BG | EN

„Кумгейт“ – още пари, повече пари!

  • Хасковското дружество „Еко традекс груп”, станало известно покрай скандала „Кумгейт“, усвоява 1 млн. лв. за пътна инфраструктура в Пампорово

  • Кметът на Чепеларе Славка Чакърова е похарчила противозаконно пари, отпуснати като субсидия от Националния бюджет

Откриването на улица в с. Проглед, асфалтирана с пари, поискани от държавата за улици в Пампорово. В ляво е кметският наместник на селото Марио Куцинов, до него кметът на Чепеларе Славка Чакърова.
Снимка: Община Чепеларе

Кметският наместник на чепеларското с. Проглед Марио Куцинов е събрал 8 хил. лв. от своите съселяни, за да доплати сметката от 223 хил. лв. за асфалтиране на улица в селото. Сумата е била внесена преди дни в касата на Община Чепеларе с акт за дарение, за да бъде платена на дружеството „Еко Традекс Груп“ от Хасково. Изпълнителен директор на компанията, станала известна покрай скандала „Кумгейт“, е Даниел Гаргов, близък роднина на депутата от ГЕРБ Делян Добрев.

През миналата година „ВиК“ подмени 1.2 км водопровод в с. Проглед. Тази година асфалтирахме там, където е подменян водопроводът. Инвестицията е 223 хил. лв., като 8 хил. лв. са събрани от жителите на село Проглед”, обясни кметът на община Чепеларе Славка Чакърова (Реформаторски блок). Парите не стигнаха понеже в началото на тази година беше прокаран още 150 м. водопровод и така сметката нараснала с 11 хил. лв.“. По тази причина се наложило от жителите на селото да бъдат събрани 8 хил. лв. , а общинската администрация да добави още 3 хил. лв.

Тази история би могла да изглежда като добър пример за гражданска активност, прозрачно и отговорно управление на публичните финанси. Би могла, ако зад нея не стояха поредица от нарушения на законите за публичните финанси, обществените поръчки и решенията на общинския съвет в Чепеларе.

Неотложна финансова помощ“

Парите, с част от които е асфалтирана улицата в с. Проглед, са отпуснати с постановление на Министерския съвет от 24 ноември 2017 г. – след искане на Чакърова за неотложна финансова помощ от 950 хил. лв. за ремонт на общински пътища и улици. Мотивът, с който е направено искането е, че „уличната мрежа в курорта Пампорово е компрометирана вследствие на тежката зима”, а това ще затрудни предстоящия зимен сезон, провеждането на европейски и световни спортни мероприятия и състезанията за Световната купа по ски за журналисти”.

До края на 2017 г. са усвоени по-малко от 100 хил. лв. – 81 хил. лв. за улица, водеща към хотел „Финландия” и още 15 хил. лв. за „основен ремонт на общински улици в курортния комплекс Пампорово”. Остатъкът от 850 хил. лв. влизат в капиталовата програма на Община Чепеларе за 2018 г., която се одобрява от Общинския съвет заедно с бюджета.

Внасяйки проекта за бюджет на Чепеларе за 2018 г., Славка Чакърова предлага в Пампорово да бъдат инвестирани по-малко от 300 хил. лв., 218 хил. лв. да бъдат насочени за с. Проглед, а около 350 хил. – за улици в Чепеларе. Мнозинството от общинските съветници обаче са е друго мнение.

По предложение на ръководителя на групата съветници на ГЕРБ и зам.-председател на Общинския съвет Искрен Бозов – за с. Проглед са гласувани само 18 хил. лв. , а останалите 200 хил. лв. са разпределени по обекти в селата Павелско и Забърдо – доста по-големи от Проглед, където живеят под 100 души.

Документ – „фантом“

Тези средства са целеви и са от Министерството на финансите по сумите и обектите, които от тук сме им изпратили. И нито аз, нито Общинският съвет нямаме право да ги пренасочваме“, заявява Славка Чакърова пред общинските съветници в Чепеларе. Тези свои думи тя илюстрира с „Приложение” към писмото до финансовото министерство, което съдържа списък на обектите, които предстои да бъдат ремонтирани и тяхната стойност.

Чувайки, че Общинският съвет си е позволил да пренасочи целеви средства, отпуснати по списък с обекти, одобрен от министъра на финансите, жителите на Проглед излизат на протест и на 20 март блокират с жива верига пътя Смолян – Пловдив. „Това е пладнешки грабеж. Определени са пари за едно село за асфалтиране, и в определен момент тези пари изчезват по други направления” – реагира кметският наместник Марио Куцинов и инициира изпращането на отворено писмо по случая до финансовия министър Владислав Горанов.

…лъжец и манипулатор, облечен във власт”

В началото на април обаче зам.-министърът на финансите Росица Велкова изпраща отговор до кметския наместник на с. Проглед. В него пише следното: „ Към писмото (на Славка Чакърова – б. а.) няма приложение с конкретно разпределение на исканите средства по населени места и улици”.

След като писмото на зам.-министъра става известно общинското ръководство на ГЕРБ в Чепеларе разпространява остра позиция, в която нарича Чакърова „лъжец и манипулатор, облечен във власт”.

Една година „лошо време“

Кметът на Чепеларе обаче не се съобразява нито с решението на Общинския съвет, нито с предупреждението на зам.-министър Велкова, че „кметът на общината носи отговорност за финансовото управление, контрола и спазването на принципите за законосъобразност, добро финансово управление и прозрачност”. В средата на юли м.г. тя възлага на „Еко Традекс Груп“ (дружеството, свързано по роднински с депутата от ГЕРБ Делян Добрев) строителството на улицата в с. Проглед и други обекти на стойност 950 хил. лв. Възлага поръчката по договор, чийто срок е изтекъл преди една година.

Обществената поръчка за ремонт на общински пътища и улична мрежа в община Чепеларе, е обявена на 24 февруари 2015 г. Оферти за участие в търга подават 4 дружества – „Трейс груп холд“ АД, „Еко традекс груп“ АД, „Запрянови-03“ ООД и „Щрабаг“ ЕАД. Без изненади с най-ниска цена – часова ставка 2.75 лв. и 1 промил печалба печели фирмата на Даниел Гаргов.

Договорът е подписан на 13 юли 2015 г. със срок 24 месеца. Той е удължен, тъй като е имало спиране на строителството поради лоши метеорологични условия, каза кметът Славка Чакърова. Колко лоши, че да е било необходимо удължаването му с една година, ще изясни проверката на Агенцията за държавна финансова инспекция, която се очаква в Община Чепеларе. Една от обявените цели на проверката е да установи законосъобразността при възлагане на обществените поръчки за изразходване на целевите субсидии, предоставени от Държавния бюджет през 2016 г. и 2017 г. .

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Най-четени разследвания

monsterid
Зарко Маринов
Зарко Маринов е редактор и разследващ журналист в "Отзвук.БГ" - Смолян. Завършил е "Българска филология" във Великотърновския университет и "Хардуерни и софтуерни системи" в Пловдивския университет. Автор е на стотици разследвания и критични публикации за злоупотреба с власт и корупция в местната власт, заради което е подлаган на тормоз и преследване. Натискът върху него е отразен и в доклад на Държавния департамент на САЩ през 2019 г. Бил е народен представител от "Демократична България" в 48-ото Народно събрание.

Още от автора

Референдум дали да се строи пазар със заем е насрочен в Златоград

На 9 юли т.г. в община Златоград ще се проведе референдум, на който гражданите ще се произнесат дали искат да се изгради нов кооперативен пазар в града и дали изграждането му да се финансира с кредит от 1.7 млн. лв.

Фирма с 500 лева капитал „спечели“ обществената поръчка за Планетариума в Смолян

Вписаната на 20 февруари 2023 г. в Търговския регистър фирма с 500 лева капитал "ПСП-СТЕЗА" ЕООД е определена за изпълнител на обществената поръчка за доставка и монтаж на...

Община Смолян продава за 50 хил. лв. възрожденска къща, паметник на културата

За две минути и без дискусии Общинският съвет на Смолян взе решение да продаде на търг с тайно наддаване за 41 260 лева(без ДДС) част от Папардовата къща в кв. „Райково“, която е паметник на културата.

Още разследвания

„Не ме замесвайте в това“ – цяла болница онемя след сигнал за блудство на санитар с психично болен пациент (видео)

Прокуратурата е започнала разследване по сигнал за това, че санитар в Държавната психиатрична болница в Севлиево е блудствал с един от пациентите, а случилото се е било прикрито от директора на болницата д-р Сюзан Садъкова. 

Поредна малка гора в Стара Загора е на път да изчезне

Поредна малка гора в Стара Загора предстои да изчезне, ако не напълно, то в по-голямата си част.

Гражданите на Силистра ще платят за нов пристан по цени като в Дубай и Хонг Конг

Общинската администрация в Силистра е сключила договор за изграждане на брегова рампа по проект, финансиран от Европейския съюз. Поръчката с предмет „Брегоукрепване, рампа и обслужваща сграда” е на стойност 1.2 млн. лв., които трябва да бъдат осигурени по програма Програма „Интеррег V А” Румъния – България 2014-2020. Оказва се обаче, че за изпълнител на поръчката по смущаващи критерии е избрана компанията, предложила най-високата възможна цена.