Лабораторията в Пампорово, уличена в издаване на фалшиви „зелени сертификати”, се оказа незаконна

Снимка: скрийншот от видео на GlasNews.bg

Лабораторията, от която са издадени няколко фалшиви „зелени сертификати” в Пампорово, е работила незаконно. Това съобщи директорът на РЗИ – Смолян, д-р Мими Кубатева

„За да работи лечебно заведение на територията на Смолянска област, трябва да има регистрация в Регионалната здравна инспекция (РЗИ)”, аз нямам информация някой извън областта да е поискал такава регистрация. Дори и лечебно заведение от нашата област, ако иска да разкрие филиал или кабинет с друг адрес, също трябва да заяви това в РЗИ и да получи разрешение. За Пампорово нямаме издадени документи за регистриране на обекти на лечебни заведения. Явно незаконно са работили.  Днес чувам за това (б.а. – понеделник)”, каза директорът на РЗИ – Смолян, д-р Мими Кубатева. 

Проверка на „За истината” установи, че управителят на

лабораторията, уличена в търговия с фалшиви „зелени сертификати”

в Пампорово, е бивш началник на центъра по военна епидемиология към Военномедицинска академия.

Полк. доц. д-р Кръстю Маринов

Полк. доц. д-р Кръстю Маринов, който от юни м.г. е пенсионер, отрече да е имал нещо общо с пласирането на фалшивите сертификати за антитела. „Занимавам се само с медицинската и лабораторната дейност. Управител съм, защото законът така го изисква”, каза медикът пред „За истината”.

Припомняме, че в неделя, след разследване на GlasNews, в Пампорово бе задържан 48-годишният Ангел Марчев от Хасково.

Екипът разследващи журналисти получили сигнал, че

в курорта масово се издават фалшиви сертификати,

както на персонала, така и на туристи. Връзката е 48-годишният хасковлия, който се представя за лекар и парамедик от лаборатория „Генезис лайф”. Чрез подставени лица е уговорено да се закупят срещу 300 лв. два сертификата. В уречения ден обаче отива само един от „купувачите”. Пред скрита камера Марчев обяснява, че трябва само „лична карта, триста кинта и телефон”. Лаборантката взема кръв, която впоследствие се оказва, че е проформа. „Резултатът трябва да е готов след два дни. Само че за наша изненада идва експресно. След един час. Резултатите получаваме по вайбър. Правим проверка. Сканираме и по код. Сертификатите са качени в сайта His.bg”, разказват от GlasNews.

Задържаният Ангел Марчев
Снимка: скрийншот от видео на GlasNews.bg

Екипът на сайта се свързва с полицията и търси Ангел Марчев да издаде още един сертификат. На другия ден с лична карта и 300 лева – белязани, отиват при хасковлията. Той е задържан след взимане на парите.

Още по случая с фалшивите зелени сертификати – тук

„Нямам нищо общо с това. Притеснен съм и съм неприятно изненадан от цялата тази история.

Отвратително е. Шокиран съм”,

каза по телефона пред репортер на „За истината” доц.  д-р Кръстю Маринов. Той не успя да отговори на въпроса какво е работил Ангел Марчев. Не си спомни дали той го е назначавал на работа и какво е работил. „Нямам думи, не съм очаквал, че такова нещо може да се получи. Повечето наши хора се занимават с пробовземане и нямат нищо общо с извършване на изследвания, издаване на документи и сертификати. Някой е решил да изкара лесни и мръсни пари. Издаването на сертификат няма нищо общо с нашата система, нищо, което да е свързано с фирмата, лабораторията. Правили са си някакви самоделки, доколкото разбрах. От край до край всичко е фалшиво. Документите ако не са били фалшиви, то те не са свързани с тази лаборатория, а с някаква друга. Пробите се изпращат в София, където се изследват”, добави още управителят на лабораторията.

Справка в Търговския регистър показва, че „Генезис лайф – Самостоятелна медико-диагностична лаборатория” ЕООД е регистрирана на 1 декември 2021 г. в София, район Сердика, с предмет на дейност извършване на предписани от лекар или лекар по дентална медицина специализирани лабораторни медицински изследвания по клинична микробиология. Собственик на дружеството е 33-годишният Иво Илиев, управител доц. д-р Кръстю Маринов. Месец по-късно фирмата вече е разположила лаборатории в зимните курорти в страната и на някои гранично-пропускателни пунктове. Оказва се обаче, че разрешение за тази дейност на местно ниво – няма.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам