Криза за противогрипни ваксини в Шумен

Илюстративна снимка Vesna Harni from Pixabay

Седемдесетте хиляди френски противогрипни ваксини изобщо няма да стигнат до свободния пазар в Шумен. Това показа проверка на „За истината“. В края на септември буквално за дни от аптеките изчезнаха ваксините от първия внос, който беше 88 хил. дози за цялата страна.  Тогава много шуменци не успяха не успяха да си купят ваксини и с надежда очакваха втората пратка, която пристигна в страната в понеделник.

В аптеките в Шумен обаче или изобщо няма да получат, или ще получат само единични бройки от новите 70 хил. ваксини. „Обиколих пет аптеки от различни вериги. По-малките казват, че изобщо няма да получат ваксини, другите твърдят, че ще получат по 5-10 бройки и няма да има за свободна продажба“, оплаква се шуменка, която безуспешно се опитва да се имунизира против грип.   

Има огромно търсене, но хората трябва да се подготвят, че няма да намерят ваксини, единодушни са местните фармацевти. От лицензираните складове на едро им обясняват, че по-голямата част от ваксините заминават директно за лечебните заведения. „Въпреки че сме дали заявки, за аптеките остават съвсем малко бройки, дори за нас няма“, казва председателят  на шуменските фармацевти Евгени Панайотов. В неговата аптека са получили 5 ваксини, а служителите са 6 и по принцип трябва да бъдат ваксинирани.

Панайотов е притеснен, че за свободна продажба в 70-хилядния град ще има само единични бройки ваксини и това ще предизвика огромно недоволство сред гражданите. „Знам, че някои аптеки са правили списъци на чакащи, а сега са разбрали от складовете, че изобщо няма да получат ваксини“, казва председателят на местните фармацевти. Досега аптеките винаги можеха да направят заявки за желания от тях брой ваксини. Самият Евгени Панайотов, например, миналата есен е заявил близо 300 ваксини за аптеката си. „Тази година обаче не е така, не можем да поръчаме колкото искаме. А ние разчитахме на това“, коментира фармацевтът. 

Според него, трябва да се направи проверка къде са отишли всички тези близо 160 хиляди ваксини. „Внесени са дори повече от миналата година и изчезнаха. Трябва да се проследи пътят на тези ваксини, къде са отишли, защото те в аптеките изобщо не са влезли“, каза Панайотов. И той като колегите си може само да гадае къде са ваксините и дали всички са отишли в лечебните заведения. „Ваксините не стигат и до самите складове, които  ги разпределят по аптеките“, обяснява фармацевтът и дава пример със склад на едро, зареждащ аптеки от Варна и Шумен. За 50 аптеки в този склад са получени общо 110 противогрипни ваксини.  

По принцип покритието с тези ваксини е много ограничено в България, между 2-3%, но тази година ще бъде по-голямо, заяви преди ден председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки Николай Костов. Сега са внесени с 10 хил. ваксини повече, но и това се оказа крайно недостатъчно заради голямото търсене в условията на пандемия.

В страната се очаква още един внос, вероятно в края на месеца, но той е за здравната каса и е за възрастни и пациенти в риск. На личните лекари ще бъдат предоставени  общо 180 хил. ваксини, които ще са безплатни и са предназначени за хора над 65-годишна възраст и с хронични заболявания. Някои от тези пациенти обаче се притесняват дали реално ваксините ще стигнат за всеки, който желае да се имунизира, тъй като миналата година някои от джипитата не са получили нито една ваксина.

Нова поръчка за купуване на противогрипни ваксини тази година няма да има. За съжаление, ваксини за свободния пазар също няма да има, обобщават фармацевтите от Шумен. 

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам