BG | EN

Летни размишления

Тони Николов

Прозрачност и съпротива

Събитията никога не са в стачка, обичаше да повтаря Жан Бодрияр, те просто се случват непрестанно. Има, ще има и продължава да има събития. Независимо от всичко – от променената ситуация до промените в климата. Хилядите хора, излезли по улиците на Букурещ  сега, ме върнаха към бурното лято на 2013 г. в България. Протестите срещу модела #Кой, гражданското въодушевление, желанието да има работещо правосъдие, накърненото усещане за справедливост. Протестите осветлиха сериозни проблеми, ала не ги решиха. Справка: профилът на сегашното ни управление, „калпавите работи“. В Румъния днес виждаме познати лозунги, сходни реакции и лица на протеста, натрупан гняв срещу корупцията. Множество плакати с искане за „пълна прозрачност“, очевидно отъждествявана с „правосъдие“. Тук следва да се кажат няколко думи, изискващи размисъл.

Още докато траеше „третото българско въодушевление“, писах, че едно е да искаме основните проблеми да излязат „на светло“, друго е искането за „пълна прозрачност“, която буди симпатии, ала е практически невъзможна. Уви, нещата имат сенчестата си страна. Идеята за „политици от кристал“ e фантасмагорична. Видяхме го и при последвалата коалиция на „реформаторите“ с Борисов. Става дума за романтична идея, производна на човека, изгубил сянката си, един нов Петер Шлемил. Идеята може да е романтична, ала не е реалистична: единствено във „Фауст“ асистентът Вагнер фабрикува в епруветката си малки кристални човечета, хомункулусите, хората на бъдещето.

Хората в настоящето са хора със сенки, в това число и политиците. Ала нека кажем веднага: те не бива да бъдат „хора на сянката“, сиреч производни на „сенчестия бизнес“ – да наемат стаи на мутри в Истанбул или другаде, или просто да трансформират политическото си влияние в без-очлив бизнес. Изискването за конкретна „яснота“ е тъкмо обратното на невъзможния императив на „пълната прозрачност“, на утопичната държава на Фурие или Бентам, където хората са с кристални и напълно видими тела под нечий централизиран поглед. Не бива да свеждаме политиката до „кристална топка“, нито обществото до утопичния „Кристален дворец“, чийто прототип е демонстриран на Всемирното изложение в Лондон през 1851 г. Политикът е човек от плът и кръв, човек със сянка; никой не очаква от него да е ангел, свил с мъка криле, за да може да се движи по неравностите, с които е осеяна земята. Ала действията му подлежат на контрол, което предполага определена „яснота“, а не извънпоставеност спрямо закона (онова, което изведе десетки хиляди на улицата срещу модела #Кой). Изходът е не е в утопичните призиви (нищо не ще се реши веднъж и завинаги), той е в конкретните действия. В неотклонната гражданска съпротива срещу покварата.

***

И накрая: замисляли ли сте се над тайната на непрозрачността, над тъмата на нощното небе, известна в науката като „парадокса на Олберс“? Защо нощното небе е тъй сумрачно, след като е обсипано с милиарди звезди, не по-малко ярки от хиляди слънца? Едгар По поставя същия въпрос в космологичната си поема „Еврика“. Не съм убеден, че отговорът на фотометричния парадокс е чисто физически, а не примерно метафизически. Докато съзерцаваме светлината, идваща от най-отдалечените точки във Вселената, всъщност се вглеждаме в миналото, за да стигнем до времето, когато онова, което вече виждаме, все още не съществува.

Очите на гърба

Сходен парадокс, вече в абсурдистки план, ни дава Йожен Йонеско. Ще го предам накратко така: смятаме, че миналото остава зад нас, а бъдещето е отпред. Ала не виждаме бъдещето, съзираме само миналото. Интересно защо: нали нямаме очи на гърба си? Може би по тази причина и нашенската сага около Митьо Очите няма свършване. Обвързана е с преходите ни в настоящето.

Портретът като загадка

Установяването на сходство с оригинала е нещо, което сближава музейната експозиция с лабораториите по криминалистика. Най-вече в частта има ли прилика между индивидуалното лице и неговия портрет и необходима ли е въобще такава? Портретът е „място“, недостъпно за времето, той е стопкадър на вечността. На него е запечатана част от биографията на индивида, уловена тук и сега, индивидуалните му чувства и преживявания, които няма как (и никога няма) да се възпроизведат отново. Портретът е „последна инстанция“, дори портретираният да е още жив. Оттук и чувството за „непогрешимост“ на голямата реалистична школа, което съвременното изкуство изобщо не отменя, даже динамизира, на практика взривявайки правилото, че едно и също лице не може да е на две или повече места едновременно. В виртуално множествения ни свят това правило, отменено още от кубистите или футуристите, се потвърждава. Реалността се компресира: десетки хора се вместват в място за малцина; едни имат гласове, но нямат глави, други имат уста, но са лишени от тяло. Мнозина, да не кажем повечето хора, имат повече от две лица. Ситуацията е доста по-различна от самодоволността на портрета от XIX в., който не ви позволява да го отминете, без да не ви прободе с поглед, подчертавайки че това е той. Именно той. С променливите си състояния на смеха или плача. „Горе“ или „долу“. Вечните гримаси на човешката ситуация.

***

Защо тогава, както в театъра на абсурда, непрестанно умираме в дадено състояние? Умираме от глад. Умираме от жажда. Умираме от смях. Умираме от несполука. Умираме от завист. Умираме от болест. Умираме от старост. Умираме всеки ден, във вечна битка с живота.

Текстът е част от редакционното съдържание на Портал Култура. Още анализи на Тони Николов – тук.

Рубриката „Анализи“ представя различни гледни точки. Не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на „За истината“.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Най-четени анализи

Още от автора

Девети септември като тебеширен кръг

"За истината" публикува анализ на Тони Николов от  "Портал Култура". С наближаването на дата като 9 септември сякаш сме изправени пред безсилието на историческото познание. Изнасят се разтърсващи факти...

Неизбежно с „Газпром“? Откъде накъде?

Анализът е препубликуван от "Портал Култура". Капитулацията е краят на политическото, тя е отказът от достойнство. Най-опасното за всяка страна, включително и България, е, ако в ключови исторически моменти "поддаде"...

Ефектът „Росенец“

"За истината" публикува текст на Тони Николов от "Портала Култура". България се пробуди и просто се промени за седмица. И най-невероятното е, че всичко, което се случи през последните...

Още анализи

Помпат страхове, за да не види българинът истината

Служебният министър на финансите вчера почти обяви финансовия крах на България. Всичко това има една- единствена цел – да накара хората да си мислят, че корупцията не е толкова важна, когато може държавата да се "счупи".

Стефан Кръстев: SLAPP делата са добре премислена стратегия за сплашване

Как през т.нар. SLAPP дела се упражнява натиск върху журналисти в България от страна на политици и бизнесмени, които искат да заглушат журналистически разследвания, както и случая "Медиапул",

При Борисов инфлация не е имало? Математика за 3 клас.

Понеже няма как да защити опетненото си от корупция име, ГЕРБ мина в контраатака и извади глуповатото твърдение, че при Борисов не е имало инфлация. Проблемът е, че то влиза в челен сблъсък с математиката за трети клас