Антикорупционната комисия ще проверява имотите на зам.-кмета на Смолян

Марин Захариев, Снимка: „Отзвук“

Случаят с имотите и декларациите на зам.-кмета и кандидат за евродепутат Марин Захариев е предаден на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ). Това съобщи председателят на Комисията за конфликт на интереси в Общински съвет на Смолян Филип Топов.

Местната комисия бе сезирана от общинските съветници от КРОС след съвместното журналистическо разследване на вестник „Отзвук“ и антикорупционната платформа „За истината“. Разследването установи, че Марин Захариев е скрил от Антикорупционната комисия, че живее в апартамент и ползва помещения, собственост на фирмата на брат му Костадин „Кей Зет Проджект” в бл. Б на ул. „Дичо Петров” № 15. Законът за противодействие на корупцията миналата година задължи лицата, заемащи висши публични длъжности, да декларират чуждото имущество над 10 хил. лева, което трайно ползват, независимо от основанията и условията на ползване.

Захариев, който е юрист и ръководи като зам.-кмет „Правната дирекция“ в Общината призна, че е направил пропуск, но го отдаде на липса на ясно тълкувание на закона”. Журналистическата проверка в имотния регистър установи още, че зам-кметът ползва и други имоти в жилищния блок, закупени от „Кей зет Проджект”.

Откакто Захариев е зам.-кмет, фирмата е придобила напълно обзаведен апартамент от 63 кв. м. за 72 505 лева; три съседни помещения „за складове” с площ от 23,7 кв. м. за 6 856 лв; общи части в съседство с трите „склада” за 3 800 лева, които обединява в ново помещение, вписано в нотариалния акт като „жилище, апартамент”; и още две помещения с площ 17 км. м. за 6 500 лева. Съпругата на Марин Захариев Екатерина купува в същия блок и Студио за красота „Кукла“ от 78,23 кв. м. за 48 хил. лева. Сделката е изповядана на цена с 20 хиляди лева по-ниска от данъчната оценка, която е 68 хил. лв.

Има и смущаващи несъответствия в декларациите, които Захариев е подал пред КПКОНПИ, Комисията за конфликт на интереси и Община Смолян за произхода на средствата, с които са купувани имотите. Едното е за сумата от 48 000 лева, която съпругата му и семейството й спестили в същата година, в който е купено студиото на тази цена, а другото е изплащането на 40 000 лева заем само за три години със заплата от около 800 лева. Освен това Захариев е посочвал едни данни за влогове и заеми пред Комисията за конфликт на интереси и други пред Община Смолян.

В декларацията пред КПКОНПИ Захариев не е посочил и 51 755 лева заем, който дал на фирмата на брат си, и който, според отчетите на „Кей Зет Проджект” в Търговския регистър, още не е върнат. В отчетите за приходите и разходите и паричните потоци „Кей Зет Проджект” няма и следа за купените складове и общи части, от които е бил преустроен вторият апартамент. Няма ги и в баланса на фирмата, която е декларирала, че не извършва дейност.

Комисията за конфликт на интереси в Общински съвет – Смолян е препратила до КПКОНПИ и сигнал от Славка Каменова (ГЕРБ) за конфликт на интереси на общинския съветник Валентин Кюлхански от КРОС. Според Каменова Кюлхански има конфликт на интереси, защото предлагал Общината да заделя в бюджета си повече средства за спортните клубове в града, а в същото време самият той е председател на УС на Футболен клуб „Родопа – Смолян“. Кюлхански уточни, че не получава възнаграждение от футболния клуб, дори напротив – спонсорира го.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам