспекция (РЗИ) – Варна д-р Дочка Михайлова.

Очаква се Областният кризисен щаб на своето онлайн заседание днес да гласува отпадане на забраната, каза Марио Смърков. Предложението е постъпило от директора на РЗИ. Това е добър вариант за гъвкавост, съобразно натовареността на всяко лечено заведение, посочи Смърков.

Плановият прием в болниците във Варненска област беше преустановен на 9 септември. Решението е взето от Областния кризисен щаб след информация от болниците, че трябва да преструктурират дейността си, за да осигурят лекари и медицински сестри за ковид отделенията и увеличените места в тях.

За последната седмица коефициентът на заболеваемост от COVID-19 във Варненска област е 387 на 100 000 население. Новите случаи за посочения период са 887. С диагноза коронавирус за седем дни са починали 45 души, от които 11 само през последното денонощие.

В 8 учебни заведения в областта има карантинирани класове.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам