КПКОНПИ проверява обществени поръчки в Лом

Снимка: КПКОНПИ

Служители на Антикорупционната комисия (КПКОНПИ) проверяват Община Лом по постъпила информация, че фирми, избрани формално за изпълнители по обществени поръчки, не извършват възложените им дейности, а те се изпълняват реално от дружества, собственост на заместник-кмета на града.

От комисията уточняват, че става въпрос за две обществени поръчки, финансирани по Оперативни програми „Околна среда 2014-2020“ на Министерството на околната среда и водите и „Развитие на селските райони 2014-2020“ на Държавен фонд „Земеделие“, на обща стойност 3 448 510, 50 лв. Те са за проектиране на компостиращи инсталации за разделно сметосъбиране и за саниране на сгради в кметствата с. Сталийска махала, с. Замфир и с. Долно Линево.

Изискват се документи и се снемат обяснения от ръководството на Община Лом и длъжностни лица в общинската администрация, от служители на фирмите-изпълнители на обществените поръчки, както и от служители на Главна инспекция по труда, установили на място обстоятелства около изпълнението на поръчките.

Проверява се информацията, че фирмите, избрани формално за изпълнители, не извършват възложените им дейности, а те се изпълняват реално от дружества, собственост на заместник-кмета на града Валентин Евтимов, уточняват от КПКОНПИ.

Установено е било, че на същите дружества, негова собственост, в предходни периоди са възлагани поръчки и договори от страна на Община Лом. По този начин чрез формално избраните изпълнители, приходите от извършените дейности достигат до дружествата със собственик посочения заместник-кмет.

В последните месеци Антикорупционната комисия започна проверки в редица общини по сигнали за неправомерни действия от лица, заемащи висши публични длъжности, при възлагане на обществени поръчки.

Междувременно, днес се разбра, че председателят на комисията – бившият главен прокурор Сотир Цацаров е изпълнил обявеното миналата седмица намерение да подаде оставка.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам