BG | EN

Крипровалута за около 5 млн. лева „иззе“ прокуратурата от група за компютърни измами

Снимка: пресцентър на прокуратурата

Специализираната прокуратура и ГДБОП неутрализираха организирана престъпна група за компютърни измами и незаконно придобиване на криптовалута на обща стойност над 5 милиона щатски долара. Криптовалута за около 3 милиона долара (равняващи се на около 5 млн. лева) е „иззета“ при извършените претърсвания на компютри, ползвани от български граждани, обект на разследването, съобщи пресцентърът на държавното обвинение.

Образуваното в края на юни 2018 г. досъдебно производство по случая и резултатите от разследването нямат аналог както в България, така и в Европа, твърдят от прокуратурата.

Специализираната прокуратура е повдигнала обвинения на три лица, след като на 22 ноември 2018 г. са били иззети ползвани от тях компютри и флашпамети, хардуерни портфейли, тефтери с данни за множество акаунти на съществуващи и несъществуващи физически лица, които са били изпозвани в незаконната схема за придобиване на криптовалрута. Иззет е бил и лек автомобил на стойност 60 хил. лв., купен, според прокуратурата, с пари от престъпната дейност.

Открити са били също множество цифрови комбинации – кодове за достъп до конкретни платформи, предлагащи услуги за съхранение и придобиване на криптовалута, както и за достъп до хардуерни портфейли (места за съхранение на криптовалута).

По данни на прокуратурата, тримата обвинени са действали професионално и конспиративно, като са използвали иновативни механизми, специализирани софтуери и най-вече, високи компютърни познания в областта на търговията с криптовалута.

С определение на Специализирания наказателен съд на двама от обвинените са взети мерки за неотклонение „Здържане под стража“, а на третия участник наблюдаващият делото прокурор е определил „Парична гаранция“ в размер на 50 хил. лева.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините