Кризисният щаб в Община Добричка заседава спешно заради безводието в с.Стожер (допълнена)

Частичното бедствено положение се въвежда от днес – 5 август, първоначално за 7-дневен срок

Илюстративна снимка: pixabay.com

Спешно заседание на кризисния щаб се свиква днес в община Добричка. Поводът е ситуацията с безводието в село Стожер, което продължава от месеци.

А проблемите с нередовното водоподаване са от години, припомнят от ръководството на Община Добричка. Очаква се да бъде обявено бедствено положение, тъй като каптажите, захранващи селото, са празни, а пари за изграждането на алтернативен водопровод от село Дебрене до този момент не са отпуснати.

Ситуацията в село Стожер става все по-тревожна и жителите му, които са над 1500, бедстват, заяви кметът на населеното място Илко Митков.

Кметът на община Добричка Соня Георгиева е изпратила писма до всички ангажирани институции, а вчера е била проведена среща и с Ивайло Ванков – член на Управителния съвет на „Българския ВиК холдинг“.

Очаква се 16-членният Щаб за изпълнение на Общинския план за защита при бедствия в Община Добричка да излезе с конкретни предложения за решаване на кризата с водоснабдяването в село Стожер.

По-късно се разбра, че щабът едонидушно е гласувал обявяване на частично бедствено положение в добричкото село заради системната липса на вода в селото и опасността от бедствието „суша“, което може да застраши здравето на населението и икономиката.

Частичното бедствено положение се въвежда от днес – 5 август, първоначално за 7-дневен срок, като по закон е възможно да бъде удължено до 1 месец.

Щабът е решил още да бъде сформирана спешна експертна комисия, която да включва представители на ВиК, Областната управа, Басейнова дирекция, РД „Пожарна безопасност и защита на населението“, Община Добричка, МВР, РЗИ, ВиК-инженери. Целта на комисията е да се обследват възможни водоизточници в Стожер, както и да се извършат неотложни аварийни дейности и снабдяване на населението с вода за питейни и битови нужди.

На заседанието е подчертано, че в Стожер назрява сериозно напрежение и има предпоставки за нарушаване на обществения ред и гражданско неподчинение.

Липсата на вода създава невъзможност да се спазват противоепидемичните мерки и огромен здравен риск, на фона на настъпващата четвърта вълна на  COVID-19, е посочила кметът на Община Добричка Соня Георгиева, цитирана от регионалното издание „Пронюз Добрич“. Освен това, в сезона на пожарите съществува опасност ако нещо в Стожер се запали, да няма откъде да се вземе вода.

Изданието припомня, че проблемът с водата в Стожер е от години. През 2017 година е изготвен проект за магистрален водопровод с.Батово – Добрич, през село Соколник. Стойността е възлизала на 1,4 млн. лева. Проектът обаче не е осъществен, не е намерено финансиране. Постепенно проблемът в селото се е задълбочил. „Проведени са десетки разговори с ВиК, както и писмена кореспонденция, но без резултат“, посочва Георгиева.

ВиК трябва да осигурява водоноски в селото, но от там казали, че нямат такива. От РЗИ пък регистрирали нестандартни проби на водата, когато я има в чешмите. И в момента водата не отговаря по качество за питейни нужди, казват от Инспекцията.

Кметът Соня Георгиева е поканила на среща на 17 август депутатите от региона, за да разискват проблема с водоподаването в Стожер.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам