Лекари са задържани за издаване на фалшиви ТЕЛК решения в Силистра

Информацията е оповестена от административния ръководител на Окръжната прокуратура Теодор Желев на брифинг с участието на районния прокурор на Силистра, наблюдаващия делото прокурор, представители на Дирекция „Национална полиция“ и директора на МВР в града.
Снимка: пресцентър прокуратура

Схема за издаване на неистински медицински заключения за явяване пред Териториална експертна лекарска комисия (ТЕЛК) срещу заплащане е разкрита в Силистра, съобщиха разследващите на пресконференция в крайдунавския град днес.

За организатор на престъпната група от общо шест души се счита председател на ТЕЛК-Силистра. В схемата, според прокуратурата, са участвали още председател на лекарска комисия към Националния осигурителен институт (НОИ) и трима лекари.

Желаещите да се сдобият с фалшивите документи заплащали сумата от 300 лева на посредник, който от своя страна ги предавал по веригата. Иззети са общо 25 хил. лв., като 300 лв. от тях са били непосредствено предадени от посредника на един от лекарите.

В хода на разследването са били претърсени 5 лекарски кабинета и 5 жилища. Иззети са множество документи и веществени доказателства.

Работата по документиране и доказване на извършените престъпления продължава. Разследването е възложено на следовател от Окръжния следствен отдел, посочват от държавното обвинение.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам