BG | EN

Проф. Жеко Ганев: Коронавирусната пандемия не е „заговор срещу човечеството“, а резултат от силно замърсената околна среда

Проф.дтн. Жеко Ганев
Снимка: личен архив

Един български учен се опитва да разгадае природата на вируса Сovid-19 (Sars-Сov-2), който според него е наночастица на границата на неорганичната и органичната материя и се превръща в активна жива клетка едва след като разчете информация от човешкото ДНК.

Професорът от Стара Загора Жеко Ганев е експерт в областта на квантовата електроника, автор на патенти и научни доклади в областта на физикохимията. Неговата фирма е разработила и внедрила над 1000 инсталации у нас и в чужбина за пречистване на питейни, отпадни и силно замърсени води чрез метода на озониране и без използването на химически вещества.

Разговарям с професора за втори път. Първото ми интервю с него остана непубликувано, защото преди пет месеца някои от твърденията и хипотезите му изглеждаха като част от множеството конспиративни теории, избуяли върху благодатната основа, създадена от  мистериозния и непознат вирус, разпространил се бързо по целия свят.

Всъщност няма никаква мистерия, нито конспирация,

твърди Жеко Ганев.

Вирусът не е създаден в лаборатории като биологично оръжие, за да убива хора и „да намали популацията на земята“, най-вече възрастната й част – теория, в която се оказа, че вярват 40 % от българските граждани. Вирусът е естествен, но се различава много от останалите вируси, които науката познава, смята ученият.

Наночастица на границата на мъртвата и живата природа Сovid-19 създава информационен канал между РНК вирус и ДНК клетка, активира се, започва да се дели и да заразява човешкия организъм, едва след определено натрупване на информация, твърди Ганев. Вирусът става агресивен, когато е в информационна среда с положителна обратна връзка, а тя се създава, когато в нея преобладават положителните йони, каквито са  въглеродните съединения, азотът и сярата. И обратно – среда, наситена с определено количество отрицателни йони- аниони – създава възможност за деактивирането на коронавирусите.

Наскоро са извършени измервания с въздушен брояч на йони на различни места в България – над Стара Загора, в борови гори в Родопите, край Перперикон и в района на Кръстова гора. Над Стара Загора са отчетени концентрации между три и седем хиляди положителни йони, над тролейбусните линии в града – от 700 до 900 на куб.см, а при изключена контактна мрежа – до 3800. Навсякъде другаде в природната среда преобладават анионите, но рекордно количество е измерено над поляните в близост до църквата в Кръстова гора – между сто и двеста хиляди аниони в зависимост от силата на вятъра.

За сравнение в света най-голямо насищане на атмосферата в аниони има в Големия каньон в щата Аризона в САЩ, където те достигат до 32 хиляди и край Ниагарския водопад – между 12 и 32 хиляди.

От всичко казано дотук следва изводът, че

състоянието на околната среда очевидно влияе на разпространението и активността на вируса.

Според професора земната атмосфера е рекордно замърсена с въглероден двуокис. Той споделя хипотезата, че появата на коронавируса Covid-19 в Ухан – силно индустриализиран град с над 10 млн. души население се дължи и на пожарите в Бразилия и Аржентина, защото въздушните маси с огромно съдържание във фините прахови частци на сажди (конденз на въглерода) са минали над Китай и това е документирано със снимки на НАСА. По време на най-сериозното разпространение на вируса в Китай, положителните йони са били между 8 и 18 хиляди/куб.см, публикации затова има в авторитетни лицензирани списания, казва Жеко Ганев. В азиатската държава има много циментови заводи и централи на въглища, но старозагорският учен смята, че те са само един от факторите за увеличаването на въглеродния двуокис в атмосферата. Друг фактор е озоновата дупка над Европа, която на 19.03.2020 г. е била с критични размер.

Но най-важната причина е повишаването на температурата на световния океан с 1,2 градуса в резултат на глобалното затопляне.

Заради това милиони тонове въглероден двуокис се връщат обратно в атмосферата от водата. През есента и зимата има най-много положителни йони и най-малко през лятото, когато слънцето развива планктон в океана, който усвоява въглерода. Затова от гледна точка на геофизичните фактори най-критичните месеци за разпространението на вирусите (не само Covid-19) са от края на октомври до средата на януари. Съществена причина е и отслабването през последните десет години на геомагнитното поле, което нарушава баланса между положителните и отрицателни йони в атмосферата. В големите мегаполиси хората също допринасят за замърсяването на въздуха, тъй като един здрав човек отделя 16 литра въглероден двуокис на час, а вдишва 26 литра кислород. Сериозните математически модели, каквито се правят в развити страни като Япония, САЩ, Германия, Великобритания и др. отчитат всички тези фактори. А японците са започнали да поставят в големи обществени сграда екрани, на които се вижда концентрацията на въглероден двуокис и при превишаване на критичните норми хората се евакуират. 

Още през пролетта Ж. Ганев твърдеше, че Covid-19 мутира, а сега вече са регистрирани над 200 мутации, но само 7 са устойчиви. Една от тях – Е20.EU е породила сегашната втора вълна в Европа, която взе нови жертви.

Питам професора как му изглеждат сегашните мерки на правителството? На въпроса ми отговаря с въпрос: “Като сме на война, както ни повтарят всеки ден, с какви оръжия ще се борим? Или ще продължаваме да мрем като мухи, да си разрушаваме икономиката и психиката?

Защото много хора няма да починат от коронавируса, а от инсулти и други нервни заболявания в резултат на прекомерния стрес и на страха, който се нагнетява ден след ден в България, прогнозира ученият.

И тъй като живеем в среда, която сме отровили, а хората няма да обезлюдят големите мегаполиси и да се върнат към естествения начин на живот на човека отпреди индустриалната епоха, какво може да се направи?

На първо място да се преодолее паниката и да се успокои обществото.

Трябва да се обясни откъде идва опасността, без тя да се пренебрегва,

защото паниката е защитна реакция, която увеличава адреналина и може да доведе и до цитокинова буря и бърза смърт.

На второ място

трябва да се организира голяма обществена дискусия, на която да се сблъскат различни мнения на учени и експерти,

да се поставят на масата фактите и да се види какво направиха в Китай или в Тайван, например, където няма нито един болен. В Китай от три месеца пръскат във въздуха водороден прекис (Н2О2), който създава отрицателни йони в атмосферата, уточнява ученият причината за ограничаване на инфекцията в азиатската страна.

Мерките на правителството трябва да се базират на достоверната информация за средата, в която живеем и да се разбере какво в нея прави вируса толкова агресивен. „На тези въпроси вече са си отговорили италианците в Палермо, испанците в Барселона, в института „Джон Хопкинс“ в САЩ, а в Германия първи алармираха за какво става дума“, разсъждава проф. Ганев. И добавя, че крутите мерки срещу въглеродния двуокис европейските правителства започнаха още при появата на птичия и свинския грип и при енергийното активиране на други зоонози.

Трябва да започне и пречистването на средата, в която живеем,

така, че да се балансират електрическите заряди в околната среда. Според професор Ганев има различни пътища затова – едните са пасивните – като започнем да ограничаваме замърсяването, другите – активните- като създаването на мощни генератори за отрицателни йони, каквито вече в света произвеждат големи фирми като DeLonghi, SHARP и други.

Професор Иво Петров-медицински директор на болница Токуда в столицата е приложил терапия с анинонния кислород на пациентите в Ковид отделението, която ускорява многократно лечението, твърди старозагорският учен. Преди да бъде патентован и пуснат в производство, концентраторът е тестван в лаборатории в Швейцария и Москва. Той прочиства въздуха и осигурява защитава на персонала в болницата, а лечението се осъществява чрез вода, третирана с анионен кислород.

Завършвам разговора си с професор Ганев с въпроса за ваксините за Covid-19, някои от които се очаква да бъдат завършени и пуснати на пазара до края на годината. Въпросът е важен в контекста на силното недоверие към тях, дори на подозрителността, че могат да навредят на човешкото здраве и репродукция.

„До този момент ваксина против СПИН няма, а коронавирусът е близък до ХИВ. Ваксините – и тези, които са на база РНК, и биологичните едва ли ще са панацея за справянето с пандемията“, предполага ученият.

Този вирус ще продължи да живее с нас

и трябва да се вземат глобални мерки да се прочисти средата, доколкото е възможно. Ваксините са част от мерките срещу коронавируса, но те не могат да ни гарантират защита, защото той лесно се пренастройва и затова мутациите винаги ще изпреварват ваксините.   

В рубриката “Мнения” представяме различни гледни точки, които не непременно отразяват или съвпадат с редакционните позиции на “За истината”.

Рубриката „Анализи“ представя различни гледни точки. Не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на „За истината“.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Най-четени анализи

monsterid
Венелина Попова
Венелина Попова е дългогодишен журналист в БНР, от 2001 година е кореспондент на програма "Хоризонт" от Стара Загора. Два пъти е заставала на подсъдимата скамейка за свои разследвания, излиза от тях с присъдата "невиновна". Носител е на наградата за гражданска доблест "Паница", има награди от Националния омбудсман и от Родовата фондация "Митрополит Методий Кусев".

Още от автора

От win-win Продължаваме промяната се озова в ситуация lose-lose, възможно ли е да стане lose-win(по Асен Василев)

Политиката е мръсна работа. Това е аргументът, който най-често можем да чуем от хора, отказали да влязат в политическата въртележка, за да запазят морала си и да не...

Не можеш да се бориш с мафията, ако си бил назначен да я обслужваш

Иван Гешев реагира предвидимо и оправда очакванията да отвърне на удара на Бойко Борисов.

ВиК – Стара Загора ще фалира, ако ЕС санкционира България заради опорочени търгове за водни проекти

Кметове на Стара Загора, Павел баня, Гурково, Николаево и Братя Даскалови провалиха извънредното заседание на Регионалната ВиК Асоциация.

Още анализи

АКФ: Широко затворени очи срещу корупцията по високите етажи

Реалната картина на корупцията по високите етажи на властта остава скрита за антикорупционните институции и те все още са далеч от това да проявяват систематичност, професионализъм и независимост в борбата с корупцията

След записа: няма заплаха за суверенитета, проблемът е друг

Проблем в изтеклия разговор има, но той няма общо с българския суверенитет, Даниел Смилов обяснява.

България: „Сблъсък на кръстниците в държавата на мафията“

Две авторитетни чужди издания коментират калния политически трилър в България. Швейцарският "Нойе Цюрхер Цайтунг" дори говори за "сблъсък на кръстниците в държавата на мафията".