BG | EN

Купища отпадъци засипаха парк „Златни пясъци“ след края на сезона

Незаконно сметище в местността „Аладжа манастир“ край Варна
Снимка: Гаврил Гаврилов

Туристите, решили да посетят Природен парк „Златни пясъци“ през есенната ваканция на учениците се натъкнаха на безразборно изхвърлени отпадъци и нерегламентирани сметища, както и на липса на добре организирана транспортна и туристическа среда. За това съобщава електронното издание „Еко Варна“. Еден от подалите сигнали – д-р Гавраил Гавраилов, преподавател в “Жан Моне“ център в Пловдивския университет “Паисий Хилендарски”, сподели пред ЕкоВарна впечатленията си от туристическата обиколка в парка.

Първото, което му прави лошо впечатление, е

неудобният транспорт до Аладжа манастир

Номер 29 тръгва от жп гарата сутринта в 8 ч, към 8,40 ч е на последната спирка, и се връща в късния следобед, вече по тъмно.

„Пристигайки в Деня на будителите на Аладжа манастир, това, което ме изненада неприятно е, че обектът беше с променено работно време и туристите можеха да влязат там в 10 ч, въпреки че автобусът пристига в 8,40 ч по разписание“, започва разказа си Гавраил. За да уплътни времето, той променя предварителния си план за деня и се разхожда, заедно със сина си, в парк „Златни пясъци“. „Направи ми впечатление, че в подстъпите към парка има страшно много боклуци. Вътре, покрай основните пътеки няма кой-знае колко, но встрани от тях на няколко места видяхме нерегламентирани сметища. Някой целенасочено е стигнал до там с автомобил или пеша и е изхвърлил доста еднороден отпадък“, разочарован е мъжът. Това прави голямо впечатление на 11-годишния му син Христо, който въпреки възрастта си, вече участва в организирани почиствания като доброволец. „Има сетива на човек, който види ли боклук в природата, се навежда и го вдига. Но

толкова много боклуци видяхме

в парк „Златни пясъци“, че нямаше как да ги вземем с нас“, казва Гавраилов.

Кулминацията в разходката все пак е положителна и това е новата музейна сбирка в Аладжа манастир. Тя включва и мултимедиен спектакъл, който е много въздействащ за децата. В самия комплекс пътеките са в прекрасно състояние. „На сина ми му направи впечатление, че имаше много хвърлени монети, предимно румънски леи, в едно параклисче на втория етаж на комплекса от скални ниши. Явно хората го приемат и като свещено място, а не само като музеен обект. Има и кутия, но там се пускат не дарения, а бележките с желания от туристите“, разказва Гавраил.

Десетки дървета изгоряха „случайно“ на варненската ул. „Зеленика“, за да разчистят строителен терен

След посещението на музея, той и синът му тръгват по основната пътека в природния парк, за да слязат до плажа в курорта. „Трасето е много удобно дори за малки деца, има страхотни гледки към целия залив и нос Калиакра, но местата за почивка не са в добро състояние. Чешмите са пресъхнали. На много места

видяхме следи от огън

въпреки че е забранено в природен парк“, споделя гостът. На парковата територия има много указателни табели. Въпреки това на едно място Гавраил и синът му се подвеждат по маркировката (разместeни посоки на табелите), и тръгват по друга пътека. „От последните 7-8 години не виждам промяна по отношение местата, предвидени  информират туристите. Туристическият информационен център на входа на парка очевидно не е работил от много време. Вътре имаше брошури, които съм виждал на туристически борси преди 2010 г. Прашни прозорци, откачени климатици, липсващи осветителни тела, безстопанственост…“, заключава преподавателят от Пловдивския университет. Той с ирония отбелязва, че парковата дирекция явно няма интерес от прекалено много туристи, защото е по-добре да стоят на „ол инклузив“ в хотелите и да слизат само до плажа, а не да се качват към гората.

„Рак“ с изкуствен интелект може да изчисти Варненското езеро

„Природен парк „Златни пясъци“ е изключителен ресурс не само за Варна и туризма на България, но и за нас като граждани. Това е вторият по хронология природен парк. Той е на изключително важно и удобно място. До него се стига с градски транспорт. Природата е изключителна и предлага

място за туризъм през всички сезони

Много голям потенциал крие мястото“, убеден е Гавраилов. Въпреки това през почивния за учениците ден, по време на разходката си, той не среща други туристи в парка. Според него Българският туристически съюз е голям длъжник на обществото, не само заради дезертирането от подобен тип обекти, но и заради поддържането на маркировката на места, където има възможност за планински туризъм. „Близостта до Варна, до курортите, възможността това място да се посещава целогодишно, комбинацията море – планина, която съществува на много малко места по света… Освен всичко това, има и минерални води, сакрално място за поклонение, чудесни възможности за кулинарен туризъм. Но всичко това остава разпокъсано“, завършва Гавраил Гавраилов.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Най-четени: Още за новините

Още от автора

Безводие, безволие, безнадеждност

Знаете ли, че край Варна има село, в чиято чест е кръстен морски нос на остров Лоу в Антарктика? То се казва Солник. В селцето, на 11 км от гр. Долни чифлик, безводието, мъчи хората тук почти 10 години.

Ураган и торнадо – какво сполетя Варна само за две седмици

Паднали дървета, стълбове, светофари, фасади на сгради, затиснати автомобили, блокирани хора, жертви… Един от постовете в социалните мрежи лаконично обобщава: „Градът е като след война.“. Това беше Варна на 19 ноември след урагана „Фредерик“. Предупреждението беше за вятър със сила 120 – 150 км/ч и вълни от 5-7 метра височина. Метеорологичните данни до сега са отчитали ветрове до 144 км/ч у нас, и то в планините.

Предстои промяна на Общия устройствен план на Варна, за да спре презастрояването

ма нужда от промени в Общия устройствен план (ОУП) на Варна. Първо, за да се направи нов прочит на начина на застрояване и развитие на града. И второ – за да се спре безконтролното презастрояване. Това заяви новоизбраният кмет на Варна Благомир Коцев по време на първата си пресконференция

Още за новините

„Набелязани са мерки“ – дългите административни срокове в АПИ вземат жертви

На 12 октомври т.г. в тежка катастрофа в участък от обходния път на Габрово на място умират четирима души, един по-късно в болница. Участъкът е рисков и в АПИ са го знаели от две години, но предприемат обезопасяването му два дни след катастрофата.

Столична община отказа на журналистическа асоциация достъп до видео записите от протестите срещу БФС

Кметът на столицата Васил Терзиев отказа да предостави на "Асоциацията на европейските журналисти" - България (АЕЖ) записите от камерите на общината от района на сблъсъците по време на футболната среща България - Унгария и протестите срещу ръководството на БФС. Това се съобщават в мейл до медиите от аксоциацията.

Нелегалният дърводобив убива българската гора, предупреждава анализ на WWF

Освен, че ощетява държавния бюджет и всички нас като данъкоплатци, незаконният дърводобив лишава дългосрочно цели райони от чист въздух и питейна вода.