BG | EN

Критик на далаверите с гражданството е уволнена незаконно, реши съдът

Катя Матева Снимка: Mediapool

Шефката на дирекция „Българско гражданство“ Катя Матева е била уволнена незаконно през 2017 година от тогавашния правосъден министър Цецка Цачева, постанови петчленен състав на Върховния административен съд (ВАС), цитиран от Mediapool. Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.


Матева бе отстранена преди три години, след като се превърна в единствения служител на министерството, който явно се опитваше да пресече нередностите при предоставяне на български паспорти. Неин сигнал до прокуратурата през 2014 година доведе до първата проверка в Държавната агенция за българите в чужбина, разкрил нередностите с издаването на удостоверенията за български произход на чужденци, които нямат нищо общо с България, припомня Mediapool.

През 2016 година Матева подава и сигнали до ДАНС за продажбата на паспортите. Това я превръща в неудобна за ВМРО и една от първите задачи при влизането на партията във властта е нейното отстраняване, пише още изданието.

Според решението на съда, уволнението на Матева е незаконно и немотивирано и тя трябва да бъде възстановена на работа. Министерството на правосъдието не е посочило нейни действия или бездействия по служба, които да са възпрепятствали работата. „Липсва неизпълнение на служебните задължения на служителката“, се казва в решението на ВАС, цитирано от изданието. Министерството на правосъдието е осъдено да плати и 1200 лв. разноски по деото.

Mediapool припомня, че един от аргументите за уволнението на Матева е, че срещу нея е бил подаден сигнал в прокуратурата, който е довел до образувано досъдебно производство. Повече от две години обаче делото е държано на трупчета, а накрая министерството обявява, че самото му съществуване уронва престижа на институцията. Така делото е използвано, за да се мотивира уволнението на неудобния за властите служител.

Преди две години Матева обяви, че има доказателства как ВМРО и Красимир Каракачанов се издържат от продажба на българско гражданство, но това явно не се стори интересно на прокуратурата.

Властите реагираха на друго нейно изказване и влязоха в Държавната агенция за българите в чужбина, която издава необходимите документи за започване на процедурите по натурализация на основание български произход., като арестуваха шефа на агенцията Петър Харалампиев, който бе назначение на ВМРО.
Връзка на управляващата партия с корупционни схеми обаче не бе открита.

Матева бе обвинена от вицепремиера и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов, че е водила антибългарска политика като е давала предимство на турски граждани пред тези от Македония. В своя защита Матева цитира данни за 15-годишен период. Според тях, от 2011 г. до 2016 г. 1200 души от Турция са получили българско гражданство срещу 70 хил. от Македония, и 31 хил. от Молдова. При това става дума за родени в Турция деца на български граждани.

Матева е казвала, че докато е била на служба в Минитерството на правосъдието е получавала множество сигнали, даже на опашката за взимане на документите бъдещите български граждани си говорели кой колко е дал на посредниците за покупка на необходимите документи.
Тя обясни преди време, че през 2016 година е изпратила сигнал до премиера, а година по-късно и до президента.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините