Коронавирусът на чиновническата наглост

Как мутациите на един бивш държавен служител потвърдиха констатациите от разследване на „За истината“

Бившият директор на Дирекция „Социално подпомагане“ в Габрово вече официално управлява частния старчески дом на дъщеря си.
Скрийншот от Би Ти Ви

Жената, която виждате на снимката от репортаж на Би Ти Ви се казва Радостина Братованова. Тя влезе в новините защото е управител на дома за стари хора в с. Яворец край Габрово. Преди година, докато все още беше директор на Дирекция „Социално подпомагане“ в Габрово, Братованова заведе съдебен иск за клевета срещу „За истината“ и журналистката Емилия Димитрова защото отказваше да признае, че като държавен служител е насочвала хора точно към този дом. И дори го управлява „под прикритие“.

Заради разкритията на разследването Братованова напусна държавната си работа през вратичка в закона, която й позволи да го направи без да понесе отговорност. А след като загуби делото срещу „За истината“ на две инстанции се отказа да обжалва пред третата.

Фактите от разследването на „За истината“ по-късно бяха потвърдени от проверка, извършена от Министерството на труда и социалната политика. Веднага след това от там обявиха, че ще образуват дисциплинарно производство срещу Радостина Братованова. Това обаче не се случи, тъй като тя излезе в продължителна отпуска по болест. Причин за рязкото лошаване на здравословното й състояние изненадващо се оказаха не други, а именно разкритията на „За истината“.

Макар и болна, в продължение на половин година Братованова води съдебна битка , след като заведе граждански иск за 10 хил. лв. срещу издателя на сайта и автора на разследването, което доказа, че като директор на „Социално подпомагане“ в Габрово тя фактически е управлявала частния социален дом на дъщеря си в с. Яворец. На две инстанции съдът отсъди в полза на „За истината“, а Братованова се отказа да обжалва на трета. Така загуби делото, което сама заведе.

Дом или стаи под наем?

Темата едва ли щеше да е интересна днес, ако не беше една смущаваща неяснота. Какво управлява в с. Яворец Радостина Братованова – дом за стари хора, където настанените се обгрижват по всички правила и медицински стандарти, или къща за гости, в която се отдават стаи под наем?

Преди две години това, че къщата в с. Яворец бе квалифицирана като Дом за стари, хора, бе един от аргументите на адвоката на Радостина Братованова да иска произнасяне в нейна полза срещу „За истината“. Пред съда той пледира, че в с. Яворец няма Дома за възрастни хора, а къща, в която настанените ползват социални услуги в стаи, наети под наем.

По-късно се оказа, че настанените в дома в с. Яворец не разчитат на денонощна медицинска помощ, а ако това е наложително те сами или близките им организират медицинското обслужване – на място или в болница. Това с готовност бе разяснено лично от Радостина Братованова, която в телефонен разговор през ноември 2018 г. нито веднъж не използва думата „пациент“ за настанените болни в дома на дъщеря й. Вместо това тя ги наричаше ту „наематели“, ту „клиенти“. В същото време проверка на „За истината“ бе установила, че в с. Яворец са настанени възрастни със сериозни здравословни проблеми, някои след прекаран инсулт и трудно подвижни.

Проверка без последствия

Публикацията, от която през зимата на 2018 г. Радостина Братованова се срина психически и здравословно, бе последвана от още няколко. Те имаха за цел да внесат яснота за статута на частната къща в с. Яворец и да осветлят връзката на директора на „Социално подпомагане“ в Габрово с нея.

Основанието на Братованова да твърди, че няма нищо общо с дома в с. Яворец тогава бе, че формално той бе класифициран като „частната къща за предоставяне на социални услуги“, а всички необходими документи за това бяха издадени на дружеството „Дара 13“, чийто едноличен собственик и управител бе дъщеря й Ралица.

Тъй като Братованова отричаше да има нещо общо с къщата в габровското село, „За истината“ подаде сигнал до Министерството на труда и социалната политика, от където разпоредиха проверка на Изпълнителната агенция за социално подпомагане. Тя приключи с доклад, в който се съдържаха констатации за множество сериозни нарушение от страна на Радостина Братованова, но и доказа връзката между директорът на „Социално подпомагане“ – Габрово и частния дом в габровското село.

Проверяващите установиха също, че в работно време от кабинета си на държавен служител Братованова е наблюдавала в реално време през система за видеонаблюдение случващото се в дома в с. Яворец.

Възходът на честния частник

В резултат на констатираните нередности тогавашният социален министър Бисер Петков заяви от трибуната на Народното събрание, че Братованова ще получи дисциплинарно наказание. Това обаче не се случи, тъй като тя най-напред се разболя, а след това напусна системата по свое желание.

След всичко това в телевизионни репортажи и новинарски емисии на 9 март. т.г., Радостина Братованова беше многократно представяна като „управител на дома за стари хора в с. Яворец“. Същият, с който само преди две години тя твърдеше, че няма нищо общо.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам