BG | EN

КПП-тата в ромската махала на Ямбол остават

Илюстративна снимка: пресцентър на МВР

Всички контролно-пропускателни пунктове (КПП) на полицията около областните градове са свалени от полунощ. Заради влошена епидемична обстановка изградените в ямболския квартал „Нов път“ пунктове остават, съобщиха от МВР. 

Контролните пунктове бяха обособени на входовете и изходите на областните градове след заповед на министъра на здравеопазването на 21 март.  След премахването на пропускателните пунктове, по пътищата у нас остават само екипи на „Пътна полиция“, които ще следят за водачи-нарушители, посочват от МВР.

Задълженията на МВР по осъществяване на контрола за спазване на противоепидемичните мерки и неразпространение на Ковид-19, въведени от министъра на здравеопазването остават, заяви комисар Веселин Младенов, началник на отдел „Охранителна полиция“ в ГД „Национална полиция“, цитиран от пресцентъра на МВР.

За периода на съществуването на временните КПП са върнати 230 908 лица и са извършени проверки на 62 940 декларации. Установено е, че 3795 души са се представили като работещи, а не са имали трудови договори, а 528 от тях  са били регистрирани като безработни. Установени са и 22 случая на груби нарушения на противоепидемичните мерки и по всички тях за образувани досъдебни производства, които са докладвани на съответните прокуратури. От момента на въвеждане на извънредното положение са съставени 21 215 акта за установени нарушения за неспазване на противоепидемичните мерки, като 16 305 от тях са за неносене на маски, сочат обобщените данни на ГДНП.

Друг важен аспект от работата на полицейските екипи от началото на кризата е контролът върху лицата, на които е наложена карантина, посочи комисар Младенов. Тази мярка е била наложена на общо 107 466 души, като в момента броят на хората, които са под карантина е 19 867. За неспазване на карантина са образувани 1232 досъдебни производства, като 39 от тях вече са приключени с осъдителни присъди.

От въвеждането на извънредното положение на 13 март до средата на миналия месец се наблюдава намаление на трафика по пътищата на страната с около 60%, обобщи началникът на отдел „Пътна полиция“ комисар Звезделин Колев. Идните дни се очаква засилване на потока и екипите на Пътна полиция са в готовност при необходимост да подпомагат движението.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините