BG | EN

Лекарство за автоимунни и онкозаболявания липсва вече два месеца на българския пазар

От два месеца на аптечния пазар в България липсва медикамент, който се използва за поддържаща терапия при автоимунни и онкологични заболявания, сигнализира пред програма „Хоризонт“ на БНР общопрактикуващият лекар д-р Зорица Папазян. По думите й лекарството имуран се използва от пациентите ежедневно.

Пред националното радио д-р Папазян обяснява: „Много хора го ползват и никога не е имало нужда да се запасяваме или презапасяваме с него, както е в случая. Оказа се, че това лекарство го няма вече от два месеца и няма никакъв внос. Не се знае дали ще има или няма да има“.

От Министерство на здравеопазването са съобщили за „Хоризонт“, че медикаментът ще е наличен през октомври. Липсващото лекарство има безсрочно разрешение за употреба, но за него е постъпило уведомление през юли месец за временно преустановяване на продажбите до месец октомври по производствени причини.

От Българската асоциация за развитие на паралелната търговия с лекарства обясняват, че медикаментът може да бъде закупен в съседните на България страни, но според изпълнителния директор Боряна Маринкова, е крайно време да има възможност за бърз внос на липсващи медикаменти.

„Да може всеки търговец на едро, който има разрешение за паралелен внос да ги внесе максимално бързо и да покрие потребностите на пациентите. Предложихме заради тази извънредна ситуация да ни се разреши да бъде внесено лекарството“, казва тя, цитирана от БНР.

Радиото цитира данни на Националния съвет по цени и реимбурсиране на лекарствените продукти, според които за миналата година 158 лекарства са дерегистрирани, през 2017 г. те са били 327, а за периода от 2014-2017 г. – 1300.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините