BG | EN

Къща-паметник на културата в Стария Пловдив тъне в разруха

Снимки: Под тепето

Къщата на Драган Калофереца в Стария град зее отворена и изглежда зловещо. Възрожденската перла се обитава от гризачи и бездомници, състоянието й е потресаващо, пише регионалното издание „Под тепето“.

Сигнал за състоянието на бившия градски „храм” на регионалното звено на Паметниците на културата е подала изкуствоведът д-р Елена Радева- Николова, ръководител на асоциация Art Gallery Constantin France. Тя надниква иззад отключената порта на културно-историческата ценност и сигнализира за случващото се там във Фейсбук.

Снимка: Под тепето

Тя припомня, че това е една от най-ценните къщи в Стария град. Бившият Дом на реставратора  е паметник на културата с национално значение. Но собствениците на прекрасната възрожденска сграда от години нямат никакво отношение към нея. Дори не са обезопасили сградата, като към днешна дата тя зее отворена и примамва всякакви тъмни субекти, пише изкуствоведът. Мистерия остава кои са стопаните на паметника на културата. В Стария град се говори за някакъв фонд, който придобил собствеността през годините. Кой стои зад него обаче, не се знае, допълва „Под тепето“.

„Прогнилата дървена врата с ръждясала ключалка е “уж” подсилена със закован пирон, като в тялото на Христос. Чудо е, че още не е опожарена,както тютюневия склад…Задавам си въпрос това ли е заслужила тя в европейската столица на културата и ми се иска да плача- за себе си и за цяла България. Къщата на Драган Калофереца не заслужава тази съдба- тя е национално богатство,исторически паметник,а тези неща са свещени. Надявам се да я спасим”, казва още д-р Елена Радева- Николова пред пловдивското издание.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините