BG | EN

Криза за педиатри в Шумен в сезона на грипа

Началникът на детското отделение д-р Галин Чобанов е сред малкото педиатри в болницата
снимка: radian.bg

Болниците в Шумен и Нови пазар са препълнени с пациенти с остри вирусни заболявания, някои с белодробни усложнения. Най-много са болните в детските, неврологичните и вътрешните отделения на двете лечебни заведения, съобщи регионалният сайт radian.bg.

По данни на д-р Марко Марков – началник на дирекцията „Надзор на заразните болести” в РЗИ, за последната седмица регистрираните в Шумен болни са  200 на 10 000 жители.

 

В детското отделение в МБАЛ-Шумен, по информация на началника му д-р Галин Чобанов, всички 35 легла са заети, от които 15 са новопостъпилите пациенти. Диагнозите основно са бронхиолити и ларингити, а 30 процента от децата са с пневмонии. В интензивен сектор се лекуват три деца на възраст от 3 до 6 години с тежкостепенна дихателна недостатъчност.

В същото време, в момента, педиатрите в отделението са намалели двойно – от 10 на 5 лекари.

„Много е тежко, не се издържа! Аз също мисля за напускане. Ще си търся друго поприще. Благодаря, че в този тежък за отделението момент при нас постъпи на работа д-р Румяна Цанкова. На 68 години тя се отзова и е в колектива ни. Трябва да се търсят педиатри, да се стимулират лекарите при специализация. Трябва ново отношение към болничната помощ!…”, обобщава д-р Чобанов ред регионалната медия.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините